Hurricane 2024 bewijst uitstekend alternatief te zijn voor festivals in de Lage Landen

Sfeer Avril Lavigne Hurricane 2024
Photo credits: Line Stoj (Press Photo, hurricane 2024)

Zin om eens een festival in het buitenland te bezoeken maar niet om heel ver te moeten reizen? Op slechts tweeëneenhalf uur rijden van Groningen vindt elk jaar Hurricane Festival plaats. In 2024 vormt dit festival wederom een uitstekend alternatief voor de festivals in de Benelux. We nemen je mee door onze festivalervaring.

In het derde weekend van juni is het een festivaldrukte van jewelste. Vaak is dit het weekend van Graspop en Pinkpop. Minder bekend is Hurricane Festival 2024, een Duits festival tussen Bremen en Hamburg. Toch weet dit festival jaar op jaar sterke edities te organiseren. En om heel eerlijk te zijn, misschien is dit festival wel het ultieme alternatief voor de Pinkpop-gangers die verlangen naar de oude rocktijden van weleer.

Avril Lavigne Hurricane 2024
Photo: Felix Jansen // Festileaks

Internationale topacts

De artiesten bovenaan de poster zijn van internationale klasse. Samen met Pinkpop deelt het festival headliner Ed Sheeran en met Graspop Bring Me the Horizon. Ed Sheeran brengt zijn headlineshow hier vol overtuiging en weet dit een paar dagen later goed te herhalen. De metalcore van Bring Me The Horizon valt op Hurricane net zo goed als in Dessel.

De populariteit van artiesten kan per land erg verschillen. Editors zien wij als headliner (inmiddels voor kleinere festivals), maar hier staan ze op het tweede podium om 15:00 te spelen. Avril Lavigne speelt onder de headliners en subs op Pinkpop en Rock Werchter, hier is ze de publiekstrekker van de zaterdag. Ze brengt een energieke set waar naast plezier, vooral de nostalgie van het podium spat.

Echter vind je ook grotere verschillen in de programmering. Zo staat The National als sub geprogrammeerd, een band die nooit op Graspop past maar ook op Pinkpop geen plek kan claimen. In Nederland is dit echt een band voor festivals als Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret. Hier staan de indie-grootheden tussen de metal en de pop geprogrammeerd, en dat past eigenlijk prima in zowel het brede spectrum van het festival als het smaakpalet van het publiek. Net als Jungle dat doet, die dit weekend het beste heupwiegwerk levert tussen alle poppunk.

Ski Aggu Hurricane 2024
Photo credits: Christian Hedel (Press photo, Hurricane 2024)

Duitse acts

Hurricane zoekt het niet alleen buiten de landgrenzen, zeker de binnenlandse acts staan hoog op het affiche. Deze acts gaan er bij de bezoekers in als zoete koek. Het gelijk is dan ook geheel aan zijde van de organisatie. Zo trekt K.I.Z. veruit het meeste volk voor het hoofdpodium in deze drie dagen en houdt Deichkind de meerderheid van de bezoekers weg bij de start van Bring Me The Horizon. Op de kleinere podia en eerder op de dag spelen acts als Bruckner en Ski Aggu ook al voor een grote en enthousiaste menigte.

Als niet-Duitser beleef je deze shows anders. Denk je eens in dat een buitenlander op Lowlands een show meemaakt van Prins S. en de Geit of Goldband. Die snapt er waarschijnlijk geen snars van, maar vermaakt zich uitstekend. Zo is het ook met de grote headlineshows van Duitse bands. Als je meegaat in de sfeer en je openstelt voor de gekkigheid, zijn het fantastische optredens.

Bezoekers bij terreiningang hurricane 2024
Photo credits: Anna Wyszomiersk (Press photo, Hurricane 2024)

Het festivalterrein

Het festival vindt plaats op de Eichenring, een terrein waar je andere dagen in het jaar motors ziet crossen. Daarom zijn aan de zijkanten houten tribunes te vinden, die een heerlijk plekje vormen om uit te rusten onder de bomen met zicht op het hoofdpodium. Om deze oase te bereiken moet je eerst door een foodtruck gebied vanuit de camping lopen. Gelukkig is het hele terrein ruim opgesteld, zodat nergens een bottleneck ontstaat.

De twee andere podia staan rechts van de groene mainstage (Forest Stage). Ook hier is het meer dan prima qua bewegingsruimte, ondanks de drukke dagen. De rijen vallen ook erg mee op dit festival. De maximale rij voor eten die wij zijn tegengekomen is vijf minuten, die voor de wc (helaas geen spoeltoiletten) tien minuten als je te lui bent om een blokje om te lopen en voor de bar ben je alleen de tijd kwijt die het je kost om bier te zeggen in het Duits. Je merkt de pünktlichkeit.

Als je erg van randprogrammering houdt, is Hurricane een koude douche. Natuurlijk kan je een rondje reuzenrad doen of een verhoging beklimmen naar een discobal, maar daar houdt het ook wel bij op. Het draait hier echt om de muziek en de gezelligheid op de camping. Beetje opmerkelijk: ondanks de vele voetbalshirtjes in het publiek, werd de Duitse voetbalwedstrijd nergens uitgezonden. Niet erg natuurlijk op een festival, maar iets wat we bijvoorbeeld op Rock Werchter vaker zien.

Camping Hurricane 2024
Photo credits: Antonina Polukhina (Press photo, Hurricane 2024)

In vergelijking met de Lage Landen

Het verschil tussen een festival bij “ons” en bij onze oosterburen zit hem in de kleine dingen. De vergelijking tussen Hurricane en festivals in Nederland en België zijn voornamelijk te maken met Pinkpop en Graspop omdat die in hetzelfde weekend zijn. Volgend jaar is dat voor alledrie het weekend van 20 – 22 juni. Een groot pluspunt aan het Duitse festival is de bredere line-up, van rock, pop en dance tot metal en indierock. Dus als je dat weekend alvast een festival overweegt en Pinkpop en Graspop zijn net niet je ding, dan is Hurricane een uitstekend alternatief! Wil je er sowieso bij zijn? Dinsdag 25 juni start de voorverkoop voor de editie van 2025.

Wat vond jij van Hurricane Festival 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Hurricane Festival 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Hurricane Festival Logo

Hurricane Festival 2025

Locatie
Duitsland
Scheeßel, Duitsland
Datum 20-22 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen