Festivalrapport: Down The Rabbit Hole 2018 overstijgt zichzelf tijdens lustrumeditie

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

Down The Rabbit Hole krijgt het weer voor elkaar en scoort ook voor de vijfde editie een uitmuntende cijferlijst. Mede door het fantastische weer was het afgelopen weekend goed vertoeven op de Groene Heuvels in Beuningen. Heel goed zelfs.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Down The Rabbit Hole 2018 volgens de bezoekers:

Line-up: 7,9

De Hotot, het hoofdpodium van het festival, is deze editie voor het eerst een open stage en dat biedt ruimte voor headliners van arena-formaat. Queens Of The Stone Age en Nick Cave & The Bad Seeds vormen hoogtepunten van het festival en ook Anderson .Paak kon (na zijn geannuleerde show van vorig jaar) rekenen op een veld vol dansende festivalgangers.

Maar het is toch vooral het ‘sunset-slot‘ in het blokkenschema dat zorgt voor kippenvel deze editie. De positieve programmering van dit voorlaatste tijdslot (MGMT, David Byrne, Franz Ferdinand) laat het hele festival samenkomen en laat de verschillende doelgroepen daarna met een lach op het gezicht hun eigen plan trekken: meer de niche in met de headliners of de hele nacht feesten in de bossen.

Over die nacht gesproken: dat is dan helaas weer het laagste cijfer op het Festivalrapport. Nicky (31) uit Rotterdam heeft een uitgesproken mening: “Het nachtprogramma was van veel lager niveau dan afgelopen edities. Slechte dj’s en heel onsamenhangend. Zowel vrijdag als zaterdag meer op zoek geweest naar de leuke feestjes dan dat ik echt gedanst heb.”

Randprogrammering: 8,5

DTRH18 porto parties
Photo credit: Festileaks

Zoals we inmiddels gewend zijn van Down The Rabbit Hole is er naast de het muzikale programma nog veel meer te doen. Zo zijn er hilarische Porto Paries, waar festivalgangers zélf hun feestconcept kunnen uitwerken, en is er een geheime ondergrondse bar: de Heineken’s Unexpected Bar. Elke nacht zijn de Teddy Widder, de Fuzzy Lop én de diverse veldjes de places-to-be voor festivalkonijntjes om te dansen tot de zon (bijna) opkomt.

De leukste feestjes zijn echter ongepland. Zo ontstaan er op diverse plaatsen raves: bij de Fuzzy Lop-paal, bij de Mascotte-stand, in het kunstproject van Vjeze Fur.. Geen plek lijkt te gek. Maar ook aan de wat rustigere festivalgangers is gedacht: op meerdere plekken kun je heerlijk zitten rondom een houtvuur, lekker schommelen of chillen in een hangmat.

Sfeer: 9,2

DTRH18 publiek
Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Voor vijfde keer op rij weet Down The Rabbit Hole uit te blinken in de categorie ‘Sfeer’. Het festival kende dit jaar een fikse groei in het aantal bijzoekers, wat wel degelijk zorgde voor een minder intiem gevoel dan voorgaande edities. Toch is het bij lange na nog geen Lowlands of Pinkpop en blijft de vibe van vrijheid intact. Niemand lijkt te twijfelen bij het waarderen van dit onderdeel van de festivalbeleving: het is intens genieten op de Groene Heuvels. 35.000 festivalbezoekers komen hier voor een relax- en feestweekend met een uitstekende line-up. Iemand die anoniem wil blijven, durft zelfs te bekennen: “Ssst niet doorvertellen, maar DTRH is misschien mijn favoriete festival van dit moment ?”. Danny (28) durft het wel van de daken te schreeuwen: “Dit festival is hard op weg om mijn nieuwe favoriete festival te worden. Geweldig mooi weekend!”

Locatie: 9,2

Ook tijdens deze jubileumeditie ziet het terrein weer piekfijn uit. Alle afscheiding met de buitenwereld is bedekt met graszoden waardoor het het hele terrein lekker groen oogt. Dat gaat in een dusver detail dat zelfs de geluidstoren voor de main stage er uit ziet als een rabbit hole (foto). Rekening houdend met het toegenomen bezoekersaantal is het terrein uitgebreid met o.a. de Bossa Nova en de Avant Garden. De enige kritiek die wordt geleverd betreft de festivalingang: “De nieuwe toegangspoort met de palen vind ik een tegenvaller.”, aldus Jan-Pieter uit Nijmegen.

Moeder Natuur is ook een zeer belangrijke factor in de beleving. Op de camping wordt bijvoorbeeld dankbaar gebruik gemaakt van de schaduwplekken die de bomen bieden. Het grote meer zorgt op zijn beurt weer voor verkoeling en een schitterend uitzicht. En de zonsondergang biedt elke avond meer spektakel dan welke lichtshow ook. Denise is lyrisch: “Ik wil op Down The Rabbit Hole wonen ?”.

Eten & drinken: 8,3

DTRH18 eten en drinken
Photo credit: Festileaks

Alle eetgelegenheden zijn verspreid over het gehele festivalterrein en biedt de festivalfoodie een ware ontdekkingstocht. Iedereen die de tijd neemt, wordt verrast door het diverse aanbod van festivalvoer voor zowel de omnivoor als de vegetariër. Koreaans, Spaans, Antiliaans, Zuid-Amerikaans; de hele wereld lijkt vertegenwoordigd in Beuningen.

Veel foodtrucks die we eerder tegenkwamen op o.a. Best Kept Secret vinden we ook op de Groene Heuvels terug, zoals De Friethoes, Heet Brood, De Visafslag en de Asian Snacks. Ook zijn de favorieten van de vorige editie weer aanwezig: de rotworst van Hans Worst en de kroketten van De Bourgondiër vinden gretig aftrek bij de feestkonijntjes.

Logistiek: 8,6

DTRH18 Hotot nacht
Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Vorig jaar sleepte de organisatie nog de Festileaks Festival Award in de wacht voor ‘Bereikbaarheid’. Ook dit jaar worden zaken als afstanden (“…en de camping is dichtbij.”) en bereikbaarheid (“Pendelbussen die voor de deur stoppen is ideaal…”) weer goed beoordeeld. Omdat we in het Festivalrapport dit jaar de categorie wat breder hebben getrokken naar ‘Logistiek’, zijn er ook diverse kritische noten vanuit het publiek…

Niet minder dan 35.000 festivalgangers doken het konijnenhol in; een nieuw bezoekersrecord voor DTRH. Te veel vindt Rick uit Arnhem: “The max is bereikt. Alsjeblieft niet meer bezoekers. De campings zijn te vol…”. Vooral de toiletten en barpersoneel moeten het ontgelden: “Maak de toiletten vaker schoon en zet alsjeblieft wat meer capable mensen bij de barren, voornamelijk bij de Hotot. We moesten een half uur wachten in de brandende zon voor we ons drankje konden bestellen!”.

Dagoverzichten

Ben je op zoek naar meer hoogtepunten van Down The Rabbit Hole 2018? Check dan onze dossiers met hoogtepunten per dag:

Voor de meeschrijvers: Down The Rabbit Hole 2019 vindt plaats op 5, 6 en 7 juli.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen wee aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2018

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 29 juni - 1 juli 2018
Tickets Niet meer beschikbaar.