5 must-sees op de vrijdag van Pinkpop 2024

Het aftellen naar Pinkpop 2024 is begonnen, maar welke acts mogen op de vrijdag echt niet ontbreken in jouw spoorboekje? Wij zetten vijf must-sees op de eerste dag van het festival op een rijtje.

Wellicht heb je alle dagen al helemaal volgepland, of is er nog wat ruimte in jouw Pinkpopschema dit jaar. Het programma van het Limburgse festival bevat weer mooie en hier en daar ook onverwachte boekingen die je niet mag missen. Wie zijn dat op de openingsdag?

(Trouwens, ook voor de zaterdag en zondag hebben wij een aantal must-sees in petto!)

Palaye Royale

We hopen dat Avril Lavigne nog toekomt aan haar optreden op het hoofdpodium. De kans zit er namelijk dik in dat Palaye Royale een aantal uur eerder de stage letterlijk heeft gesloopt. Als opener van de South Stage op vrijdag zit even rustig wakker worden voor Pinkpop 2024 er écht niet in. Het glamrock circus van de band uit Las Vegas (hoe kan het ook anders) belooft het publiek vanaf het eerste moment te entertainen. Zanger Remington Leith manoeuvreert zich met zo’n aanstekelijke energie en aanwezigheid over het podium dat we graag doen wat hij vraagt. Springen? Prima. Een moshpit beginnen? Ja, hoor. Hem dragen terwijl hij in een zwembadje zit en met een waterpistool op ons schiet (zoals in de zaalshow vorig jaar in de 013)? Uh… Waarom ook niet, hè. Wees bij deze opener aanwezig, en de rest van het weekend zal als een oase van rust aanvoelen.

13.00 – 14.00 South Stage

Nieve Ella

De hele dag kamperen bij het hoofdpodium om de beste acts te zien, is (gelukkig) niet nodig. Op de kleinste stage geniet je op vrijdagmiddag van verfrissende, jonge indiepop met Nieve Ella. De zangeres kwam er tijdens de pandemie achter dat ze een muzikaal natuurtalent is. Ze pakte de gitaar van haar overleden vader en schreef in minder dan een week tijd haar eerste nummer. Ondanks dat ze haar studie stopte vanwege kritiek op haar gitaarspel, zette Ella haar vers ontdekte passie door. Met twee EPs onder de arm, een show op Glastonbury één jaar na haar debuut, en boekingen op grote festivals als Primavera Sound 2024 is het nu tijd om het publiek in Landgraaf te betoveren. En mocht je nog in tranen zijn over de pauze die boygenius heeft aangekondigd, dan vind je troost bij Ella, wiens geluid ons aan de band Bridgers, Baker en Dacus laat denken.

16.15 – 16.55 Stage 4

BABYMETAL

Elk jaar lukt het Pinkpop toch weer om een paar absurde en atypische acts op Megaland te programmeren. In 2024 scharen we de Japanse metalgroep BABYMETAL onder deze categorie. De band ontstond in 2010 als een sub-unit van de idolengroep Sakura Gakuin. De (tijdelijke) afsplitsing van leden is een bekend fenomeen in de Koreaanse en Japanse popcultuur. Het originele idee achter de sub-unit BABYMETAL was om iets totaal anders te doen dan Sakura Gakuin, die meer in het typische, schattige popplaatje van de meeste idolengroepen past. Dat lukte, en met zo’n onverwacht groot succes, dat BABYMETAL een zelfstandige band werd. En ja, de groep is precies wat je zou verwachten als je de naam leest: metalmuziek door drie meisjes met wie je – ondanks hun lieve stemmen – niet moet sollen. Bekijk die indrukwekkende choreografie maar eens terwijl het gitaargeweld door de speakers giert. Kawaii met een metalen rand.

16:15 – 17:15 North Stage

Avril Lavigne

Hey hey, you you! De boeking van Avril Lavigne laat het hart van menig poppunkliefhebber sneller kloppen. Ondanks dat de Canadese zangeres jaren geleden al haar stempel op het genre wist te drukken, heeft Lavigne nog nooit op Pinkpop opgetreden. En dat terwijl hits als ‘Sk8er Boi’ en ‘Complicated’ – schrik niet – 22 jaar geleden over de hitlijsten walsten. Dit jaar heeft de zangeres meerdere festivals op haar tourplanning staan. De reeks concerten staat in het teken van haar ‘Greatest Hits’; wie het werkt van Lavigne in de afgelopen jaren uit het oog is verloren, zal dus zeker het meeste werk nog gewoon mee kunnen blèren. Een weekje voor Pinkpop 2024 trapt de poppunkprinses haar Europese shows af op het Tsjechische Rock For People. Trek die donkere oogpotlood maar uit de kast voor dit nostalgische uurtje.

19.30 – 20.30 South Stage

Tinlicker

Valt er ook nog wat te dansen op de vrijdag van Pinkpop 2024? Jazeker, alleen moet je daarvoor de meezingers van Keane links laten liggen en je naar de tent begeven. In de avond geven de Utrechtse producers Tinlicker daar een optreden weg waarbij het verboden is om stil te blijven staan. Tomorrowland, Ultra en Amsterdam Dance Event maakten al eerder kennis met het duo. Micha Heyboer en Jordi van Achthoven werken voor hun eigen succesvolle werk samen met grootheden, maar zijn ook meesters in het remixen van klassiekers uit het house, techno en dance genre. Melodieuze beats komen in de donkere Pinkpoptent natuurlijk het meest tot hun recht. Wie zijn stappendoel van de dag nog moet bereiken, danst voor de headliner dus beter nog even bij Tinlicker.

20:30 – 21:30 Tent Stage

Er zijn nog kaarten voor de vrijdag van Pinkpop 2024 beschikbaar.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Lieve Smeets

Team lead Pre-Coverage, redacteur Nieuws. Geboren met mijn vinger op de betaalknop van TicketSwap. Indiefanaat die van alle markten thuis is. Verpest je verjaardagsfeestje door aan iedereen te verklappen dat Tame Impala maar één persoon is.

Meer van Lieve