Het grote festivalinterview met Tamino

Tamino Colin Greenwood

Nadat Tamino in 2017 “De Nieuwe Lichting” van Studio Brussel won pakte hij niet lang daarna ook al The Barn op Rock Werchter in. Eerder dit jaar was de zanger al te zien op onder andere Eurosonic Noorderslag en Motel Mozaique. In gesprek met Festileaks blikt de Belg vooruit op Down The Rabbit Hole, vertelt hij backstage verhalen en wordt er gedroomd over festivals waar hij nog wil staan.

Festivalseizoen 2018

“We hebben een nieuw bandlid. Vorige zomer speelde ik nog met Tom Pintens op de toetsen, maar door het enorm drukke tourschema dat we ineens kregen hebben we moeten switchen. Dan ontstaat er een andere dynamiek. In 2018 gaan we ook veel nieuwe nummers spelen. Mensen die vorig jaar naar een show zijn geweest gaan wel een verschil merken, maar ze gaan niet denken: ‘Wie is dat?’. Mijn instelling is voor elke show anders, dat hangt af van de vibe en het publiek.” Één optreden staat deze zomer rood omcirkeld in de agenda: “Down The Rabbit Hole. Al kijk ik natuurlijk naar alle festivals uit.”

Must see festivalact

nick cave
Als het aan Tamino ligt móet je Nick Cave sowieso zien deze zomer. “Ik ben een enorme fan. Objectief gezien zou je kunnen zeggen dat er niet veel artiesten zijn die zo één zijn met het publiek, en tegelijkertijd zo verheven. Op Rock Werchter 2013 stond ik echt met kippenvel te kijken. Tegen Nick Cave kijk ik op.”

Dilemma: als bezoeker naar een festival of als artiest?

“Pfoe. Ja, dan als artiest. Ik hou er niet van om in mensenmassa’s staan, en zeker niet van de menselijke file na een optreden. Het enige festival dat ik zou overwegen is Into The Great Wide Open, omdat het zo kleinschalig is.”

Als artiest heeft Tamino overigens genoeg dromen. “Glastonbury natuurlijk,” zegt de zanger. “Dat is echt een droom. Maar ook Sziget en Coachella, daar ben ik ook benieuwd naar.”

Must visit festival

Into The Great Wide Open 2016
“Dan Into The Great Wide Open. Dat is op Vlieland, zonder auto’s en met een fantastische sfeer. Bezoekers verdiepen zich echt in de muziek. Toen ik er voor het eerst speelde was mijn microfoon kapot. Iedereen bleef stil, zodat ik gewoon kon zingen. Dat was een van mijn mooiste concerten in Nederland.”

Backstage

“Backstage heb ik best veel contact met andere artiesten. Buitenlandse artiesten vinden het fantastisch om in België te spelen, mede door de backstage. Die is bij ons écht goed. Neem bijvoorbeeld Engeland, daar krijg je helemaal geen eten. Niks. De Engelsen vinden dat je blij moet zijn dat je er mag optreden.”

Als ‘kleinere’ artiest voelt Tamino zich niet ongemakkelijk. “De sfeer is daarvoor te gemoedelijk,” blikt hij terug. “Ben Howard is zelfs naar mijn optreden op Pukkelpop 2017 komen kijken. Hij bleek een ontzettend vriendelijke gast. Die grote artiesten zijn natuurlijk ook maar mensen. Zij willen ook leuke gesprekken voeren.”

Colin Greenwood

Ondanks de vele dromen van Tamino is er ook al eentje uitgekomen: samenwerken met Colin Greenwood van Radiohead. “In het begin kon ik het zelf ook niet geloven. Voor de samenwerking hadden we al gepraat. Toch blijft het onwerkelijk. Hij begreep me zó goed en heeft prachtig gespeeld. Ik ben echt heel blij en dankbaar.”

De herbewerkte versie van ‘Indigo Night’, met Colin Greenwood, luister je hieronder.

Tamino


De 21-jarige Tamino-Amir Moharam Fouad wist vorig jaar door te breken. In 2016 werd hij door Het Zesde Metaal uitgenodigd voor een intieme Radio 1-sessie. Die waren meteen onder de indruk van zijn eerste single ‘Habibi’. In 2017 deed de Vlaams-Egyptische singer-songwriter mee met De Nieuwe Lichting op Studio Brussel. Hij kreeg daar de bijnaam van de Belgische Jeff Buckley, omdat zijn stemgeluid erg lijkt op die van de inmiddels overleden Buckley. De onheilspellende nummers van Tamino zouden zo opgenomen kunnen zijn in een donkere bar. Na ondere andere zijn debuut op Rock Werchter en Pukkelpop in 2017, staat hij deze zomer op Down The Rabbit Hole.

Komende zomer is Tamino te zien op onder andere Down The Rabbit Hole en Pukkelpop. In het najaar komt de zanger naar Paradiso. Nieuwsgierig geworden naar de achtergrond van Tamino? Check dan dit artikel over zijn weg naar bekendheid.