Organisatie achter Sziget wordt mede-eigenaar van Zwarte Cross

1824
Zwarte Cross 2018_poort
Foto: Dianne de Kievit / Festileaks

De Europese festivalonderneming ‘Superstruct’ (bekend als de organisatie achter o.a. Sziget Festival) wordt ook actief in Nederland. Het bedrijf neemt een belang in De Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie achter onder andere de Zwarte Cross en Mañana Mañana.

Dat maakt De Feestfabriek vandaag bekend in een mail aan partners en relaties van het festival. Wie wil meepraten over het verse Zwarte Cross nieuws, kan zoals altijd terecht op ons Festival Forum.

Superstruct benadrukt dat het niets wil veranderen aan de Zwarte Cross of Mañana Mañana: “Wij vertrouwen het team van de Feestfabriek om het te blijven doen zoals het tot nu toe ging. Het is een samenwerking voor de lange termijn en we verheugen ons op de samenwerking.”

Internationale acts

De samenwerking wordt volgens het bericht aangegaan omdat het brede mogelijkheden biedt op het gebied van onder andere programma, internationale samenwerkingen, nieuwe evenementen en gezamenlijke inkoop. Concreet kun je er dan aan denken dat het voor de Zwarte Cross makkelijker wordt om (internationale) artiesten te boeken, omdat ze deze kunnen delen met andere festivals in Europa. Hetzelfde geldt voor de inkoop van bijvoorbeeld materiaal (podia en tenten), kennis en mankracht.

De concrete inhoud van de ‘strategische samenwerking’ tussen Superstruct en de Feestfabriek wordt niet bekendgemaakt.

Superstruct naar Nederland

Het is geen verrassende zet dat Superstruct ook actief wordt (met een holding) in Nederland. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren flink geshopt door heel Europa en is inmiddels mede-eigenaar van meer dan 30 grote festivals verspreid over het continent. Sziget uit Hongarije is daarbij de grootste, maar ook evenementen als Wacken Open Air (Duitsland), Flow (Finland), Øya (Noorwegen), Northside (Denemarken) en Sónar (Spanje) vallen binnen het portfolio van de gigant. Superstruct is daarmee in relatief korte tijd één van de belangrijkste organisatoren van festivals in Europa geworden, naast Live Nation, AEG Presents en Eventim Live/FKP Scorpio.

Toen Superstruct in 2017 belang nam in Sziget, betekende dat een flinke impuls voor het Hongaarse festival. In de jaren daarna werden de line-ups behoorlijk geüpgrade en werd het mogelijk om mega-acts als Ed Sheeran en Foo Fighters te boeken. Ook werd de capaciteit van het festival vergroot.

Festivalbaas Hendrik Jan Lovink stopt

Het nieuws van Superstruct valt samen met ander groot nieuws. Hendrik Jan Lovink, medeoprichter van Zwarte Cross en een van dé gezichten van het festival, neemt eind dit jaar afscheid.

- Oproep -

Geef je op om te werken op festivals

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op DGTL of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!

“Al voor corona zaten we achter de schermen in een traject om te kijken of Ronnie en Gijs (Ronnie Degen en Gijs Jolink: de andere eigenaren, red.) mijn aandelen zouden kunnen overnemen, omdat ik aangegeven heb te willen stoppen. Ik ben nu 48 en de afgelopen 30 jaar heeft mijn leven voornamelijk bestaan uit bezig zijn met Jovink & The Voederbietels en de Feestfabriek. Iets waar ik op mijn eigen manier, met ontiegelijk veel plezier en toewijding, mijn ziel en zaligheid in heb gelegd. We hebben samen echt iets bijzonders weten op te bouwen, de Zwarte Cross staat als een huis en de Feestfabriek kan op alle fronten nog jaren vooruit. Daarom voelt dit voor mij (hoe tegenstrijdig misschien ook) als een juist moment om de Feestfabriek te kunnen verlaten en me bezig te gaan houden met andere mooie dingen die het leven mij en mijn familie nog te bieden heeft”, aldus Lovink.

Hendrik Jan blijft aan tot en met de komende Zwarte Cross die eind september gepland is.

Eerder deze maand werd bekend dat Zwarte Cross 2021 wordt geschoven van juli naar het laatste weekend van september. Mañana Mañana werd ook verplaatst: van juni naar augustus.

Zwarte Cross 2021

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De Zwarte Cross is het grootste festival van Nederland en staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte. De editie van 2021 is opgeschoven van juli naar het laatste weekend van september. Vorig jaar, 2020, zou het laatste jaar worden met Tante Rikie als festivaldirectrice. Dit wordt verschoven naar komende zomer. Over de line-up is nog niets bekend.

  • Locatie: Lichtenvoorde
  • Datum: 23 t/m 26 september 2021
  • Tickets: kaarten voor 2020 blijven geldig voor 2021
  • Meer informatie vind je op de website van het festival.
Hoi! Ik ben eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Festileaks. Sporadisch schrijf ik ook wel eens een artikel, en dan zie je dit tekstje. Verder co-host ik onze Festivalpodcast en kun je me wakker maken voor alles dat uit de foodtruck van de Bourgondiër komt.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!