Advertisement

“Het vernieuwde Essential Festival is een vakantiebeleving gericht op fun, friends en family.”

Essential Festival Publiek
Photo: Maurice Vinken

Dit jaar slaat Essential Festival een nieuwe weg in. Waar er voorheen vooral op dance en urban muziek werd gefocust, wil het Limburgse festival met een bredere line-up nu een groter publiek bereiken.

Met behulp van een nieuwe locatie en samenwerkingen met 4PM Entertainment (bekend van Kingsland Festival) en E&A Events (Don’t Let Daddy Know) tilt de organisatie het festival naar een nieuw niveau. In gesprek met Festileaks vertelt organisator Kenny Mordang over deze vernieuwingen en zijn ambities voor de toekomst van Essential.

De vernieuwde invulling van de Essential Festival line-up

“De line-up verschilt enorm ten opzichte van vorige edities. We hebben dit jaar veel grotere namen in de popmuziek, zoals DI-RECT, Memphis Maniacs, Rondé, Maan met band, Broederliefde met band en Lil Kleine. Ook is er dit jaar een singer-songwriterpodium met artiesten als Suzan & Freek, Tim Akkerman & The Ivy League (voormalig leadzanger DI-RECT) en Ruben Annink. We gaan dus meer de kant van de live-artiesten op. Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst de Papi Chulo-stage, gericht op de meer latin-achtige muziek, en Terug Naar Toen, een podium met artiesten als Jody Bernal en Mental Theo die je een nostalgisch gevoel geven.”

“Verder vind je op Essential Festival ook weer het type artiesten terug die er voorgaande jaren al waren, dus meer in de hoek van dance en urban. Denk daarbij aan Lucas & Steve, Blasterjaxx, Bizzey en Kriss Kross Amsterdam. Eigenlijk is de line-up dus vooral toegankelijker geworden voor een oudere doelgroep én is aan diversiteit toegenomen onder de jongere doelgroep. Een act als DI-RECT steekt er tussenuit als een voorbeeld van de eerste stap richting het soort artiesten die we steeds meer willen boeken voor Essential.”

De gloednieuwe locatie

“De nieuwe locatie (recreatiepark Oost-Maarland, red.) is een stuk groter en vooral ook belevingsvoller. Er is simpelweg meer mogelijk en we kunnen flink blijven groeien. Dit jaar verwachten we meer dan 15,000 bezoekers terwijl we er vorig jaar nog 10,000 hadden.

“Voorheen konden bezoekers met gemak vanaf station Heerlen richting het festivalterrein lopen. Met de nieuwe locatie wordt dat lastig, dus zetten we nu pendelbussen in die vanaf station Maastricht en station Heerlen op en neer rijden naar het terrein vanaf 5 euro per retourrit. Verder bieden we in samenwerking met Festicket speciale pakketten aan waarmee men accommodatie zoals een campingplekje of een hotelovernachting kan kopen.”

Samenwerkingen met E&A Events en 4PM Entertainment

Essential Festival Stage
Photo: Maurice Vinken

“In 2017 organiseerde 4PM Entertainment voor het eerst Kingsland in Maastricht, en daardoor zijn we eigenlijk met ze in gesprek gekomen over Essential Festival. We hadden meteen al redelijk dezelfde ideeën over hoe het festival verder zou kunnen groeien. De eigenaars van 4PM Entertainment en E&A Events zijn broers, dus zo kwam E&A Events er ook al snel bij en besloten we met z’n drieën onze krachten te bundelen en een nieuw bedrijf op te zetten: We Are Entertainment.”

“Nu hebben we meer middelen en een groter netwerk van contacten die ons helpen een veel sterkere line-up te kunnen neerzetten. We werken nu ook met meer mensen aan het festival, vanuit Limburg én Amsterdam. E&A en 4PM hebben dit jaar ook in Groningen nog een nieuw festival opgezet met veel popartiesten: Hullabaloo. Via die weg kunnen we nu combinaties maken met Essential die eerder niet zo makkelijk te maken waren.”

Ieder podium een ander genre

Photo: Maurice Vinken

“We hebben bij het indelen van het terrein onszelf eigenlijk steeds afgevraagd: welke stage past het best bij deze omgeving? Zo staat de technostage Rave Forest in het bos, dat past perfect. De Terug Naar Toen- en Papi Chulo-stages liggen aan het water. Dit zijn twee kleinere podia waarbij het leuk is om eventjes langs te gaan om jezelf te verrassen. Bij de hardstylestage Hard Eagle zijn er in de verte de schoorstenen van de ENCI te zien om een soort industriële setting te creëren wat goed bij hardstyle past. Je kunt op de website nu al zien hoe het terrein is ingedeeld.”

“Om al deze stages te kunnen neerzetten hebben we gezocht naar geschikte hosting partners binnen elk genre die we vervolgens koppelen aan een stage. Zo hebben we voor de housestage SLAM!, voor de urban stage TIKTAK Events, en voor de technostage Rave Atelier geregeld, een lokale techno-organisatie. Papi Chulo is een concept dat in Roermond is ontstaan, en inmiddels in het hele land uitverkochte edities heeft. Verder is Terug Naar Toen aanwezig met de beste 90’s en 00’s hitjes.”

Toekomstplannen

Essential Festival Publiek
Photo: Maurice Vinken

“De voornaamste ambitie voor de nabije toekomst van Essential Festival is om tot een weekender uit te groeien. Dan wordt het hopelijk een volledige vakantiebeleving die van vrijdag tot en met zondag duurt. Wel zullen er dan per dag kleine verschillen zitten in de programmering en invulling van de stages. Nu zijn we bijvoorbeeld nog een 16+ festival, maar in de toekomst zouden we graag één dag hebben die voor alle leeftijden toegankelijk is. Daarnaast willen we naar 20,000 bezoekers per dag toe gaan. Onze nieuwe locatie biedt in ieder geval genoeg ruimte om het terrein nog verder te laten groeien.”

Essential Festival 2019

Essential Festival vindt deze zomer plaats op zaterdag 7 september in Oost-Maarland te Maastricht. Er is één grote mainstage, waar grote namen uit de pop-, dance- en urban scene het beste van zichzelf zullen geven. Verder heeft de organisatie voor ieder genre een eigen podium voorzien. Zo staat er een breed scala aan artiesten op het affiche, waaronder Broederliefde, Suzan & Freek, Mental Theo en Maan. Onder andere Sevn Alias, Famke Louise en Tony Junior waren vorig jaar nog op het festival te zien.

Tickets voor het festival zijn inmiddels in de verkoop en er zijn al méér dan 10.000 kaarten verkocht. De Phase II tickets zijn nu beschikbaar voor slechts €39,99; daarna zijn er nog een aantal Phase III tickets van €49,99 verkrijgbaar. Meer informatie over de tickets en het evenement vind je terug op de officiële festivalwebsite.