De 10 must-see’s van Best Kept Secret 2023

BKS 2022 main stage
Photo: Ian Geerts / Festileaks

De blikken knaks zijn ingeslagen, de tent is weer schimmelvrij gemaakt en het rek mini’s van de Kruidvat is weer geplunderd, kortom: Best Kept Secret 2023 staat voor de deur! Het laatste wat nog resteert is het maken van je eigen spoorboekje. En laat dat is nou nét hetgeen zijn waarbij de keuzestress toeslaat. Want wat zijn, met zo’n rijkelijk gevuld programma, nou eigenlijk de acts die je deze editie écht niet mag missen?

1. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Het weekend met een glimlach beginnen? Laat dat maar aan onze Belgische vrienden over. Natuurlijk werkt de single ‘HAHA’ op de lachspieren, maar ook de dancemuscles worden gegarandeerd geactiveerd op deze vrolijke vrijdagmiddagborrel. En krijg je geen genoeg van Charlotte & Bolis? Dan zie je ze later die avond nog een keer achter de draaitafel op The Floor! ‘Guess you had to be there’.

Vrijdag 9 juni, 17:15 – 18:00 uur, TWO (live)
Vrijdag 9 juni, 20:00 – 21:00 uur, The Floor (dj-set)

https://www.youtube.com/watch?v=_DeemoOnNeI

2. The Voidz

Hoewel de Amerikaanse rockformatie The Voidz in de afgelopen negen jaar al twee volwaardige albums uitbracht, is de band wellicht toch het meest bekend als ‘zijproject van The Strokes-frontman Julian Casablancas’. Voor hem is BKS dus geen onbekend terrein, want vorig jaar headlinede hij in zijn andere hoedanigheid nog de zaterdag in Hilvarenbeek. De tour van The Strokes oogstte destijds kritiek vanwege vermeend drankmisbruik van Casablancas. De eerste beelden van The Voidz uit 2023 zijn echter veelbelovend en laat – zoals dat hoort – de muziek weer centraal staan.

Drie weken geleden bracht Daft Punk de track ‘Infinity Repeating‘ uit, een bijzondere samenwerking met The Voidz die het in eerste instantie niet verder schopte dan een demo, maar ter ere van het 10-jarig jubileum van Random Access Memories alsnog is uitgebracht. Dit optreden op BKS lijkt ons dus een perfecte gelegenheid voor Casablancas & co. om deze track voor het eerst live ten gehore te brengen!

Vrijdag 9 juni, 18:00 – 19:00 uur, ONE

3. Caroline Polachek

Weinig alternatieve artiesten hebben zich in het afgelopen decennium zo succesvol opnieuw uitgevonden. Dit tot groot genoegen van zowel critici als fans. Haar nieuwste langspeler Desire, I Want To Turn Into You voert namelijk momenteel op eenzame hoogte de lijst van best gerecenseerde albums van 2023 aan op Metacritic, met een gemiddelde score van 94/100.

Haar experimentele indiepop zwengelt alle kanten op. Van schattige earworms naar bloedserieus minimalisme en van jolige doedelzakken naar indringende bas. Maar Polacheks belangrijkste muziekinstrument staat altijd voorop: haar gouden keeltje.

Of Caroline het daadwerkelijk tot BKS gaat redden blijft nog even de vraag: gisteren moest ze noodgedwongen haar show in Dublin afzeggen vanwege stemproblemen. Laten we hopen dat de keelpastilles hun werk doen.

Vrijdag 9 juni, 21:15 – 22:15 uur, TWO

4. The Chemical Brothers

Misschien wel de meest exclusieve boeking van deze editie van Best Kept Secret: The Chemical Brothers speelden in 2018 voor het laatste in Nederland en zijn vooralsnog dit jaar nergens anders in de Benelux geboekt. Tel daar de nieuwe singles ‘No Reason’ en ‘All Of A Sudden’ van afgelopen voorjaar bij op en je hebt hét recept voor een knalfuif op de vrijdagavond.

Vrijdag 9 juni, 22:30 – 0:00 uur, ONE

5. De Staat (3x)

Een bijzondere boeking op Best Kept Secret 2023: de Nijmegenaren van De Staat geven aankomende editie maar liefst drie unieke shows in Hilvarenbeek. Elke show heeft een eigen kleur, thema, gevoel en sfeer én geen enkel nummer komt twee keer voor op de setlist. ‘Input, Source, Select’ jouw favoriete show en ontdek de veelzijdigheid van Torre Florim en de zijnen.

Zaterdag 10 juni, 0:00 – 1:00 uur, TWO (Yellow)
Zaterdag 10 juni 12:30 – 13:30 uur, The Secret (Blue)
Zondag 11 juni, 18:00 – 18:45 uur, The Casbah (Red)

6. Young Fathers

Intens. Dat is een show van Young Fathers in een notendop. Soms dronker en wrang, soms wat lichtvoetiger en optimistisch, maar altijd energiek, divers en raak. Deze ‘hiphopbeats on steroids’ worden gesierd door de soulvolle klanken van maar liefst drie vocalisten. Door invloeden, ideeën en geluiden uit verschillende stijlen met elkaar te combineren, hebben deze jonge vaders hun midlifecrisis nog lang niet bereikt.

Zaterdag 10 juni, 19:00 – 20:00 uur, TWO

7. Arlo Parks

De zwoele zondagavondsoul van Arlo Parks vormt het perfecte decor voor een moment van bezinning tussen al het feestgeweld. Haar kakelverse album My Soft Machine verscheen afgelopen week en bevat opnieuw een verzameling van diepgaande teksten over het verwerken van oud zeer en de kracht van grenzeloze (of eerder genderloze) liefde. Niet voor niets ging de Londense in 2021 met een felbegeerde Mercury Prize aan de haal.

Zondag 11 juni, 18:45 – 19:45 uur, TWO

8. Alvvays

Een clash van jewelste, want tegelijkertijd met Arlo Parks brengt de Canadese indiepopformatie Alvvays hartverwarmende melodieën en rinkelende gitaren op The Secret. Na een radiostilte van een jaar of drie kwam de band in 2022 ijzersterk terug met het album Blue Rev, met onder andere publiekslievelingen ‘Tile By Tile’ en ‘After The Earthquake’. En wat te denken van die speelse verwijzijng naar Belinda Carlisle’s ‘Heaven Is A Place On Earth’? Dat móét wel een collectief jubelmomentje worden.

Zondag 11 juni, 19:00 – 19:45 uur, The Secret

9. The Comet Is Coming

Progressieve, spacy afrojazz, dat is The Comet is Coming in drie woorden omschreven. Het collectief rondom saxofoonvirtuoos Shabaka Hutchings is van de lange adem. Dankzij de ontspoorde saxsolo’s vullen ze met een nummertje of vijf à zes dan ook met gemak hun set van één uur. The Comet Is Coming is een ervaring op zich, very saxxy!

Zondag 11 juni, 22:00 – 23:00, The Secret

10. Röyksopp

Wát een slotact! Het Noorse Electroduo Röyksopp haalt op zondagavond nog één keer de sloopkogel door de festivalweide op de Beekse Bergen en gooit een markante editie van BKS in het slot. Dansvloerhits als ‘Eple’ en ‘What Else Is There?’ zijn uitermate geschikt als begeleidende anthems voor het aller-allerlaatste rondje.

Zondag 11 juni, 23:30 – 0:30, TWO

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.