Onderaan de poster van Appelpop: Tape Toy

Foto: Bart Heemskerk

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Tape Toy op Appelpop 2019!

Tape Toy is een piepjong kwartet uit Amsterdam. De hoofdstedelingen maken muziek die het best te scharen valt in de categorie garagerock en indie-rock. Al houden ze het zelf liever op de term Bubble grunge. Het maakt ook niet uit eigenlijk, want alles wat uit de microfoon van zangeres Roos van Tuil komt, verandert in goud. De groep heeft tot op heden geen volledige plaat uitgebracht, maar met singles als ‘Crazy Bae’, ‘Naive’ en ‘FOMO’ zijn er genoeg nummers om naar uit te kijken. We sluiten deze reeks niet voor niks af met ‘FOMO’, want de angst van het missen van de gig op Appelpop is compleet terecht: hier moet je bij zijn!

Wie: Tape Toy
Waar: Appelpop
Wanneer: Zaterdag 14 september (14:05 – 14:35, Rabostage)
Wat: Garagerock, indie-rock, bubble grunge

1. De eerste single

Het Amsterdamse viertal brengt in 2018 zijn eerste single uit. Met ‘Crazy Bae’ tonen de muzikanten onmiddellijk hun veelzijdigheid. Je hoort heel goed elementen uit de garagerock en de indie-rock terug in deze eerste rocksong. Wat verder opvalt, is de energieke stem van zangeres Roos van Tuil. Jong, enthousiast, powerfull. Dit zijn maar enkele van de tientallen lovende woorden over deze knallers. Het moge duidelijk zijn dat Tape Toy met de release van het eerste nummer zichzelf meteen op de kaart zet.

2. 3FM Talent van de maand

Dat Tape Toy alles in zich heeft een grote rockact te worden, werd al wel duidelijk uit de welkomstsingle ‘Crazy Bae’. De maanden die erop volgen hebben de Nederlandse jonkies zichzelf zo in de kijker gezet, dat 3FM ze in januari van dit jaar neerzet als Talent van de maand. Op dat moment heeft de groep slechts twee nummers uit. Naast ‘Crazy Bae’ heeft ook ‘Naive’ het levenslicht gevonden. Hiermee borduurt het kwartet voort op de strakke garage- en indie-rock sound uit ‘Crazy Bea’. Deze twee nummers vinden ook wij meer dan voldoende om het talent van Tape Toy vast te stellen.

3. Performance op Eurosonic

Het collectief vond in 2018 pas het muzikale levenslicht, dus er ligt nog een wereld voor ze open op het gebied van optreden. Eurosonic geeft de rockbeloftes als een van de eerste festivals groen licht. Hier zal de organisatie nimmer spijt van krijgen, want wat een optreden is dit! Het schort momenteel nog aan een complete plaat, maar live zetten de bandleden een show neer waar je ‘u’ tegen zegt. Gigantisch energieke momenten worden afgewisseld met wat meer ingetogen momenten, terwijl de stem van zangeres Roos als een huis blijft staan. Ze heeft iets in haar stem, wat elke zin een genot voor het oor maakt. Wij verwachten in elk geval heel erg veel van het optreden van Tape Toy op Appelpop. Nu nog intiem op de Rabostage, maar dit kan volgend jaar zomaar eens een veel groter podium worden. Mis dit niet.

Appelpop 2019

Tape Toy artikel foto algemeen
Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Appelpop vindt plaats op 13 en 14 september in Tiel. Met 125.000 unieke bezoekers verspreid over twee dagen is het één van de grootste gratis festivals van Nederland. Het Tielse festival markeert vaak het officieuze einde van een festivalseizoen. De aanwezige festivalgangers besluiten er daarom massaal nog één keer een feestje van te maken. Dit jaar gebeurt dit op de klanken van onder meer Racoon, Within TemptationThomas Azier, De Staat en Rowwen Hèze. Gezelligheid gegarandeerd!

Op de afgelopen editie waren onder andere BLØF, Golden Earring en Chef’Special de grote publiekstrekkers. Hoe het vorig jaar op het Tielse festival was? Dat lees je in ons festivalrapport. Check voor meer informatie over het evenement de officiële site.

Appelpop Logo

Appelpop 2019

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 13-14 september 2019
Line-up
Ilse DeLange
Suzan & Freek
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel