Vanaf 14 augustus eendaagse festivals enkel onder strikte voorwaarden

Photo: Kamiel Scholten (Down The Rabbit Hole 2015)

Vanaf 14 augustus mogen eendaagse festivals doorgaan, zo maakt het demissionair kabinet bekend. Dit mag alleen onder strikte voorwaarden, waaronder maximaal 750 bezoekers.

Naast de 750 bezoekers gelden er meer strengen voorwaarden voor eendaagse festivals. Wanneer er een tent gebruikt wordt, moet deze bijvoorbeeld aan vier zijden open zijn. Bezoekers van de festivals mogen enkel naar binnen wanneer zij volledig gevaccineerd of negatief getest zijn. Ook mogen bezoekers naar binnen wanneer zij in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad.

Voor veel eendaagse festivals betekenen de nieuwe voorwaarden een flinke uitdaging. Voor het Eindhovense Dynamo Metalfest is dit voldoende reden om het festival dit jaar te annuleren. Zij geven in een statement aan het besluit ”belachelijk” te vinden. Ook heeft het metalfestival al meer dan 750 kaarten verkocht.

Het besluit van het demissionair kabinet volgt op het eerder genomen besluit om alle meerdaagse festivals tot 1 september af te gelasten. Daardoor gaan onder meer Down The Rabbit Hole en Lowlands niet door. Zij richten zich nu op de edities van 2022.

Ticketswap

publiek
Photo: Sandor Csudai

Beide festivals gaven in het persbericht aan dat alle tickethouders een terugbetaling kunnen verwachten. Maar hoe krijg je je geld terug als je je ticket gekocht heb via websites als Ticketswap? Wie op Ticketswap een kaartje heeft gekocht, krijgt een mail waarin koper en verkoper in contact met elkaar kunnen komen. “Met de link in de mail open je een chatgesprek met de oorspronkelijke verkoper en kun je ze vragen of ze het geld kunnen terugstorten, zodra zij het hebben ontvangen van het festival.”, aldus Hans Ober, CEO van Ticketswap.

De terugbetaling aan alle tweedehandskopers is hiermee deels gebaseerd ‘op goed vertrouwen’. Als een van de partijen niet reageert, kunnen er notificaties verstuurt worden. Ook Ticketswap zelf kan contact leggen met de verkoper, betaalt zij het geld niet terug, wordt het account geblokkeerd tot de terugbetaling is gedaan. Heb jij een kaart voor één van beide festivals via Ticketswap gekocht? Hier zetten we alles voor je op een rijtje.