Latitude 2022 is het beste wat Engelse festivals te bieden hebben

Photo: David Smith/Festileaks

Latitude staat zelden op de radar van internationale festivalgangers. Onterecht, want met een klasse line-up en een fantastische locatie hoort het zeker bij de beste evenementen van Engeland. Latitude 2022 is een feest voor de hele familie, maar ook voor de echte muziekpurist.

Vorige zomer zorgde Latitude al voor unieke optredens en bijzondere headline-shows. Dit jaar zijn de grootste namen – Lewis Capaldi, Foals en Snow Patrol – iets minder interessant, maar heb je des te meer tijd om de rest van het festival te ontdekken. De afsluiters van het tweede podium bijvoorbeeld: Phoebe Bridgers, Groove Armada en Fontaines D.C.. Of de kleinere, opkomende artiesten op de idyllische Sunrise Stage. Met acts als Sevdaliza en Let's Eat Grandma valt hier zeer goed te dansen.

Natuurlijk zorgt Little Simz voor een hoogtepunt op de main stage, maar verder kun je deze zee van tentstoeltjes maar beter vermijden. Dit is het rijk van de casual festivalganger: geen idee wie er speelt, maar we zitten lekker in het zonnetje. Bij de andere podia is de sfeer veel beter, wordt er gedanst en volop meegezongen.

Een prachtig festivalterrein

Het hoogtepunt van Latitude 2022 komt meteen als je het festival oploopt. Ineens ben je in een kleine vallei omgeven door bos. Afdalend tussen de kunst en verborgen stages kom je bij een klein meer, waar je kunt zwemmen, paddleboarden en een dansshow kunt bijwonen op het drijvende podium. Aan de andere kant van het water zijn de grotere velden voor de main stage en de foodtrucks, maar als je nog verder doorloopt kom je weer bij een ander stuk bos. Hier vind je de kalme oase van Mind, Body & Zen, plus de theatertent en een aantal verstopte podia die vooral ‘s nachts tot leven komen. Het geheel is vrolijk versierd met kunst, bloemen, gekleurde linten en roze schapen.

Familiefestival

Latitude zet enorm in op het aantrekken van hele families. En met succes. Zelfs op een kindvriendelijk festival als de Zwarte Cross zie je niet zoveel kinderen op het terrein. Rondgetrokken in kleine huifkarren door hun ouders, of lekker aan het rondrennen op de familiecamping of tussen de stages. Ook zijn er twee enorme areas, één gericht op de allerjongsten en één op tieners. Hier kun je wetenschappelijke experimenten doen, je eigen pizza maken, de jonge kunstenaar in jezelf ontdekken, en nog veel meer. Met name het enorme klauternetwerk van netten tussen de bomen van Camp Greenpeace is een regelrechte hit, waar menig volwassene jaloers naar opkijkt.

Comedy

Één van de meest bijzondere delen van Latitude is het comedy-programma. Weinig bezoekers zullen specifiek hiervoor komen, maar de line-up van de Comedy Tent zou niet misstaan als een festival op zich. Het beste van de Britse (en Ierse) scene hier op het podium. Namen zoals headliner Russell Howard, die op zichzelf ook al enorme zalen weten te vullen. En daar komt dan ook het enige nadeel: de Comedy Tent is veel te klein voor dit festival. Bij veel komieken moet je echt ruim op tijd aanwezig zijn om een plekje te veroveren, en daarmee gaat het een beetje aan z’n eigen succes ten onder.

Toch voelt Latitude 2022 niet te druk. Bij de muziekpodia is altijd genoeg ruimte en ook voor toiletten, eten en drinken staan nooit lange rijen. De foodtrucks verdienen sowieso extra lof, want de selectie hier is echt heel erg goed. Er is een enorme keuze aan gerechten uit alle windstreken met een groot aanbod voor alle dieetwensen. Al met al beleef je zo een heerlijk weekend in het Latitude-bos, met kinderen maar ook zeker zonder.

Wat vond jij van Latitude 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Latitude 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Latitude Logo

Latitude 2023

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Southwold, Verenigd Koninkrijk
Datum 20-23 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen