Primavera Sound wint Festival Award voor beste line-up

We schreven afgelopen zomer weer Festivalrapporten van tientallen festivals kriskras door Europa. Op ieder festival vroegen we 100 festivalgangers een cijfer te geven over hun festivalbeleving. Deze week presenteren we de eindresultaten. Dit waren de 5 festivals met de beste line-up in 2016. Wie gaat er naar huis met de Festival Award?

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen binnen de festivalindustrie. In totaal gaven deze zomer 2.500 festivalgangers hun cijfers op 10 vaste categorieën binnen de rubriek ‘Festivalrapport‘. Dit is de top 5 binnen de categorie ‘line-up’. Check hier alle festivals die meededen.

5. [DE] Rock am Ring (Score: 8,49)
Slecht Weer Fonds voor festivals
Foto: Don Crusio/Festileaks

Rock am Ring bewees dit jaar opnieuw het grootste festival van Duitsland te zijn. Het publiek watertandde alleen al bij de gedachte aan de drie headliners. Niemand minder dan Red Hot Chili Peppers, Volbeat en Black Sabbath waren dit jaar van de partij. Helaas gooide het weer roet in het eten en werd de laatste festivaldag, inclusief optredens van Bring Me the Horizon, Lonely the Brave en het eerder genoemde Black Sabbath, afgelast. Een ware domper voor het publiek, maar aan het programma lag het niet. Rock am Ring speelt mee in de hoogtste regionen van de grote gitaarfestivals en zal in 2017 ongetwijfeld terugkeren met een programma waar je u tegen zegt.

[mks_button size=”medium” title=”Lees het Rock am Ring 2016 Festivalrapport” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-rock-am-ring-2016-2/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

4. [NL] Down the Rabbit Hole (Score: 8,51)

Down The Rabbit Hole
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Ook Down the Rabbit Hole had dit jaar last van de regen, maar de gevolgen waren gelukkig lang niet zo groot als bij Rock am Ring. Bezoekers genoten van een uitstekend programma waar onder andere The National en Flume deel van uitmaakten. Het festival kende dit jaar haar derde editie en heeft bewezen een blijvertje te zijn. Ondanks vele aangeboden randactiviteiten kwamen festivalgangers vooral voor de indrukwekkende affiche. Down the Rabbit Hole belandt dit jaar nét niet op het podium, maar met de groei die dit festival doormaakt is het een kwestie van tijd voordat zij met de felbegeerde Festival Award aan de haal gaan.

[mks_button size=”medium” title=”Lees het Down the Rabbit Hole 2016 Festivalrapport” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-down-the-rabbit-hole-2016-beleeft-een-grandioze-3e-editie/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

3. [NL] Paaspop (Score: 8,7)
Underworld
Foto: Underworld at Paaspop 2016 – Mike Breeuwer @ Flickfeeder

Het brons is voor Paaspop. Het festival overtrof zich dit jaar door electronicagoden The Prodigy en Underworld te programmeren op de Schijndelse weide. Maar ook rock-liefhebbers konden hun vingers aflikken bij Refused, John Coffey en Golden Earring, terwijl de liefhebbers van hip-hop zich verloren op de dampende beats van De Jeugd van Tegenwoordig en Rico & Sticks. In Schijndel is er voor ieder wat wils en dat werkt op dit festival beter dan waar dan ook.

[mks_button size=”medium” title=”Lees het Paaspop 2016 Festivalrapport” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/03/paaspop-2016-festivalrapport/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

2. [NL] Lowlands (Score: 8,9)
Lowlands
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Ons eigen Lowlands verovert dit jaar de zilveren medaille en heeft daarmee de beste line-up van Nederland. Het festival presenteerde dit jaar hun grootste headliner ooit met niemand minder dan Muse. Ook kon je er de olympische oefening van Yuri van Gelder aanschouwen en als kers op de taart gaf Hans Teeuwen de grootste comedyshow ooit op Nederlandse bodem. En dan waren er nog alle parels in het ‘gewone’ programma: Lowlands boekte met The Last Shadow Puppets, Anderson .Paak en LCD Soundsystem drie van de must-see acts van dit festivalseizoen, maar stelt ook het grote publiek tevreden met publiekslievelingen als Disclosure en Noel Gallagher. Een festivalganger wist ons gevoel perfect te verwoorden: “Wat een kut line-up. Er is veel te veel vets te zien en te doen. Ik mis meer dan ik zie!”. We gaan Lowlands 2016 niet snel vergeten.

[mks_button size=”medium” title=”Lees het Lowlands 2016 Festivalrapport” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/08/festivalrapport-zelfs-regen-feest-stoppen-op-lowlands-2016/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

1. [ES] Primavera Sound (9,3)

primavera

De prijs voor de Beste Line-up van 2016 gaat naar het Spaanse Primavera Sound. Het Spaanse festival wist dit jaar meer dan ooit te verbazen met bijzondere headliners, avant-garde culthelden en spannende nieuwe bands. Aan de bovenkant van het affiche prijken dé indiegrootheden van 2016: Tame Impala, The Last Shadow Puppets, PJ Harvey. Maar vooral met Radiohead, die dit jaar slechts enkele Europese festivals aandoet, gooit het festival hoge ogen. Dat is nog niet eens alles, want veel van deze artiesten zijn ook nog eens exclusief geboekt of beginnen hun tour in Barcelona. Zo kon je de eerste DJ-set van Avalanches in 15 jaar bijwonen, als eerste de nieuwe live- en lichtshow  van Sigur Rós zien en een van de weinige festivalshows van Moderat dit jaar meemaken. Petje af voor deze line-up. Een terechte winnaar van de Festileaks Festival Awards in de categorie ‘Programma’.

[mks_button size=”medium” title=”Lees het Primavera Sound 2016 Festivalrapport” style=”squared” url=”http://festileaks.com/2016/06/festivalrapport-primavera-sound-overrompelt-indrukwekkend-programma/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

De volledige uitslag

[mks_col]

[mks_one_third]

1. Primavera Sound, ES (9,3)
2. Lowlands, NL (8,9)
3. Paaspop, NL (8,7)
4. Down The Rabbit Hole, NL (8,5)
5. Rock Am Ring, DE (8,5)
6. Benicassim, ES (8,4)
7. Graspop, BE (8,4)
8. We Are Electric, NL (8,4)[/mks_one_third]

[mks_one_third]

9. Woo Hah!, NL (8,2)
10. Appelpop, NL (8,1)
11. Sziget, HU (8,1)
12. Rock Werchter, BE (8,0)
13. Where The Wild Things Are, NL (8,0)
14. Groezrock, BE (7,6)
15. Best Kept Secret, NL (7,5)
16. Dauwpop, NL (7,5)

[/mks_one_third]

[mks_one_third]

17. Rock En Seine, FR (7,4)
18. Bospop, NL (7,4)
19. Pitch, NL (7,4)
20. Lollapalooza Berlin, DE (7,3)
21. Zwarte Cross, NL (7,3)
22. TW Classic, BE (7,3)
23. Melt!, DE (7,2)
24. Pinkpop, NL (7,2)
25. Pukkelpop, BE (6,9)

[/mks_one_third]

[/mks_col]

 

Festileaks Festival Awards

Iedere zomer is Festileaks te vinden op de grootste festivals van de Benelux en Europa. We doen verslag aan de hand van Festivalrapporten, waarin 100 festivalgangers hun mening presenteren over de festivalbeleving. We recenseren eens niet de acts, maar juist al die andere punten die een festival succesvol maken. Deze week maken we de balans op en delen we de prijzen uit. Elke categorie heeft een winnaar en elke winnaar verdient een heuse Festileaks Festival Award. Morgen schotelen we je de winnaars in de categorieën ‘Geluidskwaliteit’ voor. Hou de website en onze Facebookpagina in de gaten voor nog meer winnaars!

[mks_button size=”medium” title=”Bekijk alle winnaars van de Festileaks Festival Awards” style=”squared” url=”http://festileaks.com/category/festileaks/festileaks-festival-awards/” target=”_self” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2016

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 24-26 juni 2016
Line-up
The National
PJ Harvey
Tickets Niet meer beschikbaar.