Parel op de poster: Tramhaus op Zwarte Cross 2023

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van een aantal video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Tramhaus op Zwarte Cross 2023!

Tramhaus , vernoemd naar de heengegane plaatselijke pitazaak ‘Tramhuis’ in Rotterdam, is deze zomer met een zegetocht bezig. Ze stonden deze zomer al op Dauwpop, Wildeburg en Down The Rabbit Hole. Bij die laatst genoemde wisten ze zelfs in onze publieksfavorieten te komen. Maar daar blijft het dit festivalseizoen niet bij, want ze staan nog onder andere op Sziget, Loose Ends en aankomend weekend op de Zwarte Cross. Ze worden vergeleken met bands als Viagra Boys en Pixies en bestaan uit leden van Pig Fenzy, Nagasaki Swim en VULVA. Wat schuilt er verder achter dit postpunk kwintet uit 010?

Product van de lockdown

Het is het begin van de pandemie. Bij gitariste Nadya van Osnabrugge is de verveling toegeslagen en daarom gooit ze een balletje op bij Lukas Jansen om een band te beginnen. Niet veel later sluit bassiste Julia Vroegh aan. Ze heeft op dat moment nog nooit een basgitaar aangeraakt. Frontman Lukas is eigenlijk geen zanger maar een drummer en Nadya kan nog geen gitaar spelen. Drummer Jim Luijten en gitarist Micha Zaat voegen zich bij het drietal en maken de formatie compleet. Jim kon weliswaar al drummen, maar had dan weer niks met postpunk. Alleen Micha valt buiten de boot: de combinatie van gitaar en postpunk is hem niet onbekend.

Ondanks de onkunde blijkt het toch een succesformule te zijn: de eerste repetitie is goed voor maar liefst twéé tracks. Door lockdown geeft het Rotterdamse vijftal zeeën van tijd om nummers te schrijven en de onbekende instrumenten onder de knie te krijgen. Het werpt zijn vruchten af – en het opgegooide balletje van Nadya zal uiteindelijk zeer goed gaan rollen.

Hun debuutsingle ‘I Don’t Sweat’ ziet eind december 2021 het levenslicht en na de lockdown is het hek van de dam. Tramhaus mag in 2022 hun intrede maken op Eurosonic Noorderslag en daarna krijgen ze Into The Great Wide Open, Best Kept Secret en Lowlands er al gauw als cadeautje bij. Het gaat zo snel, dat de band nog niet eens de tijd heeft gehad om al hun nummers (dan nog op één hand te tellen) fatsoenlijk op te nemen.

Make It Happen

Hun tweede single komt uit op 27 januari 2022 en is dan niets meer dan een sneer naar Rotjeknor. De mentaliteit van Rotterdam is te omschrijven in vier woorden: niet lullen maar poetsen. De band ziet het terug in de stad en de mensen, maar niet in het Rotterdamse beleid.

Naast het product van de lockdown, is Tramhaus namelijk ook het product van plekken rond de Rotterdamse scene. Zo komen ze veel in zalen als Roodkapje, Rotown en het Poortgebouw – plekken die soms worstelen met hun bestaan vanwege het beleid van de Maasstad. Er wordt hard gewerkt, maar weinig beloond. Met de stadsslogan ‘Make It Happen’ wordt volgens Tramhaus daarom de plank volledig misgeslagen. Genoeg reden voor de band om met de quote aan de haal te gaan in hun gelijknamige nummer.

‘Make It Happen’ is een nummer met betekenis. De clip is een ode aan de arbeiderswijk De Wielewaal in Rotterdam-Zuid, waarin bungalows en buurthuizen plaats moesten maken voor nieuwbouw. Naast Lukas die herhaaldelijk ‘Rotterdam, make it happen!’ schreeuwt, schreeuwt het nummer zelf ‘gentrificatie’, ‘misplaatst beleid’ en ‘weinig inspraak’. Dit alles onder het genot van fijn gitaarwerk en aangename riffjes.

De allermooiste rotstad

Uiteindelijk verschijnt in november 2022 de EP Rotterdam. ‘Make It Happen’ haalt de EP, samen met de nummers ‘Amour Amour’, ‘Seduction, Destruction’ en ‘Marwan’. De nummers wringen en scheuren en het is een ode aan de thuisstad. Tramhaus trapt op deze EP tegen van alles en nog wat aan, maar kan het goed onderbouwen. Van 80 man in Rotown naar 800 man in de Maassilo en van ESNS naar Lowlands en de Zwarte Cross: Tramhaus is er eentje om te onthouden.

Zaterdag op Zwarte Cross

Wil jij na dit verhaal Tramhaus checken op de Zwarte Cross 2023? Dan is zaterdag tussen 18:45 en 19:45 Roadhouse the place to be! De fanatieke festivalganger zal deze rode schuur uit duizenden herkennen. In deze vuige Rock & Roll Barn zal het hele weekend wemelen van de gitaarriffs en het moshpit zweet. Een paar van onze muzikale must see’s vind je ook op dit podium terug.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.