Kabinet zet definitief streep door festivalseizoen

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Meerdaagse festivals zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland mogen deze zomer niet doorgaan. Demissionair premier Rutte laat tijdens een ingelaste persconferentie weten dat het huidige verbod wordt verlengd van 13 augustus tot 1 september.

In eerste instantie was het kabinet van plan om festivals pas rond 13 augustus duidelijkheid te geven, maar nu komen ze toch al met duidelijkheid. Het kabinet vindt het nog te onverantwoord om meerdaagse evenementen door te laten gaan, ondanks de dalende besmettingscijfers. Dit ook op basis van advies van het OMT.

Dat betekent het definitieve einde voor Lowlands en Down The Rabbit Hole. Het zag er al enige tijd niet goed uit voor de festivals in Biddinghuizen, onder andere nadat Pukkelpop afgelopen week de stekker er uit trok. Het is ook einde verhaal voor Mysteryland en Decibel Outdoor.

Gezamenlijk rouwen kan op het Festileaks Festival Forum.

Eendaagse festivals

Over eendaagse festivals is nog geen ei gelegd. De huidige beslissing geldt alleen voor festivals met een camping. Overige festivals krijgen in augustus meer duidelijkheid. Dagjesfestivals die in september nog op de planning staan zijn onder andere Dauwpop, DGTL en Zeezout.