5 opvallende nieuwtjes over de line-up van Best Kept Secret 2023

Eindelijk zijn ze er, de dit jaar wel heel grondig geheimgehouden namen voor Best Kept Secret 2023. De meningen over de line-up zijn, zoals steeds, verdeeld, tickets kan je vanaf vrijdag aanschaffen. Maar wat is er ons verder nog opgevallen?

1. Weird? Welkom!

Het eerste wat opvalt aan de line-up van Best Kept Secret dit jaar is dat er een paar hele rare snuiters op figureren die de afgelopen tien jaar nauwelijks op een podium hebben gestaan, zoals de Ier Richard D. James, beter bekend als Aphex Twin. Die grossiert in gestoorde elektronica, vaak vergezeld van nogal weerzinwekkende visuals, maar scoorde toch ooit per ongeluk een soort hit met de misselijke meezinger ‘Windowlicker’. Minstens even speciaal is de stuiptrekkende progrock van het Texaanse duo The Mars Volta, berucht om zijn halsbrekende liveshows. Dat wordt sowieso legendarisch, al zal bij sommige toeschouwers de -l- in ‘cult’ snel sneuvelen.

2. Party like it’s 2001

Aphex Twin is niet de enige elektrowizard uit de jaren negentig die de affiche siert. Ook The Chemical Brothers worden nog eens ingevlogen om je ledematen uit de knoop te halen met hun onverbeterlijke big beat – een mix van breakbeats, synths en gitaarsamples waarin ze één van de pioniers waren. Verrassender nog dan die gedoodverfde festivalheadliner is Röyksopp, twee Noren die aan het begin van dit millennium een paar radiohits scoorden met cutesie knuffelelektronica als ‘Eple’, soms met de vocals van mensen als Erlend Oye en Karin Dreijer (Fever Ray), soms in een vette Trentemøller-remix. Na de plaat The Inevitable End uit 2014 leek het echt afgelopen met hen, maar kijk: vorig jaar brachten ze drie albums uit met de titel Profound Mysteries, en daar kon Best Kept Secret uiteraard niet aan weerstaan.

Japanese Breakfast

3. Restos op de poster

In het persbericht dat het festival verspreidde staan de artiesten schouder aan schouder met een handvol veredelde eettenten, in alfabetische volgorde. Dat zou voor enige verwarring kunnen zorgen: zo is THE LODGE RESTOBAR een wel heel eigenaardige naam voor een indieband, en zal wie gehoopt had om Japanese Breakfast te kunnen bestellen ook van een kale reis thuiskomen. Ga je naar festivals om je benen eens goed onder tafel te schuiven en in ruil voor een stapel bonnen een driegangenmenu naar binnen te werken? Ook dan zit je bij BKS weer gebakken.

Oumou Sangaré op Le Guess Who? 2022 © Jelmer de Haas

4. Africa represent

Indie blijft een beetje een bleekschetengenre, maar gelukkig werden enkele artiesten bereid gevonden om de Hollandse hipsters een beetje Afrikaanse cultuur bij te brengen. Uit de Malinese hoofdstad Bamako werd de bijna 55-jarige Oumou Sangaré opgetrommeld. Die maakte enkele maanden geleden nog indruk als headliner bij Le Guess Who? Ook het woestijnbluesensemble Tinariwen komt uit Mali, maar dan uit het verre noorden van het land. Tussen 2001 en 2012 ontmoetten diverse muzikanten uit de regelmatig botsende bevolkingsgroepen van het land elkaar op het plaatselijke Festival au Désert, maar sindsdien is het daarvoor helaas te onveilig in Tomboctou en omstreken. Verder maken ook Pongo uit Angola en Shimza uit Zuid-Afrika hun opwachting. Sudan Archives komt dan weer gewoon uit Cincinnati, Ohio, maar liet zich voor haar grensverleggende vioolspel wel inspireren door Soedanese folk.

Jockstrap

5. BKS is the BEST

Door het uitblijven van de line-up was er al veel kritiek op Best Kept Secret nog voor er één artiest werd aangekondigd. De zoektocht naar grote publiekstrekkers was dit jaar duidelijk nogal ingewikkeld, maar in de breedte is dit nu alweer een prachtige line-up. Behalve de artiesten die we al noemden, stonden ook pakweg Billy Nomates, Kevin Morby, Jockstrap, Alvvays, Caroline Polachek en The Comet is Coming hoog op ons verlanglijstje, alleen al vanwege de prachtige platen die ze recent uitbrachten. Zet deze albums de komende maanden op repeat, en je wordt in juni gegarandeerd verscheurd door de keuzestress. En dan is de line-up nog niet eens compleet!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Kopen