Hoogtepunten van Lowlands 2023 dag 3: griezelige acts, spontane chaos en meer

Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

De laatste dag van Lowlands 2023 zit erop. Het zou ons niet verrassen als je op het punt staat een identiteitscrisis te kweken nu de festivalzomer écht bijna voorbij is. Daarom zetten we de hoogtepunten van de zondag nog even haarfijn voor je uiteen, zodat jij je tijdens de barre werkweek kan warmen aan de vrolijke herinneringen van het afgelopen weekend.

Ook op de laatste dag van Lowlands 2023 volgen de piekmomentjes elkaar in rap tempo op. Van zwoele zomerse soul tot knetterende elektro en van euforie tot takkensfeer: op de derde festivaldag wordt het laatste restje danssap eruit geperst met deze tien magische momenten als hoogtepunten.

Foto: Nikki Born (Lowlands 2023)

Ontdooien bij Son Mieux, Bombay Bicycle Club en Elias Mazian

Het festivalleven gaat niet over rozen. Zeker op de zondagochtend vraagt Lowlands veel van een weldenkend mens. Gelukkig sluit de programmering op deze derde en laatste festivaldag daar perfect op aan. Aan Son Mieux de eer om de Alpha te openen met hun vrolijke, zomerse feelgood hitjes. De zilveren glitterbroek van zanger Camiel Meiresonne en die gouden radiohits zetten de positieve toon voor weer een fonkelende dag.

Ook Bombay Bicycle Club brengt vroeg in de middag zomerse indie-nummers waar je op kunt wegdromen. Het aanwezige publiek zoekt precies de schaduwplekjes van de Alpha op en deint mee op de voortkabbelende muziek van de band. Tegelijkertijd serveert Elias Mazian in de India absoluut geen zware kost, maar juist heerlijke zondagmiddagtracks waar je lekker bij in het gras kunt zitten en uitschakelen.

Het is vast en zeker een handreiking van de programmeurs om toch met je brakke kop van die camping af te komen en je ook op de laatste dag genadeloos te laten meevoeren in de draaikolk die Lowlands heet.

Levend tetris spelen

Natuurlijk: op de podia gebeurt het. Daar zie je de vetste artiesten, kijk je naar de meest enerverende shows en beleef je de emotie van livemuziek het best. Toch biedt het terrein van Lowlands 2023 meer dan genoeg chillplekken en ontdekhoekjes waar je je loze uurtjes amusant kunt besteden. Wat dacht je van een levensgroot Tetris-spel, waarbij je zelf de blokken moet bouwen en deze met behulp van grote springpads op de juiste locatie op het speelveld moet laten landen. Ook dat zijn details die een festivalweekend kunnen maken of breken.

Jouw ontdekking van de eeuw doen bij Raye, Steve Lacy of Kelela

Zo op het oog bestempelen veel festivalgangers de zondag als ‘minst interessant’. Maar weinig echte ‘must-sees’ hebben, betekent wel dat er meer ruimte is om op ontdekkingstocht te gaan en juist dat kan deze Lowlands-zondag eigenlijk absoluut niet missen. Raye laat in de Heineken bijvoorbeeld zien dat ze klaar is voor de sterrenstatus. Ze bezit een dijk van een stem, is een imposante verschijning en beschikt over een oeuvre dat reikt van r&b-ballads die je tot tranen roeren tot dansbare house die je over de dansvloer doet flaneren.

Ook Steve Lacy doet in de Alpha een duit in het ontdek-zakje. Hier staat een sexy multitalent en r&b-ster, die bij tijd en wijlen zelfs een beetje aan Prince doet denken. Dankzij zijn oversized zonnebril en zwoele soulsongs ademt deze set de zomer.

Tot slot weet Kelela de India tot heupwiegen te maken. Hoewel er aan het begin van haar set slechts een handjevol mensen staat, is de Amerikaanse vastberaden om alles te geven. Zo wordt jouw Spotify-lijstje met favorieten op zondagmiddag goed aangevuld met nieuwe pareltjes.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Griezelen bij Fever Ray

Fever Ray zet in de Heineken een muzikaal perfecte show neer, die duidelijk tot in uiterst detail is uitgedacht. Zangeres Karin lijkt constant zó gecommitteerd aan haar angstaanjagende uitstraling in haar spooky outfits, zombieachtige dansmoves en creepy blikken naar het publiek, dat je je langzaam begint af te vragen of ze vanwege die method acting met dezelfde lijkbleke look ’s ochtends haar croissantjes haalt bij de Albert Heijn.

Voor eeuwig jong blijven bij de Jeugd

Vorig jaar bleek bij de optredens van The Opposites en Goldband al dat het niet altijd nodig is om grote internationale artiesten te boeken om het Alpha-veld uit zijn voegen te laten barsten. Dit jaar is de eer aan De Jeugd Van Tegenwoordig om misschien wel het drukst bezochte optreden van het weekend te verzorgen.

Al bijna 20 jaar rijgt het kwartet de dansvloerhits aaneen, maar vervelen doet het nooit. Misschien oogt het fris door het het knalgroene chepseltje van Faberyayo, of klinkt het vernieuwend door de toevoeging van tracks van het vorige week verschenen album Moderne manieren. Toch ontploft het pas echt als tienduizenden toeschouwers woord voor woord de teksten van ‘Sterrenstof’ en ‘De Formule’ scanderen. Absoluut een kippenvelmomentje.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De wetenschap steunen als proefkonijn bij LL Science

Lowlands staat bekend om haar interactie met het publiek. Zo is er elk jaar een schrijfwedstrijd, kun je je eigen ontwerpen voor vlaggen en servetten of poseren voor een naaktkalender. Als je zelf helaas niet beschikt over een technisch vernuft of de broodnodige creativiteit, maar wel graag iets wil ‘doen’ op Lowlands, biedt LL Science de perfecte mogelijkheid om je te onderwerpen aan de leukste testjes en opdrachten. Wat maakt iemand meer of minder aantrekkelijk voor muggen? Waar blijven bruikbare sporen achter van een inbraak? Ben je liever voor jezelf als je hebt ervaren hoe het is om ouder te zijn? Dankzij LL Science leer je zelf wat bij en lever je tegelijkertijd een nuttige bijdrage aan de wetenschap.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Pieken bij Moderat

Moderat stond in april nog als een van de weinige liveacts op DGTL 2023. Hoewel het Duitse trio daar een retestrakke show weggaf, leken artiest en publiek niet op dezelfde golflengte te zitten. Hoe anders is dat in de Bravo op Lowlands. Gedragen door een werkelijk subliem geluid, overdondert Moderat de volgepakte tent. Meesterwerk ‘A New Error’ raakt je diepste vezel en laat je loskomen van de grond. Dankzij de innemende visuals en het retestrakke spel wordt de aandacht tot aan het eind gegrepen, met ‘Bad Kingdom’ als ultieme uitsmijter. Een mens heeft nooit genoeg Moderat in zijn leven.

De ziel helen bij Heilung

Sommige mensen mediteren of nemen drugs, anderen bezoeken een concert van Heilung om zich te laten meevoeren op een bijzondere en spirituele muzikale reis. De show start met een soort ritueel waarbij er in een grote kom wierook wordt verbrand en door de zaal wordt verspreid. Ook in de rest van de show zitten veel elementen waarvan je wenkbrauwen gaan dansen: er wordt af en toe gedrumd met mensenbotten, de band laat zich omhelzen door het publiek en er is op het podium veel naakt te zien. Toegankelijk is de muziek niet bepaald, maar intrigerend is het des te meer.

Billie Eilish @ Lowlands 2023
Foto: Nikki Born (Lowlands 2023)

Emotie en euforie komen samen bij Billie Eilish

Grote namen komen vaker naar Lowlands, maar zo groot als Billie Eilish eigenlijk nog nooit. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor haar afsluitende show op de zondagavond van het festival. Even lijkt het mis te gaan, maar na een valse start laat de Amerikaanse megaster moeiteloos zien hoe je persoonlijkheid en emotie verwerkt in een grootse popshow.

Billie Eilish kwam als een duveltje uit een doosje op het podium gesprongen, maar neemt aan het eind van haar set uitgebreid de tijd om het aanhoudend en verdiende applaus in ontvangst te nemen. Een ererondje voor een grootse maar persoonlijke show die Lowlands niet snel nog eens zal zien.

Lees ook: Billie Eilish toont zich na valse start groots en persoonlijk op Lowlands 2023

Spontane feestjes en surprise-sets

Als de zondagnacht valt, gaat het allerlaatste schepje er bovenop. De Lowlanders zijn vastberaden het onderste uit de kan te halen in een nacht vol verrassingen. Bij de ArmadiLLow ontstaat een waar oerwoud van takken en zelfs bomen die festivalgangers van heinde en verre hebben aangesleept. De Kees van Hondt-traditie wordt voorgezet, ook zonder de grootmeester zelf.

Ook de artiesten zorgen op zondagavond nog voor bijzondere momenten. Zo geeft Job Jobse een verrassingsoptreden in de Adonis en blijkt Elias Mazian het vraagteken op het tijdschema van de ArmadiLLow te zijn. Aan hem de eer om tot 9 uur ’s ochtends iedereen het afvoerputje in te draaien.

Lees ook: Totale chaos op Lowlands 2023 met takken en complete bomen in de ArmadiLLow

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy