Advertisement

Zijn festivals in crisis? Dit houdt de festivalwereld bezig op ESNS 2024

Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Bart Heemskerk

Elke januari is Eurosonic Noorderslag het moment waarop de festival- en muziekwereld de balans opmaakt en vooruit kijkt naar de toekomst. Natuurlijk betekent dat het ontdekken van veel nieuwe artiesten, maar er is ook een grote Europese muziekconferentie. En als je de lijst met panel-onderwerpen bekijkt, vraag je je toch af: zijn festivals in crisis?

Eurosonic Noorderslag 2024 vindt van 17 tot en met 20 januari plaats in Groningen. Tijdens de conferentie in de Oosterpoort komt de Europese (live)muziekbusiness samen om informatie en strategieën uit te wisselen. Dat gebeurt bij vele thematische panels, die samen een interessant beeld geven van wat de sector op dit moment belangrijk vindt. Dit vinden wij de opvallendste onderwerpen.

Wanneer zijn ticketprijzen te hoog?

Ticketing was vorig jaar al een hot topic op ESNS en in 2024 gaat de discussie vrolijk door. Kaartjes voor Lowlands 2024 zullen bijvoorbeeld weer duurder uitvallen, net als bij Pinkpop en waarschijnlijk alle andere festivals. En dus is er een panel over de vraag: blijft livemuziek in de toekomst nog toegankelijk voor nieuwe generaties concert- en festivalgangers? En een ander die zich afvraagt of evenementen überhaupt nog wel rendabel kunnen zijn. Zonder twijfel een zeer belangrijk onderwerp, zeker als met huidige politiek de kunst- en cultuursubsidies verdwijnen.

Eurosonic Noorderslag 2023 conferentie
Ticketing panel op ESNS 2023. Foto: Casper Maas

Ook de techniek achter ticket(door)verkoop blijft niet stilstaan. Grote bedrijven als Ticketmaster en SeeTickets hebben inmiddels hun eigen systemen om te concurreren met TicketSwap, en nieuwe innovaties om tickets ‘slimmer’ te maken blijven de markt oprollen. Op ESNS leer je alles over de nieuwste technieken. En bij een ander panel hoor je juist wat overheden doen om consumenten te beschermen tegen té slimme systemen.

Hoe blijf je als festival relevant?

Als ticketprijzen al maar duurder worden, moeten bezoekers vaker kiezen waar ze wel of niet heen gaan. En dus kun je je afvragen: zijn er niet gewoon te veel festivals? Op ESNS wordt deze vraag niet specifiek besproken, maar je kunt wel zien dat (sommige) festivals zich zorgen maken over hun toekomst. Zo is er een panel (met Pinkpop-baas Niek Murray!) over de vraag hoe je je festival relevant houdt in een veranderend cultureel landschap. En een ander met succesverhalen uit de festivalmarketing.

Eurosonic Noorderslag 2023 conferentie
The Festival Panel op ESNS 2023. Foto: Casper Maas

Één optie om je festival uniek te maken is unieke artiesten programmeren. Maar dat gebeurt eigenlijk weinig. Nederlandse evenementen boeken steeds vaker dezelfde grote Nederlandse acts: welk festival had niet Goldband, Froukje of De Jeugd Van Tegenwoordig op z’n line-up de afgelopen twee jaar? Hierover – en over de rol van gages en producties hierbij – gaat ook weer een interessant panel.

Zijn festivals in crisis?

Naast de bovenstaande zijn er nog vele andere panels op ESNS 2024. Met name onderwerpen als duurzaamheid of diversiteit en inclusie blijven altijd hoog op de agenda staan. Er komt veel af op de muziekwereld en de toekomst voor veel festivals is onzeker. Of zo lijkt het in ieder geval. De toenemende kosten op bijvoorbeeld Lowlands zijn zeker zorgwekkend, maar tegelijk verkoopt datzelfde Lowlands elk jaar weer in enkele minuten uit. Die hebben weinig moeite met relevant blijven, zou je zeggen. Uiteindelijk geven de panels op ESNS 2024 vooral een interessant beeld van de veranderingen in de festivalwereld.