Pinkpop dag #1: zonsondergang bij Elbow, een vereeuwigde Jan en een nieuwe Brightlands

2451
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

Drie maal hoera! Pinkpops vijftigste editie is eindelijk van start. De eerste dag was al direct een memorabele. Wat te denken van het sfeervolle Mumford & Sons of die prachtige nieuwe Brightlands Stage. Dit waren de hoogtepunten van dag #1 van Pinkpop 2019.

Niets missen van Pinkpop? Check dan alle hoogtepunten en updates op onze site, Facebook en Instagram.

Zonsondergang bij Elbow

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Eén van de absolute toppers van de eerste dag was niemand minder dan Elbow. De Britse band mocht bij zonsondergang de IBA Parkstage Stage betoveren en dat kwam alles en iedereen ten goede. Ze speelden o.a. een nieuw nummer (geschreven voor een Deense vriend genaamd Sven) en sloten af met ‘Grounds for Divorce’. Halverwege de show liet frontman Guy Garvey nog eens blijken onze eigen taal te beheersen. In z’n beste woorden maakt hij excuses voor de Brexit. ‘Sorry voor de Brexit-bullshit!’

De vereeuwiging van Jan Smeets

Photo: Jos Willemsen

Halverwege dag werd Mr. Pinkpop getrakteerd op een cadeautje. Mojo onthulde een levensgroot standbeeld van Jan Smeets. De festivaldirecteur zal dus ook de komende vijftig jaar shinen op het terrein. Het kunstwerk werd gemaakt door Herman Lamers. Mooiste detail is de oude Nokia telefoon waar Jan altijd mee belt.

De Mainstage is voor Mumford & Sons

Photo: Ben Houdijk / Pinkpop 2019

De eerste headliner van Pinkpop 2019 was Mumford & Sons. De band begon rond een uur of half 11 en startte meteen met flinke kneiters. ‘Little Lion Man’ en ‘The Cave’ zijn al de tweede en derde track op de setlist. Vroeg pieken dus, maar dat deed de sfeer alleen maar ten goede. Wat volgde was nog eens meer dan een uur aan heerlijke folk.

De gloednieuwe Brightlands Stage

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Wat ligt hij er toch mooi bij: de nieuwe Brightlands Stage. De tent heeft een bijzonder kleurtje gekregen, namelijk Pinkpop-roze. Daarnaast heeft de tent een stuk meer zichtlijnen gekregen. Een overvolle tent hoeft niet meer te betekenen dat je een fantastisch concert moet missen. Grote klasse!

Dansen bij Jamiroquai

Photo: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Lekker nostalgisch. Dat was Jamiroquai. Precies wat je op een vijftigste Pinkpop moet hebben dus. De zon brak door en de Landgraafse wei stond vol. De meeste voetjes gingen gisteren van de vloer tussen 20.00 en 21.15 bij de Mainstage. Eén grote dansende Pinkpop-menigte.

Geen vuiltje aan de lucht

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Wat zou het toch schijtweer worden hè! Nou, dat viel reuze mee. Op wat windvlagen en een paar druppels hemelwater na, was het lekker festivalweer. Niet te koud, niet te heet. Genieten geblazen! Maar vergeet niet: blijven smeren!

Domme jeugd op Stage 4

Photo: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Op Stage 4 vond ook een groot klein feestje plaats. Domme jongens Jacin Trill en Leafs lieten Pinkpop zien waarom hiphop wel thuishoort op Nederlands oudste festival. De energieke Jacin en talentvolle Leafs bleken een heerlijke combi. Een uurtje vol rapkneiters en mamacitas.

Het prachtige terrein

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Kunnen we het even hebben over dat heerlijke terrein van dit jaar? Overal komt terug dat Pinkpop jarig is. Niet alleen de Brightlands Stage en het Jan-beeld, maar ook een nieuwe wijnbar en een expositie van Andy Summers. Alle veranderingen check je hier.

Wat vind jij van Pinkpop 2019?

Was jij op Pinkpop dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vond. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”pinkpop”]

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

De 50e editie van Pinkpop werd gehouden in het pinksterweekend, van 8 t/m 10 juni in Landgraaf. Onder meer Mumford & SonsThe Cure en Fleetwood Mac. Met Festileaks hoefde je niks te missen van het festival: check bijvoorbeeld alle live-updates van het festival op onze site, Facebook en Instagram. Ook kun je interessante artikelen uit de rubriek ‘50 jaar Pinkpop‘ lezen, zoals over de dance-acts die de afgelopen jaren op Pinkpop hebben gestaan. Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website.

Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.