Het eerste grote Europese zomerfestival dat wordt uitgesteld door het coronavirus is een feit

DTRH Underworld
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het Metronome festival in Praag had normaliter doorgang moeten vinden van 18 tot 20 juni; hetzelfde weekend als Pinkpop. Vandaag maakt het festival bekend dat het festival wordt verplaatst naar 17 tot 19 september 2020.

Het festival kent Beck, Underworld en Macklemore als headliners. Ook Skepta, Oh Wonder en Sampa The Great staan op de oorspronkelijke affiche. Of alle artiesten op de nieuwe datum er ook bij zijn, is nog niet bekend. Daar verwacht het Tsjechische festival midden april meer informatie over te kunnen geven.

Gekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. Mocht je niet kunnen, is het vanaf midden april tot eind juni mogelijk om je ticket terugbetaald te krijgen.

De organisatie probeert de positieve kant van het verhaal te benadrukken: ‘Nu we meer voorbereidingstijd hebben, zullen we zorgen voor een nog beter festival’. Het statement sluit af met: ‘Now, please go wash your hands.’

Domino-effect

Het is niet uitgesloten dat door het verplaatsen van een of enkele grote festivals, er een domino-effect in werking wordt gezet. Tours van artiesten – doorgaans vrij ingewikkelde puzzels – worden hierdoor namelijk overhoop gegooid, waardoor het nog maar zeer de vraag is of die tours überhaupt nog de moeite zijn.

Als de stekker uit een complete tour wordt getrokken, heeft dat weer gevolgen voor de festivals die niét zijn verhuisd. Zij zitten dan zonder optreden van die artiest. Als maar genoeg tours worden afgezegd, kan dat voor festivals de beslissing geven om de hele editie af te gelasten. Dus ook als de overheidsmaatregelen tegen juni weer versoepeld zouden zijn, is er nog steeds een gevaar voor de festivalzomer.

Primavera Sound

Eerder vandaag werd al bekend dat ook het Spaanse Primavera Sound festival overweegt van datum te veranderen. Dat festival is in het bijzonder een zeer relevante schakel: het is het eerste grote zomerfestival in Europa en vaak zelfs de hele reden dat artiesten überhaupt ervoor kiezen om vroeg te touren (al vanaf begin juni, in plaats van in juli of augustus). Als Primavera dus wegvalt, gaat dat gegarandeerd impact hebben op andere festivals die begin en midden juni plaatsvinden.

Festivals door heel Europa zijn een gezamenlijke campagne gestart waarbij de festivalgangers oproepen hun verantwoordelijkheid te pakken: #SaveTheSummer. Alleen als we met z’n allen samenwerken, is het mogelijk.

Corona en festivals

We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals via onze speciale pagina. Je vindt er een liveblog, het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.