Herkenbaar: 6 typen vrienden bij de ticketverkoop van een festival

Festival Podcast
Photo: Rockstar Photographers

Morgen is een spannende dag, en niet zomaar één: de tickets van zowel Pinkpop als die van Zwarte Cross gaan in de verkoop! Inmiddels heb jij dus al de nodige voorbereidingen getroffen en – logischerwijs – al je vrienden ingeschakeld om kaarten te bemachtigen. Maar niet iedereen gaat zo goed voorbereid de ticketverkoop in. Meer nuance? Dit zijn de 6 typen vrienden bij de ticketverkoop van een festival.

1. De twijfelaar

Je kent het wel; je wilt met de hele groep naar Landgraaf, maar één iemand blijft maar twijfelen. “Ik heb dat weekend misschien wat anders te doen”, “misschien wil ik dit jaar eens naar een ander festival”; dit zijn bekende zinnen uit de mond van de twijfelaar. Koop gewoon dat ticket man! Zolang je met je vrienden gaat wordt het sowieso leuk en gezellig, dus waar wacht je nog op?!

2. De groothandelaar

De groothandelaar ligt helemaal aan de andere kant van het spectrum. Nog voordat de vriendegroep een collectief besluit heeft genomen, koopt deze Sligro zoveel mogelijk weekendtickets. Al het spaargeld gaat eraan op, maar niet zonder een plan. Iedereen van de vriendengroep is namelijk verzekerd van een kaartje. En mochten die niet meewillen, dan wordt er met een beetje geluk goed verdiend op het ‘vraag en aanbod’-spelletje.

3. De control freak / F5-fanaat

ticketverkoop

School of werk? Nope. De control freak meldt zich gewoon ziek. Begint de ticketverkoop op een zaterdagochtend? Dan is deze persoon ineens klaarwakker om 07.00 uur. Met twee laptops, een desktop, vier mobieltjes en de iPad van je buurvrouw, blijft deze maat zonodig urenlang in de wachtrij staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hulptroepen die worden ingeschakeld – also known as familie, collega’s en vage kennissen. Alles wordt uit de kast gehaald om zeker te zijn van die tickets. Als het internet maar niet uitvalt…

4. De schooier

ticketverkoop

De schooier is dan misschien wel je beste vriend, maar als het op geld aankomt heb je helemaal niks aan ‘m. Geld is altijd een issue en uitspraken als “de stufi komt altijd later dan ik dacht”, “mijn loon was toch wat minder dan gedacht deze maand” en “ineens zoveel extra kosten waar ik niet op had gerekend afgelopen tijd” zijn bekende kreten. Natuurlijk schiet je met alle liefde het kaartje voor, maar of je je geld ooit terug ziet, is nog maar de vraag…

5. De laatkomer

Dit type individu kan je soms enorm op de zenuwen werken. “Ja, ik koop dat kaartje nog wel een keer”, “ik kijk nog wel even” of “het raakt toch niet meteen uitverkocht”, gevolgd door de standaard “komt wel goed, maak je nou niet druk” zijn de vaste uitspraken van de laatkomer. Op één of andere manier lukt het hem/haar toch altijd weer om last-minute een ticket te bemachtigen. Maar geen zorgen, ooit vist ‘ie eens achter het net, wat hopelijk dient als de levensles der levenslessen.

6. De swapper

ticketverkoop

Er is altijd wel een persoon in je omgeving die bewust niet meedoet met alle stress rondom de officiële ticketverkoop. Het is daarom altijd maar de vraag of je zo’n iemand überhaupt terugziet op je Zwarte Cross-weekend. Deze swapper wacht namelijk op het beste koopje en kan urenlang het internet afstruinen in de zoektocht naar de beste deal. Soms zelfs wachtend tot 5 minuten nadat de poorten zijn opengegaan; want misschien worden ze dan nóg wel wat goedkoper.

Pinkpop 2020

Pinkpop 2020

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. 

In 2020 vindt Pinkpop voor het eerst in het 51-jarige bestaan van het festival geen plaats, wegens het coronavirus. Red Hot Chili Peppers, Post Malone en Guns N’ Roses sierden oorspronkelijk de poster. Had je al kaarten gescoord om je favoriete bands te zien? Wie weet biedt onze Spotify-playlist nog enige troost. Beluister hem hieronder:

Zwarte Cross 2020

In 2020 zou de 24ste editie van de Zwarte Cross plaatsvinden. Wegens het coronavirus is het echter geannuleerd. Het beloofde nog wel zo’n legendarische te worden; het zou namelijk voor Tante Rikie de laatste editie zijn. Voor de muzikale lineup stonden oorspronkelijk Chef’Special, Dropkick Murphys, Krezip, Typhoon en nog veel meer gepland.

Het Achterhoekse festival staat vooral bekend om haar randprogramma. Van het brede theaterprogramma en de bioscoop tot de kermisattracties en de iconische crosses: je verveelt je op de Zwarte Cross niet snel. Het is dan ook niet voor niets dat het festival in zowel 2018 als 2019 de Festileaks Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’ in de wacht sleepte.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2013

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 21-23 juni 2013
Tickets Niet meer beschikbaar.