9x wat we nooit meer vergeten van Zwarte Cross 2019

Rikie

Bier, motoren, auto’s in combinatie met muziek uit eigen en buitenland; dat is de Zwarte Cross elk jaar weer opnieuw. Maar wat maakte de 2019 editie nu zo speciaal? We blikken terug op de 23e editie van het festival: 9x wat we nooit meer vergeten van Zwarte Cross 2019.

Black Eyed Peas terug op het podium

Het was misschien wel de meest onverwachte en uitgesproken naam op de poster: Black Eyed Peas. Na een break van ruim twee jaar waren de Amerikanen, zonder Fergie, maar met hun bak aan hits terug op de podia’s. De bijbehorende tour had een opvallende locatie op de lijst staan: Lichtenvoorde. De groep trakteerde de weide dan ook op een ware nostalgische tour. Tussen de hitshow van de Amerikanen door trakteerde zanger will.i.am het publiek ook nog op een dj-set, voordat de weide weer los ging op de laatste knallers van Black Eyed Peas, en een bak vuurwerk!

De dromen van Zwarte Crossers

Zwarte Cross

Net als elk jaar had Zwarte Cross ook in 2019 wederom zijn eigen stijdkreet. Het motto van dit jaar was: ‘Niks is onmogelijk!’. Festileaks zocht voor jullie de meest wilde dromen van de Zwarte Crossers uit. Want ja, wat zou jij dromen als echt helemaal niks onmogelijk was! Check de dromen hier, wellicht vind je wel de persoon met dézelfde droom.

Dé dart-clash van de Lage Landen

In de Megatent zijn we samen met 13.000 andere Zwarte Cross-gangers getuigen geweest van een van de grootste clashes van deze tijd. Darters Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen gingen de strijd met elkaar aan om de felbegeerde titel van ‘Achterhoeks Dart Kampioen’. Kosten nog moeite werden bespaard. De wedstrijd werd geleid door de wereldbekende scheidsrechter Russ Bray, bekend vanwege zijn schorre stem, de motoren vlogen over het podium en de dartfenomenen gooiden zelfs een pijltje mét motorhelm op. Michael van Gerwen trok uiteindelijk aan het langste eind en won de titanenstrijd. Hij mag zich nu de beste darter van de Achterhoek noemen.

De parade der parades

Rikie

De Zwarte Cross flikt het elk jaar weer. Ze verrijken onze ervaring met de aanwezigheid van dé Zwarte Cross koningin: Tante Rikie. Een van de hoogtepunten is altijd de Tante Rikie parade, waarin ze de gehele weide blij maakt met haar aanwezigheid. Vraag je jezelf af of het geen zwaar werk is? Een van de dragers had het antwoord: ”het dragen van onze leider maakt ons lijden dragelijker”. Ondanks dat we dit jaar wederom heerlijk hebben genoten van deze gebeurtenis, zal het volgend jaar de meest speciale ooit zijn. De tijd is namelijk aangebroken dat Zwarte Cross-directrice Tante Rikie haar laatste editie in gaat, wat ook betekend, een laatste parade.

De ‘Krang-klasse’

Zwarte Cross
Photo: Irene Schelwald / Festileaks

Nieuw op de crossbaan afgelopen editie was de Krang-klasse. De creativiteit van de festivalgangers werd zwaar op de proef gesteld en oh, oh, oh wat kwam er allemaal voorbij! Ondersteboven, binnenstebuiten, vooruit, achteruit, het was er allemaal. Benieuwd naar de 10 mooiste wagens in deze nieuwe klasse? Check ze hier!

Tentje in, Tentje uit

Voor het eerst in haar geschiedenis te vinden op Zwarte Cross, het Tentje in, Tentje uit-spel van Festileaks. Wist jij de meeste antwoorden in deze quiz? Dan ging je naar huis met de tofste Zwarte Cross gadgets!

Miva Las Vegas

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

Het weekend van de Zwarte Cross is al loodzwaar als gewone bezoeker. Stel je voor dat je dan nog minder valide bent? Toch maakte de organisatie van de Zwarte Cross het afgelopen jaar mogelijk voor 25 minder valide om het hele weekend te kunnen genieten met Miva Las Vegas! Onder andere slaapunits, tilliften en persoonlijke taxi’s hebben ervoor gezorgd dat ze allemaal het hele weekend hebben mogen genieten, niks is onmogelijk!

Le Clique Claque

Chique eten is al jaren een mogelijkheid op de Zwarte Cross. In het sterrenrestaurant op het festivalterrein kun je voor een luxe maaltijd gaan, maar dit neemt toch al snel een act of 5 in beslag. Daarom trof je dit jaar een heuse sterren-snackmuur, genaamd ‘Le Clique Claque’, aan. Durf jij de bitterbal in te ruilen voor kreeft?

Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

Rikie

Zwarte Cross viel in 2019 wederom in de prijzen. In de categorie ‘Beste Randprogramma’ won het festival met een 8,3 de Festileaks Festival Award. Naast ‘Beste Randprogramma’ zijn er nog meer categorieën in de Festileaks Festival Awards. Benieuwd naar de winnaars? Check ze hier!