Onderaan de poster van Appelpop: Muyayo Rif

Appelpop 2018
Photo: Bart Heemskerk (Appelpop 2018)

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Muyayo Rif op Appelpop 2019!

Muyayo Rif is een achtkoppige punk-, ska-, latin- en (vooral!) feestband uit het Spaanse Barcelona. In 2007 ontwikkelen de Catalanen serieuze plannen tot het formeren van een band en in 2010 vindt de eerste plaat het levenslicht. Ze zullen ongetwijfeld hebben gehandeld in de wetenschap dat het begin alvast het halve werk inhoudt, want het debuutalbum biedt plek maar liefst 17 nummers. Muyayo Rif is verder bekend door bandlid Gambeat. Dé Gambeat? Jazeker, die bassist van Manu Chao. Het wordt dit jaar op Appelpop trouwens niet het eerste optreden van de band in Nederland. Vorig jaar speelden de Spanjaarden al op verschillende festivals, waaronder Down The Rabbit Hole.

Wie: Muyayo Rif
Waar: Appelpop
Wanneer: Vrijdag 13 september (20:05 – 20:55, Go-Tan Stage)
Wat: Ska, punk, latin, dance, feest

1. Het debuutalbum Construmón

Het debuutalbum van Muyayo Rif stamt alweer uit 2010. Met Construmón is meteen de diversiteit van de achtkoppige Catalaanse groep gekend: een mix van eigenlijk van alles en nog wat. Punk, ska, latin, feest en noem maar op; niets is ze te dol. De bandleden laten er geen gras over groeien, want ze knallen meteen 17 (!) nummers op hun eerste kunstwerk. Tot een echte single kwam het nog niet op deze plaat, maar de song ‘Puedo Ser Genial’ heeft toch wel alle kenmerken van een echte hit.

2. De single ‘Res No Ens Atura’

In 2012 brengt de band dan toch een echte single uit: ‘Res No Ens Atura’. En niet zomaar eentje, want niemand minder dan Rubén Sierra van de ska-groep La Pegatina speelt mee op het nummer. Het samenwerkingsproject belandt verder niet op een album, maar we kunnen hierdoor wel met zekerheid stellen dat Muyayo Rif serieus op de kaart staat. De band van Sierra speelt tussen 2012 en 2013 de festivalweides van onder meer Lowlands en Pinkpop plat.

3. De EP All In

In april van dit jaar brengen de feestbeesten uit Barcelona hun meest recente werk All In uit. Deze EP bevat vier nummers en naast de bekende genres als ska, punk en latin duikt de groep nu ook de wondere werelden van de dancescene in. De groep wordt hiermee steeds veelzijdiger en het is dan ook niet meer dan terecht dat ze volgende maand hun muziek aan Nederland laten horen. Misschien versta je wel niet zoveel van het Spaans, maar de opzwepende muziek is universeel, dus wij weten heel zeker dat je niet meer kunt ophouden met dansen.

Appelpop 2019

Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Appelpop vindt plaats op 13 en 14 september in Tiel. Met 125.000 unieke bezoekers verspreid over twee dagen is het één van de grootste gratis festivals van Nederland. Het Tielse festival markeert vaak het officieuze einde van een festivalseizoen. De aanwezige festivalgangers besluiten er daarom massaal nog één keer een feestje van te maken. Dit jaar gebeurt dit op de klanken van onder meer Racoon, Within TemptationThomas Azier, De Staat en Rowwen Hèze. Gezelligheid gegarandeerd!

Op de afgelopen editie waren onder andere BLØF, Golden Earring en Chef’Special de grote publiekstrekkers. Hoe het vorig jaar op het Tielse festival was? Dat lees je in ons festivalrapport. Check voor meer informatie over het evenement de officiële site.

Appelpop Logo

Appelpop 2019

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 13-14 september 2019
Line-up
Ilse DeLange
Suzan & Freek
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel