The 1975 naar Nederland in februari 2023

the 1975
Photo: Ben Houdijk

The 1975 komt weer naar Nederland in 2023! Dat verklapt frontman Matthew Healy in een interview met NPO 3FM. Het optreden moet plaatsvinden in februari.

3FM-dj Andres vraagt Healy waar Amsterdam is op hun tourlist, waarop hij antwoordt: “Volgens mij is dat in februari.”

De The 1975-zanger vertelt dat een Europese tour in de plannen is voor februari en het begin van maart in 2023. Nederland zit daar ook tussen. De precieze locatie is nog niet duidelijk.

Ziggo of AFAS?

In 2020 zou de band eigenlijk in de Ziggo Dome spelen rondom de release van hun vierde album Notes On A Conditional Form. Door covid werd dat concert meerdere malen verplaatst, waaronder naar de AFAS Live “wegens productionele redenen”. Uiteindelijk werd het optreden in zijn geheel geschrapt.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de nieuwe show ook in één van die twee venues gaat plaatsvinden.

Vijfde plaat

The 1975 is zich aan het opmaken voor de release van het vijfde album Being Funny In A Foreign Language op 14 oktober. De eerste singles zijn al uit. Het Bon Iver-achtige ‘Part of the Band’ deed het opvallend goed in de alternatieve indie scene, het recentere ‘Happiness’ grijpt terug op de bekendere poppy sound van de band. Afgelopen vrijdag verscheen het meest recente wapenfeit: ‘I’m In Love With You’.

De Britse band was eind augustus één van de headliners van Reading & Leeds, twee van de grootste festivals in Engeland. Ze werden geboekt als last-minute vervanging voor Rage Against the Machine, dat moest afzeggen na een geblesseerd been bij zanger Zack de la Rocha.

Festivals in 2023

De komende maanden tourt The 1975 door de Verenigde Staten; in januari is het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. En daarna dus Europa! Zorg dat je die nieuwe iPhone 14 op tijd binnen hebt, want deze show wil je gaan vastleggen.

De band is ook een grote kanshebber voor festivals in de zomer van 2023. In 2019 stond de popgroep nog in de namiddag van Pinkpop en Rock Werchter.