5 redenen waarom Sziget meer is dan een festival

sziget
Photo: Rock Star Photographers

Sziget is zonder twijfel één van de populairste festivals van Europa. De line-up en internationale sfeer maken het festival een absolute must visit. Het Hongaarse evenement heeft echter meer te bieden dan ‘puur’ een festival te zijn. In dit artikel zetten we het op een rijtje: naast een festival, is Sziget ook…

.. een citytrip

Sziget vindt plaats op een eiland midden in Boedapest, een stad met een rijke geschiedenis en cultuur. Omdat het festival bijna een week lang is, kun je vaak overdag nog even lekker de stad in en ’s avonds doorfeesten op het eiland met je favoriete acts. Om je een beetje bij de planning te helpen, zijn hier wat tips die je genoeg energie geven om te dansen totdat de zon opkomt:

  • Maak een wandeling in Gellért Hill up om de citadella te zien
  • Loop rond in Buda Castle en het Fisherman’s Bastion.
  • Bezoek Heroes Square en het City Park (Városliget).
  • Bekijk het schitterende Parliament Building.
  • Verken het stadscentrum en loop langs de oevers van de Donau.

Dat is slechts een beginnetje, want er is nog zo veel meer te doen in Boedapest. We raden je aan een een mooie balans te vinden tussen feesten op het festival en een bezoek aan de stad.

.. een welverdiende vakantie

Die foto hieronder, dat is dus gewoon óp het festival hè? Maar ook buiten het festival is het heerlijk vertoeven voor wie z’n tijd graag ontspannen besteedt. Er zijn veel spa’s die de moeite waard zijn om te bezoeken en die je helemaal mentaal en fysiek resetten na een lange avond Sziget. We bevelen graag Gellért Spa (nabij Gellért Hill), het Thermale bad van Szécheny (in de buurt van Heroes ‘Square) en Király Spa (dicht bij Battyány Square, waar de tram je naar Sziget Festival brengt) aan.

Als je minder geïnteresseerd bent in ’toeristische’ sightseeing, zijn er veel verborgen parels in de stad. Het 7th District is zeker een bezoek waard, waar je veel ruïnebars, restaurants en straatkunst vindt. In andere gebieden, zoals Liberty Square (Szabadság Tér), kun je veel leren over de intrigerende geschiedenis van de stad.

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks

.. een shoppingwalhalla

Zul je net zien: nog zo goed vooruitgedacht, en toch mis je wat spullen. Of je hebt gewoon zin om je festivalgarderobe eens lekker aan te vullen. Dan is het fijn dat Sziget zich in Boedapest bevindt, waar je tal van winkelcentra vindt. Plekken als Mammut en Westend zijn aan te raden, omdat ze beide makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer vanaf het festival. .

Als alternatief kun je ook Váci utca en Fashion Street bezoeken, waar je winkels van veel uiteenlopende merken vindt. Het is ook de perfecte plek om wat souvenirs op de kop te tikken voor je vrienden en familie. Da’s nog eens leuk thuiskomen!

Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

.. een sportieve break

Voor de avonturiers en sportievelingen onder ons: geniet van de sportkansen van Boedapest! Op Sziget zelf kun je bijvoorbeeld bungeejumpen, als je durft. In de stad zijn er bovendien meerdere outdoor sportfaciliteiten, waaronder veel speciaal ingerichte plekken om te hardlopen. Voor dat laatste raden we zeker Margaret Island aan, het hardloopcentrum van Boedapest.

In de afgelopen paar jaar is ook de infrastructuur voor fietsen veel verbeterd in Boedapest. Verschillende nieuwe rijstroken werden toegevoegd langs de hoofdwegen, dus het is makkelijker om de stad per fiets te doorkruisen. Wat het nog toegankelijker maakt, is dat er een makkelijke service is voor het gebruik van fietsen: Mol Bubi. Ze hebben meer dan 150 stations in de stad waardoor je super laagdrempelig op en afstapt. Een aanrader!

Sziget 2019
Photo: Rock Star Photographers

.. een culinaire ervaring

Als groot internationaal festival heeft Sziget natuurlijk uitstekende eetgelegenheden. Van hamburgers en pizza’s tot verschillende foodtrucks: je zult zeker iets vinden dat je helpt het festival een week lang te overleven zonder honger te lijden. Er is zelfs een supermarkt op het terrein waar ze -als je wilt- producten vers op de grill leggen!

Het is echter ook geen slecht idee om eens fatsoenlijk te lunchen in de stad. Er zijn veel goede plekken in Boedapest, van internationale keukens tot fusionrestaurants en streetfood-opties. Het aanbod aan vegetarische en veganistische opties is ook een stuk hoger in vergelijking met het festivalterrein. Ook bieden verschillende cafés deals voor 2- of 3-gangenmaaltijden die erg de moeite zijn.

We raden je aan om enkele traditionele gerechten te ontdekken als je in Boedapest bent. De Hongaarse keuken is erg rijk, met klassiekers als Lángos (gebakken deeg), Goulashsoep, of Hongaarse stoofpot. Als je voor een stoofpotje gaat, kies dan als bijgerecht voor ‘nokedli‘, wat erg lijkt op pasta. Dat past ook goed bij ‘chicken paprikash‘, een Hongaarse kippenstoofpot. Als je een liefhebber bent van vleesgerechten, aarzel dan niet om ‘hurka‘ en ‘kolbász‘ (beide zijn worsten) te proberen, evenals gevulde kool en visserssoep. Deze laatste twee zijn ook erg populaire gerechten in Hongarije tijdens de kerst.

Na al deze zware gerechten, verdien je het om jezelf te trakteren op wat desserts (als je niet al vol zit). Traditionele Hongaarse desserts zijn palacsinta (Hongaarse crêpes), gesztenyepüré (kastanjepuree), kürtőskalács (schoorsteencake), somlói galuska en madártej (sneeuweieren). Tot slot één laatste ding dat je zeker moet proberen als je in Boedapest bent: de delicatesse ‘Túró Rudi‘. Dat is een reep ’túró’ (een soort kwark) omhuld met chocolade. Het proberen van Túró Rudi is eigenlijk essentieel voor de volledige Sziget-ervaring.

© Rockstar Photographers

Sziget 2022

sziget
Poto: Sandor Csudai (Sziget)

Sziget is een van de grootste festivals van Europa en vindt dit jaar voor de 28ste keer plaats. Het festival trekt een publiek uit heel Europa en draait niet enkel om muzikale toppers, zoals Dua Lipa, Stromae en Arctic Monkeys. Het festival voelt aan als één groot pretpark, maar dan zonder achtbanen en met een circus, bordspellen en Koreaanse acrobatiek.

  • Locatie: Óbudai-eiland, Boedapest, Hongarije
  • Datum: 10 t/m 15 augustus 2022
  • Tickets:  De tickets zijn in de verkoop en kosten €290,-. Gekochte tickets van 2020 of 2021 blijven geldig voor de komende editie.
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website van het festival.

Sziget Logo

Sziget 2022

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2022
Line-up
Ben Klock
RÜFÜS DU SOL
Sam Fender
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

András Melles

I am a concert and festival enthusiast from Hungary, living in the United Kingdom studying History and International Relations. I've been to various festivals in Europe, and my optimal number of festivals I need to visit a year is 3, but we all know that the more the merrier! My favourite genres are rock and metal, but I am open to all different kinds of music. Favourite bands? Name the sub-genre and I tell you my choice! ;)

Meer van András