Ontdek Nieuw Nederlands Talent op Pinkpop

Die Antwoord - Pinkpop 2019
Photo credit: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Op Pinkpop hoef je je geen seconde te vervelen. Wist je bijvoorbeeld dat er enorm veel nieuw talent op het festival te ontdekken valt? Dit jaar staan er vier nieuwe acts van eigen bodem gepland die je niet wilt missen, wij stellen ze graag even aan je voor!

Elk jaar staan er gemiddeld zo’n vijftig á zestig acts op het Limburgse Pinkpop. Verdeeld over drie dagen en vier podia kun je rustig zeggen dat dit een drukke line-up is. Het is dan ook een onmogelijke taak om alle geplande acts te zien, alleen al omdat er een aantal tegelijkertijd spelen. Om nog maar te zwijgen over de tijd die je kwijt bent aan bier halen, je honger stillen en in de rij staan bij de wc’s. Daarom is het van groot belang om vooraf te bedenken wie je waar wilt zien, maar hier schuilt een groot gevaar in. 

Want wanneer je van favoriet naar favoriet hopt op het festival mis je zoveel moois. Al het nieuw talent wat een podium krijgt op Pinkpop, gaat dan zomaar aan je neus voorbij! Juist die afwisseling tussen oud en nieuw talent maakt festivals als Pinkpop zo leuk. Daarom komen wij to the rescue, want ook dit jaar staat er hoop nieuw talent, van eigen bodem wel te verstaan, gepland op het Limburgs festijn. En die stellen we graag aan je voor zodat jij straks in juni als ware fan vooraan kunt staan bij je nieuwe favoriete Pinkpop-act.

Op de line-up dit jaar staan tussen de tot nu toe bekende internationale artiesten ook een aantal Nederlandse acts. Namen als Danny Vera, The Kik en Joost hebben geen verdere introductie nodig. Maar er zijn ook vier namen aangekondigd die jij misschien nog nooit in je Spotify-afspeellijst voorbij hebt horen komen. Terwijl zij zeker de moeite waard zijn! We stellen ze graag even aan je voor.

Elle Hollis

De 23-jarige singer songwriter Elle Hollis is met haar Limburgse-roots een echte local op Pinkpop. Zij won in 2019 de talentenjacht Nu Of Nooit en traditiegetrouw mag de winnaar hiervan het pop-festival openen. Helaas stak COVID-19 een stokje voor Pinkpop 2020 en dus ook voor de act van Elle Hollis. Maar niet getreurd, in 2021 krijgt de zangeres alsnog de eer!

Elle Hollis is een ambitieuze singer-songwriter, al op jonge leeftijd begon ze met haar eigen muziek maken. Maar Elle haalde vooral veel inspiratie uit (pop)muziek van over de landsgrenzen. Zo heeft ze veel tijd in de Zweedse hoofdstad Stockholm doorgebracht, een stad die barst van de componisten en muzikanten. Daar leerde ze veel over de popcultuur en het singer-songwriters-bestaan. Deze tijd heeft zeker haar vruchten afgeworpen, kort hierna tekent Elle namelijk een platencontract bij Warner/Chappell! Dankzij dit contract vliegt Elle de wereld over. Zo neemt ze onder meer in de Verenigde Staten deel aan schrijvers-kampen. 

Zo belandt de ambitieuze artiest op 21-jarige leeftijd in de finale van Nu of Nooit én pakt ze daar de winst, wat haar ticket naar het hoofdpodium van Pinkpop betekende.

Elle mixt met haar tracks popmuziek met een vleugje electronic. Dankzij haar vele reizen en haar master in Engels weet zij een fijne internationale sound aan haar muziek toe te voegen. Zelf vindt de zangeres het erg belangrijk dat haar emoties overkomen in haar muziek: “Als ik in staat ben om mijn emoties over te brengen als het nummer akoestisch wordt gespeeld, weet ik dat het een goed nummer is. Het mag zijn impact nooit verliezen als het wordt uitgekleed.” 

Funfact; toen Pinkpop 2020 niet door bleek te gaan besloot Elle er toch op te treden. Zij nam namelijk op het lege festivalterrein de clip op voor haar nummer ‘Running out of Love’. Check ‘m hierboven!

Ares

Rens Ottema is een 25-jarig hiphop-talent uit Oosterhout, maar op het Pinkpop affiche vind je hem terug onder zijn artiestennaam Ares. Ares is niet nieuw in de muziekindustrie, al op zijn achttiende tekende hij een contract bij het label Top Notch en inmiddels heeft hij al vijf albums op zijn naam staan. Toch is Ares nog niet doorgebroken bij het grote publiek, gaat zijn optreden op Pinkpop hier verandering in brengen?

Op zijn dertiende ontdekte Ares zijn liefde voor rap en hiphop, dankzij een videoclip van The Opposites. Zij blijken de start van zijn muzikale carrière. Aan de hand van een video van Big2 van The Opposites waarin hij uitlegt hoe je een beat maakt, begint Ares met het produceren van zijn eigen beats. Hij leert zichzelf piano spelen en uiteindelijk begint hij ook met rappen op deze beats. Vanaf zijn zestiende is Ares steeds serieuzer bezig met muziek en besluit hij enkele tracks uit te brengen. En met succes want in 2013 tekent hij een contract bij Top Notch. Onder hun vleugels brengt hij twee albums uit, ‘Road Trip’ en ‘Prins’.

Maar Ares komt tot de conclusie dat dit niet is wat hij wil, hiphop is niet het einddoel van deze artiest: “Op mijn dertigste wil ik niet nog steeds rappen. Dat is zo beperkt. Op ‘Prins’ zing ik al vooral. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van hiphop, maar veel Nederlandse rap is gewoon tijdverspilling.” Hij wil meer diepgang in zijn muziek, afwijken van de norm. Daarom besluit hij dat ‘Prins’ zijn laatste album is in samenwerking met Top Notch. Ares gaat produceren onder zijn eigen label ‘162 Records’, vernoemd naar het netnummer van zijn geboorteplaats. Liefde is steeds vaker de inspiratie voor zijn tracks, waarin hij zijn unieke sound verwerkt. Op zijn relaxte en soulvolle beats wisselt hij rap af met zang en geeft hij ons een kijkje in zijn persoonlijke leven. 

Sinds Ares onder zijn eigen label produceert heeft hij drie albums uitgebracht, waarvan twee in 2020. Zijn meest recente single is ‘Radiografisch’ van het album ‘Langetermijnvisie’, beluister ‘m hierboven!

Nona

De 27-jarige Brabantse Nona van der Wansem bracht in 2019 haar debuutalbum uit en sleepte daarmee direct een Edison-nominatie in de wacht. Inmiddels heeft Nona ook al twee Radio 2 TopSongs op haar naam staan. Niet zo gek dus dat deze Brabantse soulzangers dit jaar op Pinkpop haar liedjes aan jou mag voorstellen!

Nona is letterlijk opgegroeid met muziek, haar ouders hadden een platenzaak in Uden waar ze als kind veel tijd in door bracht: “Als ik uit school kwam, dook ik meteen achter de balie met koptelefoons.” Daarnaast bleek de jonge Nona zelf ook erg muzikaal, ze leerde dwarsfluit en piano spelen en heeft ook nog een tijdje gitaarles gevolgd. Zingen deed ze er wel bij, maar zonder eigenlijk zelf te beseffen hoe goed ze hierin was.

De liefde voor muziek ontwikkelde zich verder toen Nona op de middelbare school zat. Haar muzieklerares liet Nona zingen op open dagen en hoewel ze dit doodeng vond, begon ze het zingen stiekem steeds leuker te vinden. 

Maar Nona’s wereld veranderde op haar veertiende compleet toen haar vader plots overleed. Dit verlies zorgde ervoor dat ze zich niet meer met muziek bezig wilde houden. Ze veranderde in een opstandige tiener en werd uiteindelijk zelfs van school gestuurd. Er volgen onrustige jaren voor Nona, die zichzelf destijds een boos en heftig kutkind noemt.

Ze gaat veel feestjes af tot ze tijdens een jamsessie bluesgitarist Steve Bradley ontmoet. Samen maakte ze veel muziek en Nona gaat steeds meer liedjes zelf schrijven én zingen. De liefde voor muziek is terug! Door het maken van haar eigen materiaal leert ze steeds beter om te gaan met haar gevoel en emoties. Dit is terug te horen in haar liedjes: ”Het is altijd echt. Mijn songteksten zijn een spiegel van hoe ik me voel en de emoties waarmee ik moet dealen.” 

Haar talent blijft niet onopgemerkt en dankzij haar connecties in Nederland komt de zangeres in contact met verschillende Amerikaanse muzikanten. Ze belandt uiteindelijk zelfs in een opnamestudio in New York. Hier valt muzikaal gezien alles op zijn plaats ”De rock van thuis, de blues van Steve, de hiphop-liefde van mijzelf: al die invloeden vloeiden samen.”

Deze invloeden leiden in 2018 naar haar eerste single ‘It’s Alright’, die de aandacht trekt van platenlabel Universal en haar een contract aanbiedt. Samen werken ze aan haar debuutalbum ‘Nona’. Een album vol heerlijke bluesnummers met Nona’s unieke, moderne sound. Haar talent gaat ook Radio 2 niet voorbij, ‘Preaching To The Choir’ wordt benoemt tot TopSong. En ook haar volgende single, ‘Forever Yours’, krijgt deze titel. Als kers op de taart levert het album haar ook nog een Edison-nominatie op in de categorie Nieuwkomer.

Nona is helemaal klaar voor het grote publiek en haar optreden op Pinkpop. In februari van dit jaar bracht ze zelfs nog een nieuwe single uit: ‘Don’t Cry Me A River’, beluister ‘m hierboven! 

Ten Times A Million

Ook worden rockliefhebbers voorzien van nieuw lokaal talent op deze editie van Pinkpop. En wel in de vorm van de alternatieve rockband Ten Times A Million. In maart 2020 werden de heren uitgeroepen tot 3FM Talent en met inmiddels al ruim 300 optredens op hun naam in zowel Europa als Amerika is deze band zeker een bezoekje waard in Landgraaf.

In 2012 startten zanger Martin Duve, gitaristen Peter Muller en Alex Freise, bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es hun band onder de naam Mandrake’s Monster.  De roots van de band liggen in Eindhoven, hoewel enkele van de bandleden opgroeien in Duitsland.
Als Mandrake’s Monster treed de band honderden keren op door heel Europa en vlogen ze zelfs naar Amerika om te spelen tijdens een aftershow van de Red Hot Chili Peppers. De band ging mega lekker, maar toch klopte er iets niet helemaal. Mandrake’s Monster maakte voornamelijk muziek om helemaal los op te gaan, maar de ambities van de band lagen inmiddels ergens anders. Muzikaal gezien werd de inhoud steeds belangrijker en liet de band zich meer inspireren door de sound van favoriete bands, zoals Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys en Foo Fighters. 

Daarom maakte de band in 2018 de keuze om van naam te veranderen, De release van hun eerste EP was hiervoor het perfecte moment: Ten Times A Million én de gelijknamige EP werd geboren. Waarom die naam?: ”Ten Times A Million is een uitdrukking die staat voor de overtreffende trap. Het verwijst o.a. naar de tien miljoen meters die we met elkaar als band hebben gemaakt, en naar de tien miljoen meters die we nog gaan maken.”

Voor deze EP werkte Ten Times A Million samen met niet de minste namen uit de muziekindustrie: topproducer Julian Emery (werkt o.a. met Gavin DeGraw en Nothing But Thieves) en engineer Adam Noble (werkt o.a. met Nothing But Thieves en Placebo). 

In 2020 brengt de band hun tweede EP uit: ‘Born Tomorrow’. Hierop staat de single ‘Bye’, een gevoeligere plaat die gaat over over lange relaties die op een nare manier stuklopen. Deze track blijft niet onopgemerkt, 3FM benoemt ze met deze track zelfs tot 3FM Talent.

Beluister de track hierboven en oefen alvast om de track deze zomer mee te zingen op de festivalweide van Pinkpop! 

Pinkpop 2021

Major Lazer - Pinkpop 2019
Photo: Festileaks / Thijs Jacobs

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. Vorige zomer zouden onder andere Red Hot Chili PeppersPost Malone en Guns N’ Roses op de planken van het Limburgse festival staan. Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots zouden terugkeren voor de editie in 2021, maar helaas ging ook deze editie niet door vanwege het coronavirus. Pearl Jam is bevestigd als eerste act van 2022.

  • Locatie: Landgraaf, Nederland
  • Datum: AFGELAST
  • Tickets: kaarten van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2025

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen