Hellfest 2020 afgelast, opnieuw risico voor Graspop

765
Hellfest

De directeur van Hellfest heeft aan Frans dagblad La Parisien laten weten dat hij genoodzaakt is Hellfest 2020 te annuleren in verband met het coronavirus. Graspop, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt, deelt meerdere namen met de line-up van het Franse Hellfest.

Het Franse Hellfest is één van de grootste festivals van Frankrijk. Ruim 180.000 bezoekers verzamelen zich in het weekend van 19 tot en met 21 juni in Clisson, bij Nantes. Dit jaar zou het festival zijn 15e verjaardag vieren. Dat wordt echter doorgeschoven naar 18 tot 20 juni 2021. Festivaldirecteur Ben Barbaud betreurt de beslissing, maar geeft aan dat het onverantwoord zou zijn om in juni al zo veel mensen bij elkaar te brengen.

Ook voor Graspop Metal Meeting is deze annulering van belang. Het metalfestival deelt een aantal belangrijke namen met Hellfest. Onder andere Judas Priest, Faith No More, Deep Purple en Korn staan op beide affiches. Na de eerdere slechte nieuwsberichten over Download UK, en Nova Rock wordt de komst van deze artiesten steeds onzekerder. Dat heeft te maken met het domino-effect dat in werking kan treden.

Eerder gaf de burgemeester van Dessel al aan dat Graspop waarschijnlijk te vroeg komt deze zomer. Het zou te vroeg zijn om zo’n grote groep mensen bij elkaar te laten komen.

Domino-effect

Door het verplaatsen of cancelen van een of enkele grote festivals, wordt een domino-effect in werking gezet. Tours van artiesten – doorgaans vrij ingewikkelde puzzels – worden hierdoor namelijk overhoop gegooid, waardoor het nog maar de vraag is of die tours überhaupt nog de moeite zijn. 

Als de stekker uit een complete tour wordt getrokken, heeft dat weer gevolgen voor festivals waar zij nog meer zouden optreden. Zij zitten dan zonder een show van die artiest. Als er genoeg tours worden afgezegd, kan dat voor festivals de beslissing geven om de hele editie te cancelen. Dus ook als de overheidsmaatregelen tegen juni weer versoepeld zouden zijn, is er nog steeds een gevaar voor de festivalzomer.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.

Hellfest 2020

Het Franse Hellfest is een van de grootste rock- en metalfestivals van Europa. De editie van 2020 zou plaatsvinden van 19 tot en met 21 juni in het Franse Clisson. Het festival weet altijd de crème de la crème uit de scene te boeken en verkoopt over het algemeen snel uit. Dit jaar zouden onder andere Faith No More en Korn van de partij zijn..

  • Locatie: Clisson, Frankrijk
  • Datum: 19-21 juni 2020 (geannuleerd)
  • Check de website voor meer informatie.
Trotse bewoner van het altijd mooie Groningen. Daarmee automatisch die-hard fan van alles omtrent ESNS en ontdek ieder jaar weer een nieuw favoriet festival. Geboren in het jaar van Brainpower's eerste plaat (#brainpowerbaby) en dat heeft meteen de toon gezet. Zodoende altijd samen met Joëlle te vinden bij de foutste en goedkoopste slettendisco.