13 februari 2013: de release van ‘Holy Fire’ van Foals

Foals
Photo: Kamiel Scholten Photography / Festileaks

Foals was met hun eerste twee platen al eens aan het raam komen kloppen, maar eind 2012 beukten ze de deur in en stormden ze zonder pardon binnen. Het offensief bereikte haar hoogtepunt op 13 februari 2013, toen ‘Holy Fire’ in de rekken verscheen.

We waren gewaarschuwd. Na ‘Spanish Sahara’, het meesterwerk uit Total Life Forever, wisten we waar Foals toe in staat was. Eind 2012 kwam er een dubbele uppercut met ‘Inhaler’ en monsterhit ‘My Number’. Vanaf toen was er geen twijfel meer mogelijk: die nieuwe plaat gaat inslaan als een komeet.

Inslaan is precies wat Holy Fire deed. ‘Prelude’ maakt de dreiging duidelijk: Yannis en zijn boys komen de keet hier kort en klein slaan. Na die brutale start, waar we ook ‘Inhaler’ en ‘My Number’ in tegenvinden, doet de band het iets rustiger aan. ‘Bad Habit’ en ‘Late Night’ zijn de perfecte soundtracks voor een lange autorit in een warme zomernacht.

We zweven nog even weg bij ‘Milk & Black Spiders’, worden terug tot de aandacht geroepen door ‘Providence’ en als afsluiters krijgen we ‘Stepson’ en ‘Moon’. De dreiging van de openingstracks is nu helemaal verdwenen, het vertrouwen in Foals nooit groter.

Wist je dat…

  • … Foals in 2013 door de lezers van NME werden verkozen tot hun favoriete act op Glastonbury? Ze verwezen Arctic Monkeys naar de tweede plaats.
  • … diezelfde fans Holy Fire tot beste album en ‘My Number’ tot beste song van het jaar kroonden?
  • Holy Fire genomineerd werd voor de prestigieuze Mercury Prize? Het moest de duimen leggen tegen Overgrown van James Blake.
  • Total Life Forever hetzelfde lot beschoren was? Toen ging het debuutalbum van The xx er met de prijs vandoor.
  • … de band een live-dvd heeft van de albumpresentatie in de Royal Albert Hall in Londen?
  • … de band tijdens de opnames dierenbeenderen gebruikte als percussie?

Foals

Foals

De progressieve poprockband uit Oxford bestaat al 13 jaar. Met vier studioalbums op zak en optredens op grote festivals als Roskilde, Coachella en Glastonbury is de muzikale honger nog niet gestild.

Afgelopen najaar zijn de mannen de studio weer ingedoken voor de opvolgers van What Went Down (2015). In januari dit jaar maakte de band kenbaar dat Walter Gervers stopt als bassist van Foals. Middels een teaser maakte de band vervolgens bekend dat er dit jaar twee albums uitgebracht worden. Foals is inmiddels aangekondigd voor onder andere Down The Rabbit HoleLow FestivalRock am Ring / Rock im Park en NorthSide.

Down The Rabbit Hole 2019

DTRH18 Hotot
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Niet lang na afloop van het festival was het hoge woord eruit: Down The Rabbit Hole 2019 vindt plaats in het weekend van 5 tot en met 7 juli. Knallers als Editors, Underworld, Thom Yorke, Foals en Vampire Weekend zijn inmiddels al bekendgemaakt. Tickets zijn al in de verkoop en voor een weekendkaart betaal je €159,-, exclusief 10 euro servicekosten. Er zijn geen dagtickets beschikbaar. Voor meer informatie over de aankomende editie check je de website.

Voorbereiden? Beluister dan onze playlist op Spotify hieronder of bekijk de sfeerfoto’s op ons Instagram-account. Ook kun je in ons Festivalrapport de ervaringen van bezoekers lezen.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2019

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 5-7 juli 2019
Line-up
Robyn
Janelle Monae
Foals
Tickets Niet meer beschikbaar.