Advertisement

NOS Alive 2023 in Lissabon is het perfecte festival om te combineren met een citytrip

Foto: João Silva (NOS Alive 2023)

Wat is er nog leuker dan festivallen? Festivallen in het buitenland! Zeker nu de Nederlandse zomerfestivals steeds vaker geteisterd worden door onvoorspelbare tropische buien, wordt het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor Mediterrane zongarantie. Natuurlijk staan bekende festivals als Sziget, Primavera Sound of Lollapalooza Paris al op je bucketlist, maar we geven je vijf redenen waarom je NOS Alive in Lissabon ook op je keuzelijstje zou moeten zetten bij het plannen van je volgende festivalvakantie.

Foto: Arlindo Camacho (NOS Alive 2023)

1. De aantrekkelijke line-up

De groten der aarde maken óók een tussenstop op NOS Alive. Met headliners als Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys en Sam Smith doet het Portugese festival niets onder voor bijvoorbeeld Pinkpop. Ook de subs The Black Keys, Lizzo, Queens of the Stone Age en RÜFÜS DU SOL maken indruk.

De rest van de programmering gaat daarnaast ook wat meer de breedte in. Natuurlijk is er ruimte voor bekendere Portugese artiesten en zelfs de traditionele volksmuziek Fado. Maar er is ook een clubpodium, waar elektronische acts als Kelly Lee Owens en Boys Noize tot een uurtje of vier in de ochtend het tempo flink opschroeven. Een blik op de galerij van eerdere festivalposters leert: op NOS Alive ga je voor wat betreft de line-up nooit de mist in.

Lees ook: NOS Alive 2023: Sam Smith is de überkleurrijke headliner die we nu nodig hebben

Pink Street Lissabon
Foto: Boy Janissen / Festileaks

2. De prachtige stad Lissabon

Het indrukwekkende kasteel van Sint Joris, het statige Praça do Comércio en het vrolijke Pink Street: zomaar wat highlights die je zeker zou moeten bezoeken tijdens je verblijf in de Portugese hoofdstad. Lissabon heeft een rijke historie en een zeer aangenaam klimaat. Het is er stabiel warm maar over het algemeen niet godvergeten heet. Een heerlijk zeebriesje maakt het mogelijk om zelfs op de hetere dagen eropuit te gaan en nieuwe herinneringen of vakantiekiekjes te maken.

Elk wijkje in de stad heeft een eigen sfeer: feestelijk en toeristisch, of juist gemoedelijk en authentiek. Zo kies je zelf of je na het festivalweekend nog een dansje waagt in het bruisende uitgaansgebied of juist tot rust komt in een sfeervolle Jazzbar met livemuziek. Lissabon heeft het totaalplaatje voor een geslaagde citytrip. Zon op je bakkes, kannetje Sangria erbij en genieten maar!

Foto: José Fernandes (NOS Alive 2023)

3. De uitstekende verbinding met het openbaar vervoer

In Zuid-Europa vind je meerdere festivals die in (de buurt van) een grote stad plaatsvinden, maar er zijn er maar weinig die de logistiek zo goed op orde hebben als NOS Alive. Overdag rijden er drie tot zes treinen per uur vanaf station Cais do Sodré in het stadscentrum van Lissabon. Deze zetten je voor slechts €1,90 een kleine tien minuten later af op station Algés, recht voor de festivalpoorten.

Ook ’s nachts kun je eenvoudig het festivalterrein weer verlaten. Tot 2 uur rijdt er elk half uur een trein en tot 5 uur kun je een speciale pendelbus nemen naar het stadscentrum. Als je je vertrek een beetje gunstig timet (en dus niet direct na de headliner weg wil), hoef je slechts enkele minuten te wachten totdat je in een bus kunt plaatsnemen en ben je een klein half uurtje later weer terug in down town Lissabon. Daar kunnen Primavera Sound in Barcelona of Madrid nog wel een puntje aan zuigen!

Foto: Boy Janissen / Festileaks

4. Een idyllische festivallocatie te midden van cultureel erfgoed

Het festival vindt plaats op de Passeio Marítimo in Algés, een havendorpje aan de rand van Lissabon. Hoewel je vanaf het festivalterrein de rivier de Taag helaas nauwelijks kunt zien, vormt het bergachtig dorpje toch een mooi Iberisch decor. Het festivalterrein ligt daarnaast in de buurt van twee grote toeristische trekpleisters: het Klooster van Jerónimos en de Toren van Belém.

Omdat het festival wat later op de dag begint, hou je dus genoeg tijd over om wat cultuur te snuiven. Tip voor de treinreizigers: stap één halte eerder uit (Belém) en loop het laatste stukje richting NOS Alive. De wandeltocht van ongeveer een uur voert je langs bovengenoemde must-see’s, klassieke Portugese gebouwtjes met de bekende bonte Azulejos-tegeltjes en leuke terrasjes aan de waterkant. Zo ga je helemaal geïnspireerd de volgende festivaldag in.

Foto: João Silva (NOS Alive 2023)

5. De onontdekte Portugese festivalcultuur

Festivals als Primavera Sound, Glastonbury en Sziget zijn inmiddels bekend bij een breed Europees publiek. Ze trekken festivalgangers uit alle windstreken: het levert vaak bonte taferelen op met vlaggen van alle Europese nationaliteiten door elkaar. NOS Alive lijkt wat dat betreft nog een redelijk onontdekte parel onder het Nederlandse en (West-)Europese publiek. Wil je er dus zeker van zijn dat je je luidruchtige landgenoten eens een weekendje ontloopt, dan zit je tijdens NOS Alive veilig tussen de ‘echte’ Portugezen.

Zij zorgen voor een gemoedelijke festivalsfeer. Veel festivalgangers lijken met hun geliefde of met een vriendengroep te zijn gekomen en zijn vastberaden het meeste uit hun dag te halen. Soms heeft het wat weg van een uit de hand gelopen braderie (‘Portuguese Disease’, anyone?), maar vooral de headliners mogen rekenen op een warm onthaal en een luid achtergrondkoor vanuit het publiek. Zeker ’s nachts, als de cerveja rijkelijk heeft gevloeid, kruipt het temperament waar het niet gaan kan: dansbewegingen worden intenser en het gejoel wordt luider. De Portugezen zijn duidelijk niet vies van een feestje.

Lees ook: 7 verschillen tussen NOS Alive in Portugal en Nederlandse festivals

Foto: José Fernandes (NOS Alive 2023)

Festivalstad Lissabon

Wat meteen opvalt zodra je het vliegveld van Lissabon verlaat: er zijn nog veel meer festivals dan enkel NOS Alive! Overal in de stad prijken festivalposters in bushokjes en op billboards. Een greep uit de festivalagenda van de Portugese hoofdstad voor 2023:

Kortom, als festivalliefhebber kun je in de zomermaanden je hart ophalen in Lissabon, met NOS Alive als een ideaal vertrekpunt.

NOS Alive Logo

NOS Alive 2024

Locatie
Portugal
Lissabon, Portugal
Datum 11-13 juli 2024
Tickets Kopen