Advertisement

Le Guess Who? vervolledigt de line-up: dit zijn de hoogtepunten

Het raden wie er dit jaar op Le Guess Who? in Utrecht zal spelen is bij deze officieel afgelopen, want het festival heeft de laatste namen bekendgemaakt. We gaan bij Festileaks nog uitgebreid vooruitblikken, maar verklappen alvast onze favorieten.

black midi moest vorige week helaas de handdoek gooien voor Le Guess Who? 2023. Door persoonlijke omstandigheden kunnen ze in de weken voor het festival niet repeteren, en dus wordt hun concert geannuleerd. Gelukkig maakte het festival dat gisteren goed met tientallen nieuwe namen, waaronder het enigszins verwante, en minstens even opwindende experimentele rocktrio FACS uit Chicago.

FACS

Opvallend is dat ook Alan Sparhawk van de partij zal zijn. Diens band Low moest vorig jaar afzeggen omdat bandlid (en zijn echtgenote) Mimi ziek wa. Inmiddels is ze overleden, dus dat wordt dus een erg emotioneel weerzien met deze publieksfavoriet. De Pakistaanse muzikant Ustad Noor Bakhsh, die vorig jaar ook weg bleef vanwege gezondheidsproblemen, maakt dit jaar gelukkig wel zijn opwachting.

Een andere mooie nieuwe naam is die van Caterina Barbieri, die vorig jaar een indrukwekkende afsluitende show neerzette op Rewire, en nu iets nieuws zal doen samen met het elektronische duo Space Afrika en visueel artist Marcel Weber.

ESG

Verder kijken wij erg uit naar het waarschijnlijk laatste Europese optreden van de invloedrijke funkband ESG uit de South Bronx in New York, wiens nummers eindeloos gesampled werden door rapproducers (maar ook bijvoorbeeld opduiken in DJ-sets van Jeff Mills) en ook in hun oorspronkelijke versie volstrekt onweerstaanbaar zijn.

De Australische band The Necks, die de kunst verstaan om in ellenlange instrumentale nummers alle hoeken van de avant-garde op te zoeken zonder op de zenuwen te werken, stond al eerder op het festival, maar wordt tot onze vreugde nog eens opnieuw uitgenodigd. In de categorie betoverende singer-songwriters tipt Le Guess Who? dit jaar onder meer Joanna Sternberg uit New York, terwijl voor de liefhebbers van garagepunk Purling Hiss uit Philadelphia wordt ingevlogen.

The Necks

Dansen kan dit jaar gelukkig ook weer voluit. Het Rotterdamse DJ-collectief AMPFEMININE organiseert een diverse avond met onder andere TAYHANA en Soft Break, de Britse re:ni haalt voor haar eigen feestje niemand minder dan Lee Gamble, DJ Stingray 313 en Sherelle naar Utrecht. De old school jungle- en ravetunes van die laatste zetten deze zomer nog Lowland en Pukkelpop overhoop – niet te missen dus.

Deze nieuwe namen komen bovenop een al overvol programma, grotendeels samengesteld door vier curatoren: de Caraïbisch-Belgische jazzmuzikante Nala Sinephro (die artiesten als AYA en Crystallmess boekte), rapper Slauson Malone 1 (die MIKE wist te strikken), de Egyptische producer Heba Kadry (die bijvoorbeeld Faten Kanaan nog eens naar Nederland haalt) en de legendarische Londense band Stereolab, die onder meer Tom Skinner en Bombino op het programma zetten.

Stereolab


Doe daar nog gitarist Jonny Greenwood van Radiohead bij, dubensemble African Head Charge, de betoverende gitariste Rachika Nayar, de heerlijk ontregelende noise van Wolf Eyes, de dromerige Française Colleen, de Braziliaanse maestro Domenico Lancellotti en de muzikale splinterbom genaamd Irreversible Entanglements, en je begrijpt dat we hier bij Festileaks met ons enthousiasme geen blijf weten.

Ben je ook heel enthousiast, maar klinken veel van deze namen je niet meteen bekend in de oren? Hou dan onze site in de gaten, want wij gaan uitgebreid vooruitblikken.

Alle nieuwe namen vind je hieronder, op de site van het festival vind je een handig overzicht van de volledige line-up.

General program
Alan Sparhawk (of Low) • Ava Mendoza • Bala Desejo • Bill Orcutt & Zoh Amba • BITOI • Bixiga 70 • Brìghde Chaimbeul • Caterina Barbieri + Space Afrika met MFO • DJ Fitz • FACS • Hagop Tchaparian • Joanna Sternberg • Joy Guidry • Kelman Duran • Lost Girls • Maroulita de Kol • Marta Salogni performing Pauline Anna Strom • Mayssa Jallad • Ndox Electrique • Pedro Ricardo • Phelimuncasi • Purling Hiss • Rahill • Selvhenter • Sereias • Special Interest • The Homesick • The Necks • W.I.T.C.H. • Zohar

Le Guess Who? & U? present
Arp Frique & Family • Greetje Bijma & Oceanic • Keenan Mundane • Khorshid Dadbeh • Library Card • Lunetten Shadow Banking • Neighbours Burning Neighbours • Nusantara Beat • Phantom Wizard • Sydney Lowell

AMPFEMININE presents
Camgurl • Coffintexts • DIORA • Nala Brown • Soft Break • TAYHANA

re:ni presents
DJ Stingray 313 • Lee Gamble DJ • re:ni • Sherelle

Cami Layé Okún presents Insolar Night
Cami Layé Okún • El Volcán • Roger Damawuzan

Curated by Nala Sinephro
Layla Rutherford with Ensemble Insomnio

Curated by Stereolab
ESG

Hidden Musics
Ustad Noor Bakhsh

Le Guess Who? Logo

Le Guess Who? 2023

Locatie
Nederland
Utrecht, Nederland
Datum 9-12 november 2023
Line-up
Ava Mendoza
Zoh Amba
Ava Mendoza, Zoh Amba, BITOI +150 meer
Tickets Kopen