Geruchtenoverzicht: welke headliners komen er voor festivalseizoen 2022 nog bij?

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Eindelijk kunnen we straks weer. Licht aan het eind van de tunnel. Landen worden in rap tempo gevaccineerd en na de mini festivalnazomer in 2021, kunnen we ook beginnen af te tellen naar de zomer van 2022. En na anderhalf jaar zonder livemuziek is de immense knaldrang onder festivalgangers niet te ontkennen.

Maar ook artiesten zijn duidelijk klaar met het stilzitten. Ze kunnen niet wachten weer op het podium te staan. Dat zie je aan de festivalposters die beginnen op te duiken voor 2022. Grote jongens al Pinkpop en Rock Werchter hebben hun headliners al (deels) rond, maar veel andere festivals moeten de eerste namen nog delen.

Bijna alle denkbare headliners zijn al wel ergens bevestigd, en dat biedt heel veel kansen voor gave affiches. Welke grote acts kunnen we volgend jaar allemaal verwachten in de buurt? We gaan alle kanshebbers eens af, met onder andere Bruce Springsteen, Muse en Dua Lipa.

The Strokes

The Strokes

Het zit Nederlandse en Belgische fans van The Strokes niet mee. In 2020 zou de band voor het eerst in meer dan tien jaar in de Benelux optreden, met headlineslots op zowel Best Kept Secret als Rock Werchter. Dit ging niet door, maar niet getreurd: al snel na de afgelasting wist BKS de band opnieuw te kunnen bevestigen, ditmaal voor de editie van 2021. Opnieuw pech, want ook deze editie ging niet door.

Tijd om vooruit te kijken naar 2022. Eén ding is zeker: Julian Casablancas en zijn band hebben er zin in. Met Primavera Sound was de eerste bevestiging voor een 2022-festival in juni al een feit, en sindsdien is er een handjevol festivals bij gekomen. Bijvoorbeeld Tempelhof Sounds, het nieuwe festival in Berlijn. Maar nu wordt het lastig: Best Kept Secret vindt plaats van 10 t/m 12 juni. The Strokes hebben al shows gepland op 10 juni (Primavera Sound, Spanje) en 12 juni (Tempelhof Sounds, Duitsland). Gaat het de band wel lukken om op die ene dag ertussenin nog langs Hilvarenbeek te komen? Het lijkt lastig te worden, maar hoop doet leven. Fans moeten opnieuw in spanning afwachten.

Nick Cave

Photo: Jason Williamson

Nick Cave & The Bad Seeds gaat in 2022 op een uitgebreide Europese festivaltour. De band is onder meer te vinden op TW Classic op zaterdag 25 juni. Verder zijn de Australiërs nog te vinden op Primavera Sound, Ohoda Festival, INMusic, Øya Festival en Way Out West Festival. Een Nederlands festival ontbreekt ondertussen nog.

Eigenlijk zou de band dit jaar een optreden geven in de Ziggo Dome, maar daar stak corona een stokje voor. Wel maken ze dit goed met twee speciale shows in Carré in Amsterdam dit najaar. Of daar als kers op de taart ook nog een festival bij komt voor 2022, moeten we afwachten.

Post Malone

Posty

Bijna twee jaar geleden werd Post Malone aangekondigd als de tweede headliner voor Pinkpop 2020. Hij scoorde in de periode ervoor de ene na de andere gigahit en bracht vlak ervoor zijn enorm succesvolle album Hollywood’s Bleeding uit. De Pinkpopboeking was als een kers op de taart voor zijn winning streak. Maar toen stak corona een stokje voor het festivalseizoen en kwam de show er niet van.

Nu zijn we twee jaar verder en heeft Posty al een headlinerslot te pakken op Rock In Rio Lisboa, op 28 juni. Hij gaat dus ongetwijfeld meer festivals doen. De vraag is nu vooral welke. De zanger heeft sinds die Pinkpopboeking relatief weinig muziek uitgebracht in de tussentijd, laat staan hits. Heeft hij nog genoeg hype voor het afsluiten van de Pinkpop-zondag? Of staat hij inmiddels beter op een Lowlands?

Tame Impala

Lowlands Tampe Impala
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Ook Tame Impala was op allerlei festivals geboekt die door corona zijn afgelast. In 2020 bijvoorbeeld All Points East in Londen, en in 2021 voor Primavera Sound. Die laatste heeft de Australiërs voor de zomer van 2022 opnieuw weten te boeken. Sterker nog, ze gaan er meerdere shows spelen. Verder heeft het psychedelische project van Kevin Parker nog geen enkele Europese data. Het is haast ondenkbaar dat het daarbij blijft, dus kunnen we alvast speculeren welke festivals er nog bij gaan komen.

Down The Rabbit Hole-directeur heeft al meerdere malen laten vallen dat Tame Impala voor hem de ultieme white wale is die hij absoluut nog eens wil boeken. Het festival in Beuningen vindt een krappe maand na Primavera Sound plaats, dus het zou prima passen. Lowlands lijkt minder voor de hand liggend, gezien het feit dat Tame daar op de meest recente editie nog de Alpha afsloot.

Billie Eilish

Billie Eilish / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Een nieuweling in het headlinercircuit: Billie Eilish. De Amerikaanse popster heeft misschien wel de snelste klim naar de top van de pikorde laten zien. Stond ze twee jaar geleden nog aan het begin van de dag ingepland voor Lowlands 2019, zo maakt ze zich volgend jaar op voor een headlineshow op het grootste festivalpodium van Europa: de Pyramid Stage van Glastonbury 2022.

En met deze bevestiging opent de 19-jarige zangeres direct het debat voor andere Europese festivals. Ze heeft al veel concerten gepland staan, zo ook in Nederland in België: 18 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam, en 28 juni in het Sportpaleis in Antwerpen. Beide stijf uitverkocht. De kans op Beneluxfestivals leek vanwege deze concerten klein, maar: Eilish had ook al zo’n 10 concerten gepland staan in Engeland. Toch kwam Glastonbury daar nog bij. Betekent dit dat er nog een kleine kans is voor Beneluxfestivals? Pinkpop gaat niet lukken; dan staat Billie in Duitsland. In augustus heeft ze het nog wel rustig. Misschien keert ze terug voor Lowlands en Pukkelpop?

Bruce Springsteen

Bruce-Springsteen-Danny-Clinch
Photo credit: Danny Clinch

Al sinds begin dit jaar zijn er geruchten rondom een nieuwe tour van Bruce Springsteen & The E Street Band, die in de loop van het jaar steeds sterker en plausibeler werden. Het begon met een mededeling van The Boss dat er dit jaar een verrassing aan zou komen. Enkele maanden bevestigde hij dat er daadwerkelijk een tour aan komt in 2022, ter ondersteuning van zijn laatste album Letter To You. Hij maakte alleen niet duidelijk of die tour ook in Europa gaat plaatsvinden.

Sinds een paar weken worden de geruchten pas echt hardnekkig. Vanuit allerlei hoeken in Europa komen berichten dat er onderhandelingen gaande zijn, en dat fans alvast bepaalde data in hun agenda moeten markeren. Dit gaat om data in juni en juli volgend jaar. Precies ten tijde van het festivalseizoen dus. En de Pinkpop-zondag is nog niet ingevuld. Duimen geblazen!

Dua Lipa

Ook Dua Lipa heeft haar populariteit in de afgelopen twee jaar zo ongeveer verdrievoudigd. Met haar ijzersterke tweede album Future Nostalgia levert ze al sinds eind 2019 de ene na de andere monsterhit af. Momenteel staat ‘Love Again’ nog steeds hoog in de hitlijsten, anderhalf jaar na de release van het album. ‘Levitating’ werd door de Festileaks-redactie zelfs bekroond tot het beste nummer van 2020. Oftewel: de tijd is rijp voor een reeks headlinershows op de festivals.

En de eerste staat al in Dua’s agenda. Voor 9 juni prijkt ze bovenaan het affiche van Primavera Sound. Daarna heeft ze nog een leeg tourschema tot november. En hoewel ze enkele zaalshows in het voorjaar doet, zoals de Ziggo Dome in mei, is de vraag: hoe gaat de zangeres dit gat in de zomer invullen? In 2020 stond Dua al te popelen om haar nieuwe album op de Europese festivalweides ten gehore te brengen, met shows op o.a. Glastonbury en Sziget. Haalt ze het volgend jaar eindelijk in?

Muse

muse
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Festileaks-lezers verkozen Muse begin dit jaar tot beste festivalact aller tijden. Die titel kan het Britse drietal volgend jaar nog eens goed verdedigen. De band staat in 2022 weer op verschillende festivals, zoals Nova Rock, Mad Cool en Rock am Ring. Twee jaar geleden was Muse nog te vinden op Rock Werchter en gaf de band een show in het Goffertpark.

Of ze volgend jaar ook naar Nederland. Voor Pinkpop is er nog een derde headlinerplek beschikbaar, naast Metallica en Pearl Jam. Op die datum staat er op dit moment nog geen show in het tourschema van Muse.

Adele

Dit zou nog wel eens een wildcard kunnen zijn in het festivalcircuit. Adele kondigde onlangs haar langverwachte comeback aan: 15 oktober komt de eerste nieuwe single ‘Easy On Me’ uit, en haar vierde album 30 zal niet veel later volgen. Ze is in ieder geval al druk aan het teasen. De timing zou wel eens goed samen kunnen vallen met de zomer van 2022; bij de release van haar vorige album, begon ze drie maanden later aan een grote tour. Misschien heeft ze deze keer dezelfde plannen.

Commercieel gezien is Adele wereldwijd met afstand de grootste muzikant van deze tijd. Haar vorige album 25 werd in de eerste maand meer dan 15 miljoen keer verkocht wereldwijd. Ze zou dan ook een erg gewilde act zijn voor festivals. Tijdens haar vorige tour was Glastonbury slechts het enige festival waar ze optrad. Verder deed ze enkel concerten. Toch viel die uitzondering op het Engelse festivalpodium wel erg goed in de smaak. Hopelijk smaakte het naar meer.

Foo Fighters

Foto: Brantley Gutierrez

Drie jaar hebben we er moeten op wachten, maar ook Foo Fighters keren volgend jaar terug naar de festivalweides. In 2018 stonden de heren nog op Pinkpop. In de zomer van 2022 zijn de Amerikanen te zien Rock In Rio Lisboa. Op zaterdag 18 juni 2022 geeft de groep het beste van zichzelf in Portugal. Zien we ze een dag later misschien terug op Pinkpop? Dat vindt hetzelfde weekend plaats, en voor de zondag is er vooralsnog geen headliner bekend.

Taylor Swift

In 2019 had Taylor Swift grootse plannen voor Europa. Opeens kondigde ze een flinke Europese festivaltour aan, ter ondersteuning van haar toen nog nieuwste album Lover. Er waren stops op een paar van de grootste festivals van Europa: Glastonbury, Roskilde, Mad Cool, NOS Alive, maar ook Werchter Boutique en Open’er stonden op de planning. Swift had zelfs al met Paul McCartney afgesproken om een duet te doen op de Pyramid Stage van Glastonbury. Het mocht niet baten.

Sindsdien heeft de zangeres al twee nieuwe albums uitgebracht: folklore en evermore. Daarnaast is ze momenteel druk bezig om oudere albums uit haar catalogus opnieuw op te nemen. Kortom: er is straks heel, heel veel nieuw werk van Taylor Swift dat haar fans nog nooit live hebben kunnen ervaren. Een inhaaltour kan dan ook niet lang meer uitblijven, toch?

Liam Gallagher

Photo: RANKIN

Liam Gallagher is tot twee keer toe bevestigd als headliner voor Lowlands, in 2020 en 2021. Beide edities gingen niet door. Wordt het volgend jaar driemaal scheepsrecht? Er is in ieder geval nog ruimte genoeg op zijn agenda. Tot nu toe is Rock In Rio Lisboa het enige festival dat hem heeft weten te strikken, voor 18 juni. Dit zal ongetwijfeld niet de enige blijven. Eens zien welke festivals er in de Benelux bijkomen voor de voormalige Oasis-zanger.

Nog meer artiesten op tour

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Dat was al een behoorlijke lijst natuurlijk. Maar er zijn ondertussen nog veel en veel meer headlinerwaardige acts die potentie hebben voor een festivalshow in de buurt. Zo hebben Kings of Leon, Editors, The National, Imagine Dragons, The War On Drugs, Lorde, Royal Blood, Duran Duran en Massive Attack stuk. voor. stuk. optredens gepland staan in 2022. En dan zijn er nog de artiesten die nog niks gepland hebben, maar wel flink de geruchten hebben doen aanzwellen, zoals Coldplay. Of festivalfavoriet Kendrick Lamar, die in 2020 festivals zou doen en elk moment zijn langverwachte nieuwe album kan uitbrengen. Paul McCartney’s naam doet verder veel de ronde bij de geruchten rondom Glastonbury 2022.

2022 belooft een legendarische te worden op het gebied van festivallineups. Zo’n beetje elke denkbare festivalartiest staat te trappelen om op de bühne te klimmen. Aan de headliners gaat het in ieder geval niet liggen. Benieuwd welk van deze kanshebbers straks werkelijkheid worden? Houd Festileaks goed in de gaten.

Geen geduld om te wachten? Bespreek dan alvast jouw theorieën met andere festivalfanaten op het Festileaks Festival Forum.