Dit kun je doen tegen de processierups op Best Kept Secret 2019

2032
BKS 2018
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

Dat de processierups dit jaar weer aanwezig zou zijn op Best Kept Secret zat er dik in. De organisatie heeft meerdere voorzorgsmaatregelen genomen, maar het mocht voorlopig nog niet echt baten: ze zijn er nog steeds.

Blootstelling aan de haartjes van de rups zorgt voor symptomen als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. De beestjes zijn dus een ongewenste toevoeging aan je festivalweekend en wil je het liefst vermijden. Wat doet BKS en wat kun je doen om jezelf te wapenen tegen deze vervelende rupsen?

Natuurlijke maatregelen

Het festival lijkt het diertje met name op een natuurlijke manier te lijf te willen gaan. BKS-programmeur Roel Coppen liet eerder in een interview met ons weten: “Let eens op of je koolmeesjes ziet vliegen! De koolmees is namelijk de natuurlijke vijand van de processierups. Aangezien het vaak over deze rupsen gaat is het goed om te weten dat er een natuurlijke oplossing voor de processierups is. Wat mij verteld is, is dat er een aantal broedkasten voor de koolmezen geplaatst zijn die hiervoor zouden moeten zorgen. Het publiek heeft daar verder geen last van, maar het is een natuurlijke manier die wij als festival toe kunnen passen ter bestrijding. ”

Voorlopig houden de koolmezen echter nog de poot stijf…

… en zijn er inmiddels al vele rupsenkoloniën gevonden op het festivalterrein

Wat kun je zelf doen?

Het is duidelijk dat de koolmezen nog niet zijn opgewassen tegen de duizenden rupsen die het BKS-terrein op dit moment terroriseren. Tijd om zelf in actie te komen!

Wat kun je doen om klachten te voorkomen?

  • Bedek je armen en benen, bijvoorbeeld door lange mouwen of lange broeken te dragen.
  • Ga niet naast de bomen zitten, maar maak gebruik van het vele meubilair. Als je op de grond wil zitten, gebruik dan een kleedje.
  • Blijf op de looppaden of open plekken. Plaats ook je tentje bij voorkeur wat verder weg van de bomen.
  • Meldt het aan de organisatie als je ergens een nest hebt gespot. Mogelijk kunnen zij tot verdere bestrijding overgaan.

Ben je toch in aanraking gekomen met de haartjes en heb je er last van?

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

  • Probeer zo weinig mogelijk te krabben of te wrijven!
  • Trek andere, schone kleding aan, zodat er minder haartjes met je lichaam in aanraking komen
  • Strip eventueel de huid met plakband (alsof je gaat harsen). De haartjes zitten het kleine haakjes vast in je huid, maar zo trek je ze los zonder te krabben.
  • Spoel de geïrriteerde huid af met lauw water en smeer er een verkoelende crème op.
  • Ga langs bij de EHBO op het festivalterrein.
[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”best-kept-secret”]

Best Kept Secret 2019

BKS 2018
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats in het laatste weekend van mei en begin juni. Op 31 mei, 1 en 2 juni 2019 strijkt het festival neer in Hilvarenbeek. Bon IverKraftwerk en Christine and the Queens zijn de headliners.

Sinds mijn eerste keer Pinkpop (2011) verslaafd aan festivals en concerten. Fan van heel veel Belgische bands zoals Balthazar, maar ook van Foals, Anderson .Paak, Queens of the Stone Age en alles wat daar tussenin zweeft. Veel liefde voor Down The Rabbit Hole, Lowlands, Sziget en als het mag de wereld rondreizen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.