Engelse festivals geven advies, zo kunnen festivals doorgaan in 2021

1946
Glastonbury
Photo: Kris Williams

Eergisteren werden nieuwe maatregelen tegen COVID-19 aangekondigd door de Nederlandse regering. Daardoor zijn evenementen zoals we die gewend zijn een stap verder weg. Gelukkig kijken Engelse festivals vooruit en zochten uit hoe festivals in 2021 kunnen doorgaan.

Het Engelse advies wordt gegeven door acht instanties die uitzochten hoe de festivalzomer van 2021 kan doorgaan. De richtlijnen bestaat echter uit acht pijlers, waaronder het dragen van mondkapjes door het public en medewerkers voor de schermen. Ook een gezondheidsapp kan een voorwaarde worden bij binnenkomst van een festival. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met een mogelijk vaccin en de testsystemen.

Tegenover NME geeft Paul Reed aan dat risicobeperking een belangrijk aspect van het werk van festivalorganisatoren is. De CEO van Association of Independent Festivals, een initiatiefnemer van het advies, legt uit dat deze richtlijnen een belangrijk aspect zijn van de risicobeperking in tijden van het coronavirus.

Het gehele advies is te lezen via The Purple Guide (Engelstalig).

Europese festivals in 2021?

In Europa zijn festivals al druk bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor 2021. Zo bedacht een Engelse festivalbaas een manier waarop festivals komende zomer, ondanks corona, door kunnen gaan. Het plan omvat onder meer de mogelijkheid van 300.000 tests de dag voor het festival.

Daarnaast zijn er dit jaar al meerdere positieve noten te vinden. Naast het Chinese festival ging ook het Spaanse Tomavistas, na twee annuleringen, toch nog door. Ook het Deense Roskilde is goedgemutst over de toekomst. De organisatie gaat er vanuit dat de vijftigste verjaardag in 2021 alsnog (in aangepaste versie) doorgaat.