Sziget 2020 mogelijk in andere vorm

sziget
Photo: Rock Star Photographers

Het Hongaarse Bureau voor Toerisme moedigt aan om evenementen met binnenlandse artiesten te organiseren, zonder wereldsterren. Betekent dit een Sziget zonder buitenlandse acts?

“Als er al een festivalseizoen komt dit jaar, dan zal dit er anders uitzien dan wat het publiek van Hongaarse festivals gewend is”. Dit meldde Zoltán Guller, CEO van de Hungarian Tourism Agency, in een podcast van de overheidsorganisatie. Hij denkt niet dat er deze zomer internationale artiesten naar Sziget komen vanwege het coronavirus. Er bestaat momenteel grote onzekerheid binnen het management van grote Amerikaanse en Europese artiesten. Dit naar aanleiding van het coronavirus.

Hungarian Tourism Agency moedigt festivals in het land daarom aan om evenementen te organiseren met voornamelijk lokale artiesten en muzikanten. Dit zou niet alleen goed zijn voor het toerisme in het land, maar ook een hand boven het hoofd bieden aan artiesten die op dit moment zonder werk zitten. Guller benadrukt dat een dergelijke opzet alleen mogelijk is als de epidemiologische situatie dit toelaat.

Het bovenstaande voorstel is waarschijnlijk lastiger uit te voeren voor een festival als Sziget. Het programma leunt voornamelijk op bekende buitenlandse artiesten. Ook reizen jaarlijks veel buitenlanders speciaal voor het festival af naar het eiland in Boedapest. Op de vraag of er dit jaar een Sziget plaatsvindt, antwoordt de Hongaarse ambtenaar: “We weten niet hoe en of deze er zal komen. Er zal waarschijnlijk geen Sziget plaatsvinden zoals vorig jaar”.

Of we dit jaar kunnen genieten van onder meer The Strokes, Kings of Leon en Dua Lipa is nog niet helemaal zeker. Momenteel zijn festivals in Denemarken, Duitsland en België tot 1 september verboden. Mocht Sziget dit jaar niet doorgaan, dan krijgen ticketkopers hun geld terug

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Sziget 2020

Sziget 2019
Photo: Dianne de Kievit / Festileaks
Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen