8 festivalanthems van Nederlandse bodem

418
Wacken Open Air

Dit jaar kan je bij Festileaks weer stemmen op je favoriete festivalanthem, want wij willen weten wat je favoriete hitjes zijn op de festivalweide. Om wat inspiratie te geven hebben we hieronder een aantal hits van eigen bodem op een rij gezet. Want naast de bekendere ‘Witch Doctor’ en ‘Sterrenstof’ zijn dat er nog best een hoop. Staat die van jou er tussen?

1. Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle – Hoe Het Danst

Het nummer is nog maar net een jaar oud, maar kan nu al in de rij met iconische festivalnummers. Dit komt vooral door de perfecte timing van het 50 jarig bestaan van Pinkpop, en het optreden van Armin van Buuren tijdens deze editie. Want als je net een hit hebt gemaakt met de bekendste zanger van Nederland en Davina Michelle, dan neem je die natuurlijk mee. Marco Borsato, Michelle en Van Buuren wisten met dit nummer een grote indruk achter te laten en schreven tegelijkertijd geschiedenis. Want het was voor Borsato de eerste keer dat hij op het podium in Landgraaf stond.

2. De Likt – Ja Dat Bedoel Ik

De Rotterdammers van De Likt weten al jarenlang de meest legendarische feestjes te geven op vrijwel elk festival dat ze staan. Met een enorme bak energie stoomt deze sneltrein ongeremd op je af. Hoogtepunt in de show van Jordy Dijkshoorn en consorten is zonder twijfel ‘Ja Dat Bedoel Ik’. Bij dit nummer weet je dat de show op zijn piek zit qua energie, en alles wordt van begin tot eind een grote draaikolk van stagedivende rappers en een moshend publiek. Het nummer begint op 14:00.

3. Typhoon – Zandloper

Hij zou deze zomer voor het eerst in lange tijd weer op de planken staan, mét nieuwe muziek. Maar het Coronavirus heeft in ieder geval voor het eerste deel van deze plannen van Typhoon roet in het eten gegooid. Maar mocht het nieuwe album alsnog uitkomen, is het maar de vraag of het opkan tegen ‘Zandloper’. Een van de meest bekende nummers van zijn legendarische album Lobi Da Basi. Dit nummer was tijdens de hoogtijdagen van Typhoon steevast de afsluiter en pushte het publiek en de zanger om toch nog dat laatste restje energie te geven.

4. Chef’Special – Amigo

We kennen Chef’Special vooral van de ingetogen nummers als ‘Nicotine’ en ‘In Your Arms’. Maar het beste bewijs dat de Haarlemse band ook een goed ‘fiësta’ kan houden is het nummer ‘Amigo’. Dit energieke gitaarriff’je krijgt zelfs de meest doorgewinterde zuurpruim in beweging, en je moet van goede huize komen om in het refrein niet knetterhard het titelnummer mee te schreeuwen.

5. Anouk – Nobody’s Wife

Een artiest die maar liefst zeven keer op Pinkpop heeft gestaan, en daarmee de meest geboekte artiest van het festival ooit is, heeft meer dan één goed nummer om de festivalweides plat te spelen. Het was bij Anouk dan ook even kiezen welk van haar nummers het beste anthem zou zijn. Uiteindelijk is toch besloten de klassieker ‘Nobody’s Wife’ in de lijst te zetten. De reden waarom wordt eigenlijk al aan het eind van de video gegeven: het gewoon is steengoede Nederpop.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

6. Krezip – I Would Stay

Wie denkt aan ‘I Would Stay’, kan bijna niet anders dan denken aan het legendarische moment in 2000 op Pinkpop toen Jaqueline Govaert het nummer voor het eerst op een festival speelde. Het werd een van de meest legendarische momenten van Pinkpop en duwde Krezip de hitlijsten in. Sindsdien is het nummer onlosmakelijk verbonden aan de festivalweide, en de band aan Pinkpop.

7. Jungle By Night – Hot Mama Hot

Hoewel het nummer geen tekst heeft – de bijdrage van Jiggy in 2013 was eenmalig – is ‘Hot Mama Hot’ misschien toch wel een van de meest herkenbare anthems op de Nederlandse festivals. Het nummer stond op het eerste album van Jungle By Night, en heeft al die jaren op de setlist gestaan. De groep is ver gekomen in hun tien jarig bestaan, en heeft elk festival in Nederland wel meerdere malen gezien. En met het groeien van hun populariteit ervoeren steeds meer mensen de energie die ‘Hot Mama Hot’ nog altijd geeft.

8. Armin van Buuren – This Is What It Feels Like

Sommige artiesten mogen twee keer, zeker als ze zo’n iconisch nummer als ‘This Is What It Feels Like’ hebben gemaakt. Nederland’s meest bekende dj heeft nog wel meer meezingers op zijn naam staan, maar toch weten weinigen dezelfde emoties en energie los te trekken als deze. Daarom is ‘This Is What It Feels Like’ ook zonder twijfel een van de beste anthems voor vrijwel ieder festival.

Beste Festival Anthem

Iedere festivalganger heeft een nummer die je gedachten onmiddellijk terug stuurt naar dat onvergetelijke kippenvelmoment, het ultieme saamhorigheidsgevoel of ongelooflijke euforie. Ja? Heb je ‘em? Dat nummer! Daar zijn we naar op zoek. Nomineer nu jouw favoriete festival anthem door een reactie achter te laten op onze socials of ons forum.

Kom je er niet uit? In deze playlist hebben we wat inspiratie voor je bij elkaar gezet!

Op festivals voel ik me goed want muziek zit me in het bloed. Liefhebber van van alles en nog wat. O.a. Guns N'Roses, Fleetwood Mac, Passenger, Rammstein, Stanley Clarke, My Baby, Stevie Wonder etc.