6x waarom wij ons verheugen op Bospop 2023

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2022)

Komend weekend is het weer zover, Bospop 2023! Voor de 41ste keer is Weert hét toevluchtsoord voor muziekliefhebbers. Bospop weet elk jaar weer een fijne mix neer te zetten van artiesten die je gezien moet hebben en regionale topacts, zonder de gezelligheid uit het oog te verliezen. Wij kijken alvast vooruit naar wat deze editie voor ons in petto heeft.

ZZ Top
Photo: ZZ Top

De classic meezing anthems

Bospop staat er om bekend veel artiesten te programmeren met kneiters van hits. Ook dit jaar zijn er genoeg acts waarbij je volop mee kan schallen. Wat dacht je namelijk van oudjes zoals ‘If You Don’t Know Me By Now’ van vrijdag headliner Simply Red, ‘Le Freak’ van Chic of ‘Gimme All Your Lovin” van ZZ Top? Die laatste zal worden gebracht door Billy F. Gibbons, oud gitarist en zanger van de groep die weer voor het eerst in Nederland is sinds het overlijden van de andere iconische frontman en bassist van de groep, Dusty Hill.

De nieuwere klassiekers zijn ook rijk vertegenwoordigd. Met ‘Multicolour’ van Son Mieux en ‘Soldier On’ van Di-rect zijn twee van de nieuwste Nederlandse festivalanthems aanwezig. Vorig jaar moest Rag 'N' Bone Man nog afzeggen, maar deze editie zal zijn knaller-hit ‘Human’ te horen zijn over de festivalweide. Wij smeren onze kelen alvast, om op ons aller valst te kunnen meezingen!

From Bospop website

Cover en talenten podium

Nog niet genoeg meegezongen? Op het gloednieuwe Tributes & More podium kun je vrolijk verder. Je vindt hem naast het 24-uurs gebied. Verspreid over het hele weekend staan hier coverbands te spelen van bands waar je het hele repertoire van kent. Muse, Deep Purple en Bruce Springsteen zijn een greep uit de artiesten die hier worden geëerd.

De “More” in de stagenaam, zit hem in andere bands die hier optreden. Dit zijn zowel lokale acts zoals het uit Roermond afkomstige Kelvin Zhero, als landelijk talent zoals FIEP. Iemand die zijn sporen allang heeft verdiend in muziekwereld en dit podium in vuur en vlam mag zetten is Guy Swinnen, bekend als frontman van The Scabs. Genoeg te beleven op dit spiksplinternieuwe gedeelte van Bospop 2023.

Photo: Hajo Mueller

Prog rock zaterdag

Progrock liefhebbers zullen ongetwijfeld watertandend naar de zaterdag programmering uitkijken. Langgerekte nummers en complexe composities in overvloed. Ray Wilson zal een set vol Genesis klassiekers brengen, de band waar hij als zanger instapte toen Phil Collins het voor gezien hield. Het Poolse Riverside zette al een goede show neer op Prognosis en zal dat op Bospop 2023 ongetwijfeld herhalen.

De headliner van de dag is Porcupine Tree, de legendarische band die met hun comeback tour bezig is. Vorig jaar bracht die hen nog in de Ziggo Dome en nu mogen ze het hoofdpodium afsluiten. Bij het bekend maken van het blokkenschema, kwamen er op social media al meteen opmerkingen over de aansluitende shows van Riverside en Porcupine Tree. Maar Bospop zou Bospop niet zijn als ze niet naar hun bezoekers luisteren. Er zit 5 minuten tussen de optredens zodat iedereen tijd heeft om een mooie plek te zoeken en toch de hele Riverside show te zien.

Kwestie van geduld voordat heel Bospop Limburgs lult

Natuurlijk spreken al heel veel Bospoppers Limburgs. Ongetwijfeld zullen de overige bezoekers dit in het weekend een beetje overnemen. Toch is er een moment waarop het hele festival Limburgs lult. En dat is tijdens het optreden van Rowwen Hèze. De band is opgericht in het dorp America, een halfuur verderop. Er is dus sprake van een echte thuiswedstrijd. Het geduld wat we nodig gaan hebben is ongeveer de helft van het festival, want zaterdag 16:45 zullen ze het hoofdpodium gaan betreden. Feest gegarandeerd!

Photo by Danielle dk via Wikimedia Commons

Blues zondag

De derde dag is traditioneel gezien de zwaarste festivaldag. De benen worden wat vermoeid, het hoofd zwaar en dan wordt er ook nog eens 32 graden Celsius voorspeld. Gelukkig heeft Bospop hier iets op bedacht. Op de zondag begin je de dag in de tent met een portie blues muziek. Als eerste mogen de Nederlanders van Leif de Leeuw Band hun kunsten laten zien, gevolgd door het Britse King King en de Amerikaanse Eric Steckel.

Daar blijft het niet bij, want ook de laatste optredens op het hoofdpodium staan in teken van the Blues. Gitaarmeester Joe Bonamassa komt eindelijk weer naar Weert. Bospop 2023 zal worden afgesloten door de Italiaanse Zucchero. Hiermee komen de liefhebbers van lange huilende gitaarsolo’s duidelijk aan hun trekken.

Limburgse gemoedelijkheid

Limburgers worden niet voor niks Bourgondiërs genoemd. Lekker eten is belangrijk en er zijn voldoende opties op het terrein. Nog belangrijker zijn natuurlijk de speciaalbieren, die in overvloed aanwezig zullen zijn in de speciale bieren bar. In het 24-uurs gebied staat het Nachtcafé. Hier kun je altijd naar toe, of je opzoek bent naar ontbijt, bijkletsen met je festivalmaten, na wilt dansen of proosten op een van de gezelligste festivals van Nederland.

Bospop 2023

Festileaks doet verslag van Bospop 2023. Wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en tijdens het weekend lees je de reviews van het festival bij ons. Wil je nog bij Bospop zijn? Er zijn nog kaarten beschikbaar die je hier kunt kopen. Kijk op de social media van Bospop voor het laatste nieuws.

Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.