De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Preoccupations op Best Kept Secret!

In 2010 raken de leden van de Canadese rockgroep Women op het podium (!) slaags met elkaar en dat betekent meteen het einde van de band. Nadat de gitarist twee jaar later ook nog eens komt te overlijden, besluit ex-Women bassist Matt Flegel samen met gitarist Scott Munro een nieuwe muzikale droom te starten. Ze nodigen daarvoor ex-Women drummer Mike Wallace en gitarist Daniel Christiansen uit en gaan gezamenlijk verder als Viet Cong. Samen weten ze thema’s als creatie, verwoesting en nutteloosheid te verenigen met een uitdagende en messcherpe sound en bewijzen ze zich meteen een van de groten uit de terugkerende post-punk beweging.

  • Wie: Preoccupations (voorheen Viet Cong)
  • Wanneer: zondag 15 juni 2018, 20:30 – 21:30
  • Waar: Best Kept Secret, stage FIVE
  • Wat: postpunk

1. Eerste bandnaam en eerste album: Viet Cong (2015)

In 2014 stond de band als Viet Cong al op SXSW en tekenden ze bij het Canadese label Flemish Eye/Jajaguwar. Op 20 januari 2015 presenteerden de heren hun debuutalbum Viet Cong. Ter promotie van het album tourden ze door Noord-Amerika en Europa. Op de plaat Viet Cong staan zeven tracks, waarvan ‘Continental Shelf’ en ‘Silhouettes’ het meest bekend zijn.

2. Tweede bandnaam en tweede album: Preoccupations (2016)

De naam Viet Cong kon sinds de release van hun EP in 2014 op kritiek rekenen, maar vanaf begin 2015 had het direct invloed op de boekingen voor de band. In Melbourne wilde de boeker van een festival ze niet inplannen vanwege hun naam. Ook zouden ze optreden in Oberlin, maar kon de promotor hun show niet door laten gaan in verband met een protestactie tegen de band. Vanaf 2016 gaat band Viet Cong daarom door het leven als Preoccupations, zo blijkt uit een interview met Pitchfork. In een statement laat de band weten waarom ze voor de naamswijziging hebben gekozen:

“After finishing our latest record and taking some time off, we are excited to announce that we will be performing and recording as ‘Preoccupations’ going forward. (…) We apologize to those who were adversely affected by our former band name. This was never anticipated nor our intent. We are artists and not politicians, we understand that the name reflected pain to some individuals and we are happy to change it and move on and focus on our music.”

3. Zelfde bandnaam maar wel New Material (2018)

Op 18 januari 2018 kwam de single ‘Espionage’ en op 23 maart 2018 presenteerde Preoccupations hun nieuwste album New Material, naar eigen zeggen een ode aan depressie. In de track ‘Disarray’ wordt duidelijk wat ze daarmee bedoelen. Met creatieve visuals proberen ze het beeld te versterken wat men bij een depressie voelt. Je ziet de chaos in het hoofd van frontman Matt Flege. Preoccupations startte hun tour begin april in Canada en komt na hun bezoeken in de VS naar Europa toe. Naast hun plekje onderaan de poster van Best Kept Secret zijn ze ook nog te zien op Dour. Tweemaal kans dus!

Best Kept Secret 2018

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

In 2018 vindt de zesde editie van Best Kept Secret plaats. Het festival wordt dit jaar vroeger gehouden dan voorgaande jaren. Op 8, 9 en 10 juni strijkt het festival neer op Beekse Bergen. Afgelopen editie stonden onder meer RadioheadArcade Fire en Run The Jewels op het affiche. Dit jaar kun je genieten van optredens van onder andere Arctic MonkeysThe National en LCD Soundsystem. Meer informatie en tickets voor het festival vind je op de website van het Brabantse festival.

Win 2 tickets voor Pohoda Festival!

Deze hele week maak je bij Festleaks kans op 2 weekendtickets inclusief camping voor Pohoda Festival in Slowakije. Samen met een vriend of vriendin genieten van onder andere Liam Gallagher, Lykke Li, The 1975 en Mura Masa onder een stralende zomerzon: kekke deal toch?