De publieks-top 25 beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

En toen was het alweer voorbij… Drie dagen lang in het konijnenhol zijn voorbij gevlogen en we kunnen terugblikken op talloze muzikale hoogtepunten. Welke dat zijn, vroegen we aan vele Down The Rabbit Holegangers. En dat levert een hele mooie lijst op.

Wij vroegen diverse Down The Rabbit Hole 2022 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Want dat levert hieronder een hele mooie lijst op: de publieks-top 25 van beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022! Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

De DTRH 2022 Countdown

25. Pongo
24. Jungle By Night DJ set
23. Spinvis
22. Hang Youth
21. Disclosure
20. MEZERG
19. David Vunk, set 2
18. Wilco
17. L’Impératrice
16. Dub Inc
15. Haim
14. Squid
13. Loyle Carner
12. Viagra Boys
11. Gorillaz

Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

10. Son Mieux

Enigszins verbaasd lopen sommige bezoekers de Teddy Widder in. Ze verwachtten de dromerige bedroom pop van Clairo, maar kregen de vrolijke indiemuziek van Son Mieux. Om 16:15 doofden pas de laatste tonen van hun set op Concert at Sea uit, een krappe vier uur later is het alweer showtime op de Groene Heuvels. De ondergaande zon, die fantastische glitterbroek van frontman Camiel Meiresonne en een dozijn aan festivalanthems in wording: het bleek de perfecte cocktail voor een uitzinnig dansfeestje. Het zijn de invallers die het doen op de eerste dag van Down The Rabbit Hole 2022.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

9. The Smile

Drie jaar geleden stond Thom Yorke voor het laatst op Down The Rabbit Hole. Toen tourde hij met zijn tweede soloalbum Tomorrow’s Modern Boxes. Het publiek in de Teddy Widder was destijds getuige van een kluizenaar aan het werk. Donkere, moeilijke, onnavolgbare muziek.

Het contrast met de hoedanigheid waarin hij vandaag aantreedt kan bijna niet groter. Ondersteund door Radiohead-genoot Johnny Greenwoord en Sons of Kemet-drummer Tom Skinner wordt er daadwerkelijk veel geglimlacht op het podium én het Hotot-veld. Het materiaal van The Smile raakt af en toe aan dat van Radiohead en duikt regelmatig de experimentele hoek in, met vreemde maatsoorten en complexe melodieën.

Meezingers hoeft je dus nog altijd niet te verwachten, maar het klinkt levenslustig, bij vlagen zelfs opgewekt. Het dromerige, doorleefde en oprechte stemgeluid van Yorke maakt het lastig om niet bij te glimlachen. En tsja, waarom zou je ook niet. Je bent op Down The Rabbit Hole, volgens Yorke een ‘fucking excellent’ festival. “En we hebben er inmiddels echt al heel wat gezien.”

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

8. Polo and Pan

Het lijkt wel als of de Franse popmuziek aan een opmars bezig is. Vrijdag reed L’Impératrice al een rondje met ons over de Périphérique, zaterdag scoort Polo & Pan douze points. Zelden stond het veld voor de Hotot al zo vroeg op de dag zo vol. Er wordt uitbundig gedanst op de vrolijke tropical house van het duo, die bol staat van de diepe bassen en guitige percussie. Het is gekkigheid wat de klok slaat, van het bescheiden hitje ‘Ani Kuni’ in een Inheems Amerikaanse taal tot aan de opgefokte chromatische riedeltjes in ‘Attrape‐rêve’. Alsof er elk moment een olifant op een eenwieler het podium op zou kunnen fietsen.

beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

7. Eefje de Visser

Op #7 van beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022, vinden we Eefje de Visser, die sinds een jaar een triomftocht maakt langs podia en festivals middels bloedmooie live-shows. Haar vierde album Bitterzoet, kwam net voor de corona-uitbraak uit en werd door velen bestempeld als het beste (Nederlandse) album van dat jaar. In Beuningen worden we getrakteerd op 8 nummers van deze geprezen plaat.

Het wegvallen van Kae Tempest op het festivalprogramma is misschien spijtig, maar wordt snel vergeten bij de inzet van ‘Startschot’. Wat volgt, is wederom een fascinerende en betoverende show, inclusief een cover van de dankzij Stranger Things reprise-hit ‘Running Up That Hill (A Deal With God)’.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

6. The War on Drugs

Hoewel The War On Drugs in 2015 al een keer eerder met verve Down The Rabbit Hole headlinede, blijft het een risicovolle boeking. De zondagavond bleek in het verleden immers niet het meest dankbare headlineslot op de Groene Heuvels. En zitten alle opgedraaide danskonijntjes eigenlijk wel te wachten op een psychedelische reis door de discografie van Adam Granduciel en de zijnen, als je enkele meters verderop kunt beuken in de REX of kunt voguen in de Bizzare? Blijkbaar wel.

Er wordt volop gedanst en met name veel geknuffeld. De zorgvuldig opgebouwde stadionrock van The War On Drugs valt als een warme deken over de festivalweide, met een publiek dat er maar al te graag onderkruipt, zich er als een burrito invouwt en van ganse harte de liefde viert. Liefde voor de onmiskenbare anthems ‘Red Eyes’ en ‘Under The Pressure’, liefde voor Down The Rabbit Hole en voor elkaar. De looks en praatjes van een echte rockster heeft Adam Granduciel niet. De gave om vakkundig de laatste festivaldag in het slot te gooien heeft hij gelukkig des te meer.

beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

5. Moderat

Iedereen met een beetje gevoel voor symmetrie krijgt aan het begin van de set van Moderat direct kortsluiting. Eén van de drie plekken op het podium is leeg. De helft van Modeselektor, Sebastian Szary, is er niet bij. Bij de reden staat Apparat niet al te lang stil: ’the show must go on’, juist in deze vreemde coronatijden.

Het tempo ligt in het begin vrij laag, maar de intensiteit is des te hoger. Dat komt door onder andere door de bezwerende visuals en de scherpe zang van Apparat, maar ook het nieuwe album MORE D4TA dat vorige maand verscheen, komt op het podium helemaal tot leven. Toch zijn het hits van vóór de vijf jaar durende sabbatical die op het meeste gejubel kunnen rekenen. ‘Nr. 22’, ‘Bad Kingdom’ en ‘A New Error’: het hoofd is ontroerd, het lijf wil dansen!

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

4. Phoebe Bridgers

Oké, het is niet het drukste optreden van deze zondag, maar de aanwezige fans vallen als een blok voor de koningin van de treurnis. Achter het tevreden gezicht van Bridgers schuilt een behoorlijke dosis hartenpijn. Die vindt zijn weg naar buiten middels indrukwekkende en meeslepende ballades als ‘Motion Sickness’ en ‘Sidelines’. Licht verteerbaar is het niet. Het is zo’n set waarbij je na ieder nummer even moet bekomen. Waarbij je je buurman toch even een lieflijke aai over de bol wil geven. Prachtig uitgevoerd is het zeker.

Bridgers zoekt duidelijk naar interactie met het publiek. Zo rent ze halverwege de set plotseling van het podium af om hoogstpersoonlijk een van haar plectrums te overhandigen aan een fan met een handgeschreven bordje. Die connectie blijkt een toverspreuk, want het publiek zweeft een uur lang gehypnotiseerd mee op een wolk van schoonheid en emotie.

beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

3. Bicep

Bicep doet wat de naam belooft: de bovenarmen worden flink getraind op de zondagavond. Ondanks dat de laatste zonnestralen nog het publiek achter de Teddy Widder verwarmen, lijkt het alsof de nacht binnen in de tent al is gevallen. Het Noord-Ierse duo gooit stevig de beuk erin en is duidelijk met maar één doel gekomen: de sloopkogel er doorheen halen. Misschien hebben ze goed geslapen, of zat er iets in het Beuningse leidingwater: het klinkt in elk geval allemaal nét even wat urgenter en spannender dan bijvoorbeeld tijdens hun laatste passage in Paradiso afgelopen maart.

Onderweg worden alle checkboxjes afgetikt: een interessante staging, regenbooglasers en laten we dat arsenaal aan dansvloerhitjes niet vergeten. Met het powerduo ‘Apricot’ en ‘Glue’ komt er een fabelachtig eind aan vijf kwartier futuristische house.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Little Simz

Onder die grote rasta muts schuilen big brains. Simz weet namelijk precies hoe ze haar publiek in de Teddy Widder moet bespelen. Ze rapt strak, met teksten uit het hart, zowel op muziek als tijdens haar onderonsjes met de fans. Halverwege haar show houdt ze een inspirerende monoloog: laat niets het bereiken van jouw levensdoelen in de weg staan. Het resulteert in een oorverdovend applaus dat misschien wel minutenlang aanhoudt. Simz mag de langste staande ovatie van deze Down The Rabbit Hole op haar naam schrijven en die heeft ze dubbel en dwars verdiend. Point and Kill!

beste optredens van Down The Rabbit Hole 2022
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

1. Goldband

Door de ietwat lompe actie van zanger Boaz Kok op Rock Werchter een dag eerder was het heel even spannend of en hoe hij erbij zou zijn vandaag. Zeker als in eerste instantie alleen de overige 2 Goldband-frontheren Karel Gerlach en Milo Driessen on stage verschijnen.

Maar na een paar minuten komt Boaz dan toch onder luid applaus het podium op: met zijn been op een nu al iconisch verrijdbaar krukje-meets-rollator (inclusief fietsmandje). Daarmee kan hij tóch van de ene naar de andere kant van het podium kan sjezen, zoals we van ‘m gewend zijn. Het is tekenend voor de show van Goldband: altijd doorbeuken, en altijd met een lach. Regels als “In het gips en in de club, Apocalypse en dan gaan we stuk” (‘Mijn Stad’) en “Ik kan nauwelijks op mijn benen staan, maar ik leef nog, ik stel me niet aan” (‘Noodgeval’) krijgen daardoor vandaag nog wat extra lading.

Die extra lading is er ook muzikaal. De groep heeft een ijzersterke band die de studiotracks via gitaar- en drumsolo’s en extended in- en outro’s van een dikke livesound voorziet. Het gevolg is dat de main stage van Down The Rabbit Hole niet alleen ramvol staat, maar ook van A tot Z ingepakt wordt. Ze zijn niet de enige act die vraagt om handjes in de lucht of om een sitdown, maar wel de enige die het voor elkaar krijgt werkelijk iédereen mee te laten doen.

Ook niet onbelangrijk voor het succes van dit concert: de charme van de boys op het podium. Dankzij cheesy kutgrapjes (‘ja? nee? ja? nee?’) maar ook oprechte momenten (‘Dit is voor jou’ wordt opgedragen aan Milo’s overleden moeder) straalt de authenticiteit en fun van het podium af en kun je niet anders dan met een glimlach weglopen. Na beuker van het eerste uur ‘Witte Was’ en een heuse Wall of Death zwaait het Haagse trio voldaan af.

“Tot volgend jaar!”, grapt Milo. Deal, want Goldband was het beste optreden van Down The Rabbit Hole 2022.

Meer Down The Rabbit Hole 2022

Benieuwd wat je, naast de beste optredens van Down The Rabbit Hole, nog meer gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over DTRH 2022.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2022

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Erykah Badu
The Smile
Gorillaz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.