33e editie Dour: feestelijk festival met smeltkroes van muziekgenres

Foto: Simon Grossi

In 2023 vindt alweer de 33e editie van Dour plaats. Het Belgische festival staat bekend om haar veelzijdigheid en brede programmering waar veel stijlen samen komen. Naast de alom bekend kreet DOUREUUUH! en een eclectische mix van boekingen heeft het festival nog veel meer te bieden. Wij lichten uit wat je kunt verwachten van de 33e editie van Dour.

Dit jaar vindt het grootste muziekevenement van Wallonië plaats van 12 tot en met 16 juli. Meer dan tweehonderdduizend bezoekers van over de hele wereld genieten van de meest diverse muziekgenres en legendarische modderbaden. Met maar liefst acht podia, een brede line-up en een ticketprijs van 195 euro voor vijf dagen biedt Dour festival een unieke ervaring tegen een betaalbare prijs. De volledige line-up inclusief blokkenschema is inmiddels bekend. Iedereen die naar het zuiden van België afreist voor Dour 2023 wacht een onvergetelijke ervaring. Hieronder lees je de hoogtepunten.

Janelle Monae
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Line-up: unieke publiekstrekkers

Elk jaar zet Dour een verrassende en uiteenlopende line-up neer. Van post-rock tot reggae en van hiphop tot techno, alle smaken zijn terug te vinden op Dour. Niet alleen boekt Dour veel verschillende muziekstijlen, het festival staat ook bekend om de scherpe en unieke boekingen. In 2023 pronken Franstalige hiphop-helden zoals Damso, Orelsan en lomepal aan de bovenkant van het affiche. Indie-liefhebbers worden verwend met optredens van Phoenix, dEUS, en L’Impératrice. De voetjes kunnen van de vloer bij Caribou, Peggy Gou en Paul Kalkbrenner. Tot slot trakteert het festival haar bezoekers op unieke sets van Janelle Monae, Aphex Twin en The Blaze.

De sterren van morgen op Dour

In totaal kent het affiche van Dour 2023 iets minder dan 250 namen. Naast de genoemde publiekstrekkers dient Dour ook als sprinkplank voor artiesten. Zo stond Blur al in 1995 op het festival, gaf Calvin Harris in 2010 al een show en wist het Wallonische festival Stormzy al in 2016 te boeken.

De manier hoe Dour zulke talenten vindt is erg uniek. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van slimme algoritmes die helpen om opkomende artiesten te ontdekken. Nog voordat deze namen op de radar van andere organisaties verschijnen, weet Dour ze al te vinden. Hierdoor zie je op Dour vaak onbekende en opkomende namen uit onderbelichte hoeken.

Ook op Dour 2023 maken tientallen artiesten hun debuut. De vraag is niet of er toekomstige wereldsterren tussen zitten, maar wie de toekomstige wereldsterren zijn!

Dour Festival
Noël Schuurman/Festileaks

Locatie en podia

Al sinds de eerste editie in 1988 verandert de omgeving bij het Waalse dorp Dour in een deinende mensenmassa. In 2023 kent het festival in totaal acht podia (waarvan eentje nieuw) en drie campings. Hoewel de plattegrond voor de komende editie nog niet is vrijgegeven, weten we dat het terrein in voorgaande jaren was opgedeeld in een cirkelvormige opstelling van podia. In het midden van het terrein bevindt zich ‘The Roof’, een groot cocktailterras met uitzicht over het hele festivalterrein. Daarnaast zijn er ook meer dan genoeg eet- en drinktentjes, relax zones en een ware speciaal bier-hoek.

Net als het muziekprogramma biedt Dour veelzijdigheid bij de stages. Zo is ‘Le Labo’ een knusse stage met een laboratorium-achtige uitstraling en dient ‘Rockamadour’ als intieme locatie met ruige uitstraling dat in een kleine oase verborgen is. Dé verzamelplek om de grootste artiesten te zien is ‘The Last Arena’, het grootste podium van het festival. Daarnaast kun je in ‘De Balzaal’ terecht van 15:00 tot en met 03:00 voor non-stop techno, dubstep, drum’n’bass en house muziek. Dour 2023 introduceert ook een nieuw podium genaamd ‘Le Garage’. Bij dit podium kun je terecht voor een portie headbangen op rock, metal, garage en punk nummers.

Sfeer

Dour kent een unieke sfeer die mensen van over de hele wereld aantrekt. Door de inclusieve omgeving en authentieke sfeer die de organisatie elk jaar neer weet te zetten is het terrein elke festivaldag gevuld met bezoekers die genieten van een ongekende verbondenheid. Festivalgangers gaan op een positieve manier all-in. Feesten tot het ochtendgloren? Check! Voorspoedige chaos? Check! Samen genieten van de meest uiteenlopende klanken? Check! De sfeer op Dour is een ervaring die je zeker eens meegemaakt moet hebben.

Dour Festival Logo

Dour Festival 2023

Locatie
België
Dour, België
Datum 12-16 juli 2023
Line-up
Janelle Monae
CKay
Aphex Twin
Tickets Niet meer beschikbaar.