Nobody is Normal: Hoe Primavera Sound diversiteit promoot en seksuele intimidatie op festivals tegengaat

Primavera Sound publiek
Photo credit: Sharon Lopez / Primavera Sound 2022

Een blik op de line-up van Primavera Sound 2022 laat zien dat het Spaanse festival diversiteit zeer belangrijk vindt. Qua genres gaat het programma alle kanten uit, van hyperpop tot death metal. Maar ook op sociaal gebied wil Primavera zo veel mogelijk diversiteit promoten.

Onder de titel ‘Nobody is Normal’ heeft het festival in Barcelona een actieplan opgesteld om discriminatie als homofobie, transfobie en lesbofobie tegen te gaan, en seksueel overschrijdend gedrag uit te bannen. De organisatie spreekt zich uit tegen “iedere poging om de distributie van rollen en gedrag te bestendigen in relatie tot wat het betekent om een ‘man’ of een ‘vrouw’ te zijn.” Hiermee hoopt Primavera Sound een veilig festival te zijn waar iedereen kan genieten van de geweldige muziek.

Photo: Gaelle Beri (Primavera Sound 2022)

Tegen seksuele intimidatie

Iedere bezoeker op Primavera Sound 2022 zal er al een aantal keer langsgelopen zijn: de support- en meldpunten voor seksuele intimidatie en discriminatie. Veel festivalgangers zullen er misschien niet twee keer naar hebben omgekeken, maar voor anderen zijn deze plekken een onmisbaar toevluchtsoord. Seksueel overschrijdend gedrag komt helaas maar al te veel voor op festivals.

In Engeland hebben dit jaar meer dan 100 festivals beloofd om meer te doen tegen seksuele intimidatie. Primavera Sound is hier in 2019 al mee begonnen. Naast de stands op het terrein wordt er tussen shows informatie gegeven op de schermen naast de podia. Ook laat de organisatie weten dat er mensen rondlopen die getraind zijn in het detecteren van overschrijdend gedrag en discriminatie.

Photo: Sharon Lopez (Primavera Sound 2022)

Gelijkheid op de line-up

Drie jaar geleden kwam Primavera Sound al in het nieuws met ‘The New Normal’. Als eerste grote festival bestond de line-up toen uit tenminste 50% vrouwelijke acts. De meningen waren (zoals altijd) verdeeld over of de vraag of je deze gelijkheid zo moest afdwingen, maar het festival liet zeker zien dat social awareness absoluut niet ten koste gaat van kwaliteit. Bezoekers van deze website gaven Primavera Sound 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Line-up’.

In 2022 is de line-up niet geheel gelijk, zeker bovenaan de poster. Onder de regel met wereldsterren als Dua Lipa en Megan Thee Stallion staan er wel heel veel vrouwelijke acts, maar van de vijftien headliners zijn er slechts vijf vrouw of geleid door een frontvrouw. Blijkbaar is de pool met headliners toch voornamelijk mannelijk. De vraag of dit komt door terughoudende boekers of de mindere populariteit van deze artiesten is lastig te beantwoorden. In ieder geval geeft Primavera wel aan nieuwere vrouwelijke acts als Jorja Smith en Lorde meteen een grote headline-status, waardoor het nog nog altijd voorop loopt in de festivalwereld.

Afgaande op de hoogtepunten van weekend 1 en de enorme hype rondom acts als Wet Leg is er in ieder geval hoop voor de toekomst. Als ook deze lichting vrouwelijke artiesten de posters beklimt zullen andere festivals ongetwijfeld het voorbeeld van Primavera Sound volgen. Daarmee is niet meteen alles opgelost, maar het is zeker een stap in de goede richting.

Wat vond jij van Primavera Sound 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Primavera Sound 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid