Glastonbury 2020 belooft een heugelijke editie te worden, het Britse festival blaast namelijk 50 kaarsjes uit. Wanneer je echter de geschiedenisboeken induikt, wordt het al snel duidelijk dat er iets mis is. In de afgelopen 49 jaar is Glastonbury maar liefst 12 keer niet doorgegaan. Hoe kan dat? Wij zochten het uit.
Wat we tegenwoordig het Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts noemen – kortweg Glastonbury Festival – vond voor het eerst plaats in 1970. Toen vond er op Worthy Farms in het plaatsje Pilton een bescheiden festival plaats (met de creatieve naam Pilton Festival). Er kwamen zo’n 1.500 bezoekers op af en de toegangsprijs was slechts één pond. Het was zo’n groot succes dat het binnen een jaar uitgroeide tot een festival voor 12.000 bezoekers met grootheden zoals David Bowie, Hawkind en Melanie op de poster.
OG festivalgangers
Alhoewel Pinkpop de festivalwereld pionierde, waren grote, jaarlijkse festivals in de jaren ’70 nog niet zo gewoonlijk als nu. Van 1972 t/m 1977 was er dan ook geen festival in Pilton. Dat veranderde in 1978, maar de wedergeboorte van Glastonbury kwam alles behalve verwacht.
In de jaren ’70 ontstond in Groot-Brittanië de Free Festival-beweging, de OG festivalgangers. Als een van de eerste hadden zij het idee om de hele zomer van festival naar festival te trekken. Halverwege de zomer van 1978 waren de Free Festival-gangers op zoek naar het volgende feestje. Toen ze hoorden dat het weiland bij Pilton beschikbaar was trokken ze daar met 500 man – en een klein leger begeleidende agenten – naartoe. Ze zetten hun tenten neer en improviseren een podium in de vorm van een piramide. Wederom was het festival een razend succes, waardoor het vanaf 1979 weer een vaste plek in de festivalagenda kreeg.
Glastonbury is booming
Gedurende de jaren ’70 is Glastonbury dus zes edities ‘verloren’. Dat houdt in dat er nog zes andere mysterieuze jaren over zijn. Het Britse festival heeft nooit meer een grote pauze gekend, dus waar zijn die edities heen?
De jaren ’80 waren goed voor Glastonbury. Voor het eerst maakte het festival winst (die volledig gedoneerd werd aan goede doelen) en binnen enkele jaren groeide het bezoekersaantal van 30.000 naar meer dan 100.000. Deze groei kon het festival niet bijhouden. Dit dwong Glastonbury ertoe nog een editie te missen. In 1988 werd het festival niet gehouden om de organisatie tijd te geven om hun logistiek te herzien.
Heilige grond
Onthoud: een weiland is bedoeld voor grazende dieren, niet voor duizenden feestende mensen. Het festivalterrein had dan ook zwaar te lijden onder het jaarlijkse festivalgeweld. Dit zat organisator en natuurliefhebber Michael Eavis niet lekker. Daarom besloot hij Glastonbury in 1996 niet door te laten om het landgoed van Worthy Farms de kans te geven te herstellen. Dit is dan ook de reden van de laatste vijf missende edities. Sinds 1996 is het terrein namelijk elk vijfde jaar met rust gelaten. Dit betekent dat het festival in 1996, 2001, 2006, 2012 en 2018 geen doorgang vond. Jammer, maar zo kunnen de festivalgangers (en de dieren) nog lang genieten van de heilige grond.
Zo komt het dus dat Glastonbury in 50 jaar tijd 12 edities mist. Zes jaren gingen verloren omdat jaarlijkse festival nog niet de normaalste zaak van de wereld waren. Eén jaar werd gebruikt om de logistiek op orde te krijgen. Tenslotte werden er vijf jaren opgeofferd om de heilige grond van Worthy Farms rust te gunnen. Het is misschien jammer dat we zoveel jaren hebben moeten missen, maar zolang de ontbrekende edities ingezet worden om het festival een groot succes te houden komt die vijftigste editie er heus wel.
Glastonbury 2020
Aankomend jaar viert het legendarische Glastonbury haar 50ste verjaardag. De verwachtingen zijn daarom erg hooggespannen. Met Diana Ross en Paul McCartney heeft het festival al twee acts van wereldformaat op het affiche staan. Verder gaan er veel geruchten over andere wereldsterren. Zo zou Fleetwood Mac nog een kanshebber zijn voor een show op het festival.
- Locatie: Pilton, Somerset, UK.
- Datum: 24-28 juni 2020
- Prijs: £ 270 (Omgerekend 305 euro) – uitverkocht
- Meer informatie vind je op de website van Glastonbury.