5 dingen die we verwachten van Gorillaz op Lowlands

Op 17 augustus sluit Gorillaz het Europese deel van hun The Now Now-tour af op ons eigen Lowlands. De band staat daar bijna garant voor een mooi feestje. Maar wat kunnen we precies verwachten? Het antwoord lees je hieronder.

1. Een uitgebreide setlist

Gorillaz Setlist Sziget Festival 2018 2018, The Now Now Tour

Tijdens de eerste paar festivalconcerten van Gorillaz in 2018 kwamen iedere keer maar liefst zeven nummers van het nieuwe album The Now Now aan bod. Tijdens een van hun laatste Europese shows op Sziget zelfs acht! Daarnaast kunnen de vertrouwde hitjes als ‘On Melancholy Hill’ en ‘Feel Good Inc.’ uiteraard niet ontbreken. De uitvoeringen van de tracks zijn live altijd retestrak. Bijzijn is meemaken dus!

2. Visuals, visuals, visuals

Een groot deel van Gorillaz als act steunt op de visuals. Striptekenaar en medeoprichter Jamie Hewlett steekt daarom bij iedere tour zijn nek uit om voor de fans een ultieme fantasiewereld te creëren. De beelden die je op de achtergrond te zien krijgt tijdens Lowlands zijn dan ook het resultaat van zijn creatieve geest.

3. Bandleden met een verhaal

2-D, Noodle, Russel Hobbs en Murdoc Niccals zijn ook afkomstig uit de hersenpan van Hewlett. Deze fictieve karakters vormen de bandleden en dragen daarmee de verantwoordelijkheid voor de muziek. Het idee hierachter was dat voormalig Blur-frontman Damon Albarn zich op deze manier aan andere muziekstijlen kon wagen. Dit festivalseizoen krijgen de bandleden versterking van een voor sommige misschien bekend figuur. Ace, van The Ganggreen Gang uit The Powerpuff Girls, zal namelijk de basgitaar ter hand nemen omdat Murdoc in de (fictieve) gevangenis zit.

4. Electro vibes rechtstreeks uit de ruimte

Als het aan Gorillaz ligt, is niets te gek. Tijdens de show worden spacende synthesizers en whammy-pedaaltjes ingezet om ervoor te zorgen dat je in een soort trance raakt. Wanneer je je ogen sluit, krijg je een auditieve ervaring van een raketvlucht naar Mars. En laten we eerlijk zijn, alleen écht goede bands kunnen dat gevoel overbrengen. Nog een prettige vlucht gewenst.

5. Nog één keer alles geven op ‘Clint Eastwood’

‘I ain’t happy, I’m feeling glad. I got sunshine in a bag. I’m useless but not for long. The future is coming on.’ Deze zinnen vormen het refrein van een van de meest geliefde hits uit de zeroes. De catchy melodie in combinatie met de rapteksten en de onmiskenbare melodica-sound maken het nummer de kers op de Gorillaz-taart.

Gorillaz

De virtuele band, bestaande uit 2-D, Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs, begon in 1998. Het debuutalbum verscheen pas drie jaar later, waar hits als ‘Clint Eastwood’ en ’19-2000′ op staan. In een redelijk rap tempo verschijnen er nog drie studio-albums, maar horen we na The Fall ineens niets meer. Na zes jaar radiostilte werd dan eindelijk in 2017 Humanz uitgebracht, waarmee de groep weer ging optreden. Kort erna verscheen in juni 2018 het album The Now Now waar de band meteen mee ging touren. Ze komen hiermee langs Rock WerchterSziget en ons eigen Lowlands.

Lowlands 2018

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Volgende week vindt de 26e editie van het festival in Biddinghuizen plaats, van 17 t/m 19 augustus. Afgelopen jaar vierde het festival haar 25e verjaardag. Toen waren Mumford & Sons, Editors en The xx de headliners. Dit jaar kun je optredens van onder meer Kendrick Lamar, The War On Drugs, Gorillaz en N.E.R.D verwachten. Tickets voor de aankomende editie zijn ondertussen uitverkocht. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de officiële website.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.