Voor het eerst sinds corona duizenden fans op Chinees festival

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Chengdu in China was afgelopen weekend het toneel van het eerste grote festival in het land sinds de corona-uitbraak. Zo’n zes à zeven duizend bezoekers genoten zonder onderlinge afstand van livemuziek.

De Chinese stad kent al maanden geen nieuwe coronabesmettingen en dat biedt mogelijkheden. Met het C.E.A. Festival kende China dit weekend het eerste grootschalige festival sinds de corona-uitbraak in december 2020. Hoewel het virus weg lijkt te zijn, kwamen er alsnog de nodige maatregelen bij kijken.

Om binnen te komen moesten bezoekers zich registreren met een gezondheidsapp. Daarnaast wordt de temperatuur van bezoekers gecontroleerd. Wanneer bleek dat je geen risico vormde, mocht je naar binnen. De organisatie adviseerde het dragen van mondkapjes, maar volgens de NOS werd daar echter weinig rekening mee gehouden. Bezoekers van het festival hoefden geen afstand te houden van elkaar.

Internationale supersterren waren er nog niet te vinden op het CEA Festival. Zij ondervinden nog vaak hinder van geldende corona-maatregelen in andere landen.

Europese festivals in 2021?

In Europa zijn festivals al druk bezig met het onderzoeken van mogelijkheden voor 2021. Zo bedacht een Engelse festivalbaas een manier waarop festivals komende zomer, ondanks corona, door kunnen gaan. Het plan omvat onder meer de mogelijkheid van 300.000 tests de dag voor het festival.

Daarnaast zijn er dit jaar al meerdere positieve noten te vinden. Naast het Chinese festival ging ook het Spaanse Tomavistas, na twee annuleringen, toch nog door. Ook het Deense Roskilde is goedgemutst over de toekomst. Het festival gaat er vanuit dat de vijftigste verjaardag in 2021 alsnog (in aangepaste versie) doorgaat.