Morgen is het zover: dan sluit Pearl Jam de Mainstage af op Pinkpop. De laatste keer dat de mannen op het podium in Landgraaf stonden, was in 2000. De edities daarna was een mogelijke terugkeer bijna ieder jaar wel weer hot topic, maar nu is het dan eindelijk echt zover. Deze vijf dingen mogen we verwachten van Eddie Vedder en co. 

1. Een setlist waar je U tegen zegt

Pearl Jam Setlist Lollapalooza Brazil 2018 2018, World Jam

Ondanks dat de setlist van Pearl Jam bij bijna iedere show wel verandert, is er geen betere manier om je voor te bereiden dan door te bekijken wat je voorgeschoteld gaat krijgen. Een lijst van 28(!) nummers waarbij vooral debuutalbum Ten wordt goed vertegenwoordigd wordt met maar liefst zeven nummers. Bereid je voor op een diverse show waarbij er allerlei nummers uit het oeuvre van de band voorbij komen, er een groot aantal hits gespeeld gaat worden en ook de nodige covers niet ontbreken.

2. Meezingen, meezingen en nog eens meezingen

http://https://www.youtube.com/watch?v=_4BObpNQqNo

Met hits als ‘Even Flow’, ‘Jeremy’, ‘Black’ en ‘Alive’ kun je natuurlijk luidkeels meegezingen met Vedder. In Madison Square Garden zong het publiek zelf ‘Better Man’ vol enthousiasme woord voor woord mee. Maar dat kunnen wij morgen in Landgraaf natuurlijk nog stukken beter. Bereid je alvast voor en stop de keelsnoepjes al maar in je tas, want de kans is groot dat je zaterdag geen stem meer over hebt na die Pearl Jam sing-a-long.

3. De Pearl Jam coverfabriek

http://https://www.youtube.com/watch?v=YhUNV6BrrVI

Tijdens de afgelopen shows speelde Pearl Jam verschillende covers van onder meer Talking Heads en The Who. Tevens speelt de band ook regelmatig een cover van het nummer ‘Comfortably Numb’ van Pink Floyd. Niet alleen het eigen werk van de band zal dus voorbij komen in Limburg, maar bereid je er ook op voor dat we mee kunnen zingen met hits van andere artiesten. En wie weet kunnen we zelfs nog wel een gastoptreden verwachten?

4. Hét Pinkpop-moment

Wanneer je vraagt wat nou hét moment is in de Pinkpop-geschiedenis, dan zal een overgroot deel van de mensen ongetwijfeld denken aan wanneer Eddie Vedder in 1992 een stagedive maakte vanaf de camerakraan. Zou Vedder zich ook dit jaar weer zo thuis voelen op het Pinkpop podium dat hij misschien wel een dergelijk geintje uithaalt, en beleven we daarmee misschien wel weer een ultiem Pinkpop moment, of in ieder geval dat van 2018?

5. ‘Yellow Ledbetter’ als ultieme afsluiter

http://https://www.youtube.com/watch?v=1qxrns-N9RY

Op de festivalweides is het laatst gespeelde nummer de afgelopen tijd bijna altijd ‘Yellow Ledbetter’. Tijdens het nummer wordt geïmproviseerd en worden teksten veranderd, anders gezegd; Pearl Jam laat zich nog een laatste keer helemaal gaan. In maart werd op Lollapalooza Brasil nog een verkorte versie van het nummer gespeeld omdat de set anders te lang zou duren, maar we hopen natuurlijk allemaal dat dit in Landgraaf niet het geval zal zijn, zodat we tijdens het laatste nummer extra lang van de heren kunnen genieten!

Pearl Jam

 

Sinds de laatste Europese tour in 2014 verlangt menig festival alweer naar de komst van Amerikaanse rockband Pearl Jam. Eddie Vedder en zijn collega’s brachten drie jaar geleden voor het laatst een bezoek aan Europa, waarbij zij onder meer als headliner op Rock Werchter stonden en ook twee keer in de Ziggo Dome speelden. Vorig jaar bevestigde Jan Smeets dat de band in 2017 op Pinkpop zou staan, wat achteraf een hoop ophef veroorzaakte. De band bleek immers niet naar Europa te willen komen zolang er terreurdreiging heerst. Dit jaar komt daar dus verandering in!

Kun jij niet wachten tot de show van Pearl Jam komende vrijdag en heb je behoefte aan nog wat meer voorbereiding op de set of wil jij je kennis over de band nog eens wat bijspijkeren? Test dan hier je kennis over Pearl Jam!

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Pinkpop 2018 vindt plaats van 15 t/m 17 juni in Landgraaf. Het festival viert dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Ook zullen Snow Patrol, Jessie J en Bløf een optreden geven. Tickets voor het hele weekend kosten dit jaar €220,- (excl. servicekosten). Als je slechts een dagje wilt doen, kost dat je €100. De weekendtickets zijn al een tijdje uitverkocht. Dagkaarten zijn voor alle drie de dagen nog wel beschikbaar. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival, of de festivalpagina op Festileaks.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.