Woensdag beslissing over Belgische festivals

823
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

De Vlaamse premier heeft aangegeven dat aanstaande woensdag een beslissing volgt over de festivalzomer in België. De Veiligheidsraad besluit dan of Belgische festivals moeten worden afgelast vanwege het coronavirus.

Jan Jambon, Belgische premier en minister van Cultuur, geeft aan woensdag meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over het lot van Belgische festivals. De Belgische Veiligheidsraad neemt woensdag 15 april een beslissing over of het festivalseizoen de komende zomer kan doorgaan of dat festivals de edities moeten annuleren.

Tot nu is het nog stil rondom de Belgische festivals en de gevolgen van het coronavirus. Tenminste, op officieel vlak. Eerder liet de minister van Binnenlandse zaken al weten dat Rock Werchter en Tomorrowland zich moesten voorbereiden op annulering. Aan het begin van de crisis liet Rock Werchter zelf nog weten gewoon van plan te zijn alles door te laten gaan.

Ook de toekomst van Graspop in het Belgische Dissel is onzeker. Eerder lieten grote Europese metalfestivals zoals Hellfest en Download UK al weten dat de edities in 2020 niet doorgaan. Ook de burgemeester van Dessel liet zich horen; hij gaf aan dat juni eigenlijk te vroeg is voor zo’n grote aanwas aan bezoekers.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.