De 5 beste acts van de zondag van Down The Rabbit Hole 2022

Een opzienbarende dronechoreografie, een spontane ode aan Wapperman, een nachtelijk Jeu de Boules-tournooi op het strand: Down The Rabbit Hole overkomt je. Deze 5 acts zijn het beste wat ons zondag is overkomen.

5. St. Vincent

St. Vincent daagt uit. Niet in de laatste plaats door dat interessante, felrode pakje waar met koeienletters ‘DADDY’ op geschreven staat. Ze gooit haar charmes in de strijd, danst uitbundig, zoekt de fysieke connectie met haar fans op de eerste rij en maakt regelmatig een sensueel likje langs de lippen. Marilyn Monroe would approve.

Ze verspreidt haar grootste successen tactisch over haar set en wisselt dansliedjes (zoals het aanstekelijke ‘Los Ageless’) af met gevoeliger werk, waaronder een intieme uitvoering van ‘New York’. St. Vincent is in elk geval onder de indruk van alle Duracell-konijntjes op Down The Rabbit Hole. “The Dutch party like they have health care!” Zekers, mevrouw Clarck, aanvullend verzekerd!

4. The War On Drugs

Hoewel The War On Drugs in 2015 al een keer eerder met verve Down The Rabbit Hole headlinede, blijft het een risicovolle boeking. De zondagavond bleek in het verleden immers niet het meest dankbare headlineslot op de Groene Heuvels. En zitten alle opgedraaide danskonijntjes eigenlijk wel te wachten op een psychedelische reis door de discografie van Adam Granduciel en de zijnen, als je enkele meters verderop kunt beuken in de REX of kunt voguen in de Bizzare? Blijkbaar wel.

Er wordt volop gedanst en met name veel geknuffeld. De zorgvuldig opgebouwde stadionrock van The War On Drugs valt als een warme deken over de festivalweide, met een publiek dat er maar al te graag onderkruipt, zich er als een burrito invouwt en van ganse harte de liefde viert. Liefde voor de onmiskenbare anthems ‘Red Eyes’ en ‘Under The Pressure’, liefde voor Down The Rabbit Hole en voor elkaar. De looks en praatjes van een echte rockster heeft Adam Granduciel niet. De gave om vakkundig de laatste festivaldag in het slot te gooien heeft hij gelukkig des te meer.

3. Phoebe Bridgers

Oké, het is niet het drukste optreden van deze zondag, maar de aanwezige fans vallen als een blok voor de koningin van de treurnis. Achter het tevreden gezicht van Bridgers schuilt een behoorlijke dosis hartenpijn. Die vindt zijn weg naar buiten middels indrukwekkende en meeslepende ballades als ‘Motion Sickness’ en ‘Sidelines’. Licht verteerbaar is het niet. Het is zo’n set waarbij je na ieder nummer even moet bekomen. Waarbij je je buurman toch even een lieflijke aai over de bol wil geven. Prachtig uitgevoerd is het zeker.

Bridgers zoekt duidelijk naar interactie met het publiek. Zo rent ze halverwege de set plotseling van het podium af om hoogstpersoonlijk een van haar plectrums te overhandigen aan een fan met een handgeschreven bordje. Die connectie blijkt een toverspreuk, want het publiek zweeft een uur lang gehypnotiseerd mee op een wolk van schoonheid en emotie.

2. Goldband

Door de ietwat lompe actie van zanger Boaz Kok op Rock Werchter een dag eerder was het heel even spannend of en hoe hij erbij zou zijn vandaag. Zeker als in eerste instantie alleen de overige 2 Goldband-frontheren Karel Gerlach en Milo Driessen on stage verschijnen.

Maar na een paar minuten komt Boaz dan toch onder luid applaus het podium op: met zijn been op een nu al iconisch verrijdbaar krukje-meets-rollator (inclusief fietsmandje). Daarmee kan hij tóch van de ene naar de andere kant van het podium kan sjezen, zoals we van ‘m gewend zijn. Het is tekenend voor de show van Goldband: altijd doorbeuken, en altijd met een lach. Regels als “In het gips en in de club, Apocalypse en dan gaan we stuk” (‘Mijn Stad’) en “Ik kan nauwelijks op mijn benen staan, maar ik leef nog, ik stel me niet aan” (‘Noodgeval’) krijgen daardoor vandaag nog wat extra lading.

Die extra lading is er ook muzikaal. De groep heeft een ijzersterke band die de studiotracks via gitaar- en drumsolo’s en extended in- en outro’s van een dikke livesound voorziet. Het gevolg is dat de main stage van Down The Rabbit Hole niet alleen ramvol staat, maar ook van A tot Z ingepakt wordt. Ze zijn niet de enige act die vraagt om handjes in de lucht of om een sitdown, maar wel de enige die het voor elkaar krijgt werkelijk iédereen mee te laten doen.

Ook niet onbelangrijk voor het succes van dit concert: de charme van de boys op het podium. Dankzij cheesy kutgrapjes (‘ja? nee? ja? nee?’) maar ook oprechte momenten (‘Dit is voor jou’ wordt opgedragen aan Milo’s overleden moeder) straalt de authenticiteit en fun van het podium af en kun je niet anders dan met een glimlach weglopen. Na beuker van het eerste uur ‘Witte Was’ en een heuse Wall of Death zwaait het Haagse trio voldaan af.

“Tot volgend jaar!”, grapt Milo. Deal, maar dan alsjeblieft wel langer dan een uurtje.

1. Bicep

Bicep doet wat de naam belooft: de bovenarmen worden flink getraind op de zondagavond. De laatste zonnestralen verwarmen nog het publiek achter de Teddy Widder. Desondanks lijkt het alsof de nacht binnen in de tent al is gevallen. Het Noord-Ierse duo gooit stevig de beuk erin en is duidelijk met maar één doel gekomen: de sloopkogel er doorheen halen. Misschien hebben ze goed geslapen, of zat er iets in het Beuningse leidingwater: het klinkt in elk geval allemaal nét even wat urgenter en spannender dan bijvoorbeeld tijdens hun laatste passage in Paradiso afgelopen maart.

Onderweg worden alle checkboxjes afgetikt: een interessante staging, regenbooglasers en laten we dat arsenaal aan dansvloerhitjes niet vergeten. Met het powerduo ‘Apricot’ en ‘Glue’ komt er een fabelachtig eind aan vijf kwartier futuristische house.

Meer Down The Rabbit Hole 2022

Benieuwd wat je gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over Down The Rabbit Hole 2022.

De 5 beste acts van de vrijdag van Down The Rabbit Hole 2022

De 5 beste acts van de zaterdag van Down The Rabbit Hole 2022

5 geweldige, niet-muzikale hoogtepunten van Down The Rabbit Hole dag #1

4 zonnige, niet-muzikale hoogtepunten van Down The Rabbit Hole dag #2

4 relaxte, niet-muzikale hoogtepunten van Down The Rabbit Hole dag #3

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Stromae
Fred Again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.