Festileaks Festival Awards 2019: dit is de tussenstand

509
Photo: Ioana Maftei / Festileaks

Nu juli voorbij is, zitten de eerste twee maanden van het festivalseizoen erop. Dat betekent dat het hoog tijd is om de balans op te maken. Dit zijn de voorlopige koplopers voor de Festileaks Festival Awards 2019!

Augustus is begonnen, en dat betekent dat het eind van de festivalzomer in zicht is. Met nog zo’n anderhalve maand aan festivals te gaan zijn we al ruim over de helft van het seizoen heen. Maar niet getreurd; er komen nog een hoop geweldige festivals aan! Wat dacht je bijvoorbeeld van Sziget, Lowlands of Appelpop? Toch is het nu alvast tijd om eens te kijken hoe de festivals het na de eerste twee festivalmaanden doen bij de Festileaks Festival Awards 2019. Welk festival heeft tot nu toe de beste line-up? En waar kun je het lekkerst eten?

Disclaimer: De onderstaande tussenstand verandert real-time, het kan dus zijn dat de begeleidende tekst alweer is ingehaald door de actualiteit.

Line-up

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”line-up” top=”5″ showmore=”true” ]

Het is niet de eerste keer dat het Spaanse Mad Cool hoog scoort met zijn line-up. Vorig jaar was het festival de uiteindelijke winnaar binnen dezelfde categorie van de Festileaks Festival Awards. Dat ze de leiding nemen is niet zo gek met headliners als The Cure, Bon Iver en The National. Maar met verder onder meer The Chemical Brothers, The Smashing Pumpkins, Vampire Weekend en The 1975 op het programma was ook de dagprogrammering behoorlijk goed gevuld.

Randprogramma

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”side-programme” top=”5″ showmore=”true” ]

Ook Zwarte Cross staat dit jaar aan kop in dezelfde categorie van de Festileaks Festival Awards als waar het festival vorig jaar al in won. Op het festival is met de crossbaan natuurlijk sowieso al veel te beleven, maar het blijft niet bij muziek en motorvoertuigen. Het motto van dit jaar was “Niks is onmogelijk”, en dat bleek. Van een Pathé bioscoop tot aan een kampvuur, en van de theaterweide tot aan kermisattracties; op de Zwarte Cross kan het allemaal!

Sfeer

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”atmosphere” top=”5″ showmore=”true” ]

Welk festival er dit jaar met de award voor beste sfeer vandoor gaat, wordt spannend. Heel spannend. Momenteel staan er maar liefst vier festivals aan kop, met allen een 9,1 als beoordeling. Op Milkshake 2019 is iedereen enorm vrij en kunnen de bezoekers “zo lekker zichzelf zijn”, Down The Rabbit Hole is opnieuw intens genieten, op de Zwarte Cross is zoals gewoonlijk weer niets te gek, en Graspop geeft metalheads een écht saamhorigheidsgevoel.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Locatie

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”location-looks” top=”5″ showmore=”true” ]

Met maar liefst een 9,4 gaat het Duitse Melt voorlopig aan kop binnen de categorie Locatie van de Festileaks Festival Awards. Het festival vindt plaats op een schiereiland, waar je zowel kunt zonnen op het strand als de schaduw opzoeken in de bossen. Daarnaast is het terrein bezaaid met afgedankte kranen en mijnapparatuur, wat Melt de ultieme industriële look geeft. Met wel duizend-en-één verschillende podia – van allerlei kleine mini-disco’s tot een 24/7 dansvloer waar de muziek nooit uitgaat – is er echt voor ieder wat wils. Vooral ‘s avonds komt het festival enorm goed tot zijn recht, wanneer de lampjes aan gaan en je ziet hoe bizar mooi het terrein is aangekleed.

Eten & drinken

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”food-drinks” top=”5″ showmore=”true” ]

Opnieuw scoort Zwarte Cross 2019 hoge ogen bij de Festileaks Festival Awards, dit keer voor het aanbod aan eten en drinken. Niets is onmogelijk: dat geldt ook voor het eten op de cross. Ga jij voor de heerlijkste vega-opties? Of neem jij genoegen met een ouderwetse puntzak friet? Op de Zwarte Cross kan het allemaal. Er is zelfs een heuse snackmuur met haut-cuisine. Maar die 8,4 verdient de cross natuurlijk niet alleen voor het geweldige eten: ook de aanwezigheid van genoeg Nozem Oil doet een behoorlijke duit in het zakje.

Logistiek

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”logistics” top=”5″ showmore=”true” ]

Voor de Festileaks Festival Award binnen de categorie logistiek hebben we opnieuw te maken met een nek-aan-nek race. De festivals die tot nog toe strijden om de eerste plek zijn (ja, echt alweer) Zwarte Cross, Mad Cool en Milkshake. Vooral voor het Spaanse Mad Cool betekent dit nogal een stap vooruit, nadat het vorig jaar nog een 3,6 ontving voor de logistiek, vooral dankzij de grote problemen op de eerste dag. Maar dit jaar is er geen vuiltje aan de lucht. Integendeel, het festival staat gewoon aan kop!

Duurzaamheid

[awards_score poll=”festileaks-festival-awards-2019″ question=”sustainability” top=”5″ showmore=”true” ]

Ook binnen de categorie Duurzaamheid van de Festileaks Festival Awards is Milkshake 2019 goed op weg om te winnen. Eén van de vele maatregelen die het festival dit jaar trof, is het schrappen van al het vlees. Ofwel, op het gehele terrein vind je slechts vegetarische opties. Daarnaast zijn alle borden en bestek biologisch afbreekbaar, krijg je een harde statiegeldbeker en betaal je cashless met je pinpas, in plaats van met plastic munten.

Festileaks Festival Awards 2019

Festileaks is dit jaar weer aanwezig op tientallen festivals kriskras door Europa. Zoals altijd vragen we de mening van festivalbezoekers over 7 vaste categorieën van de festivalbeleving. De gemiddelde scores hiervan vormen het Festivalrapport van dit festival. Aan het eind van het festivalseizoen bekijken we welk festival op welk onderdeel het beste scoorde. Deze festivals vallen in de prijzen tijdens de Festileaks Festival Awards: de publieksprijzen voor festivals. Je vindt real-time de tussenstanden op deze pagina.

Jij kunt ook meestemmen voor de festivals waar jij deze zomer geweest bent. Let op: je kunt pas stemmen als het festival begonnen is.

Sinds de eerste keer Rock Werchter in 2015 elk jaar wel op wat festivals te vinden. Staat standaard op de eerste rij weg te kwijlen bij Bazart, maar geniet evengoed van Rammstein en alles wat daar tussen zit. Als Brabantse blijft het enige dat boven festivals gaat wel toch altijd carnaval.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.