Waarom Balthazar in de Top 100 van de Lage Landen hoort

Balthazar - Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Balthazar is inmiddels één van de grootste Belgische indiebands. Zij timmeren al ruim 10 jaar aan de weg en hebben vijf albums op zak. De altijd energieke liveshows zijn zeker het checken waard: de multi-instrumentalisten zorgen altijd voor een bijzondere beleving. In 2019 stonden de Belgen op de vijfde plek van onze algemene Festival Act Top 100. Maar wat maakt hen zo bijzonder?

1. Balthazar bestaat uit vijf multi-instrumentalisten

DTRH 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De band werd al in 2004 opgericht toen Maarten Devoldere en Jinte Deprez samen met Patricia Vanneste meededen aan de Kunstbende. Met de hoofdprijs tot gevolg! Balthazar heeft in meerdere formaties bestaan, maar is nu een sterk en steady vijftal: Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Simon Caisier, Michiel Balcaen en Tijs Debelke.

Je ziet niet heel vaak twee frontmannen terug in een indieband. Alleen dat creëert al een uniek geluid. Maar wat als de vijfkoppige groep ook nog uit vijf multi-instrumentale mannen bestaat? Dan heb je helemaal geen orkest nodig. Je hoort naast de samenzang ook instrumenten als gitaar, drums, saxofoon, trombone, synths, viool en meer. Live biedt dit een sensationele mix waar meerdere stijlen in terug te horen zijn.

2. Wegdromen met de albums van Balthazar

‘Linger On’ van het nieuwste album Sand (2021)

Balthazar heeft in de afgelopen 11 jaar al vijf albums uitgebracht. Met hun stijlvolle indierock veroveren ze al jaren de lage landen. Af en toe lijken de tracks een beetje duister, wat de band soms wat mysterieus maakt. Geen album klinkt hetzelfde, waardoor ze zichzelf iedere keer weer opnieuw lijken uit te vinden. Het gebruik van de verschillende instrumenten werpt daarin zeker zijn vruchten af.

Met Applause heeft Balthazar hun eigen sound vastgesteld. Tracks als ‘The Boatman’ en ‘Blood Like Wine’ zullen ook iedere show terugkomen. Natuurlijk is ‘Bunker’ van Thin Walls nog steeds hun bekendste hit. Het vioolspel zorgt ervoor dat je echt in trans raakt en al snel alle lyrics mee weet te zingen.

Met de frisse klanken van Fever kan je prima dansen tijdens bijvoorbeeld het groovy ‘Entertainment’. Op het nieuwste album Sand (2021) zijn zelfs gastrollen voor soul en extra zwoele achtergrondzang. De heerlijke samenzang plus zinderende solo’s zijn op ieder album een combinatie waarbij je weg blijft dromen.

3. Een liveshow biedt het complete plaatje

“I get the Fever….” Balthazar is een indieband met verschillende invloeden, maar de muziek is ook heel dansbaar. In het laatste album Sand zijn ook veel elektronische invloeden terug te horen. Bij ieder album blijft de band vernieuwen en verrassen. Als je dit live meemaakt, lijkt het bij één van de tracks of je ineens in een technobunker staat. De lichten bewegen zo mee dat alles klopt.

Natuurlijk heeft de band de afgelopen jaren al op veel festivalweides gestaan. Rock Werchter, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Sziget, Best Kept Secret.. Het staat allemaal in hun archief. Vorig jaar waren zij nog op Crammerock en Bruis te zien. Met het nieuwe album op de planken konden zij weer laten zien waarom zij een van de grootste bands van België zijn.

4. Hef je glas tijdens ‘Blood Like Wine’

Balthazar met ‘Blood Like Wine’ op Best Kept Secret 2015

Als je ooit bij een show van Balthazar bent geweest, weet je dat het nummer ‘Blood Like Wine’ nooit wordt overgeslagen. Tijdens deze track verbroedert de hele zaal tot een prachtig koor. De band hoeft zelf niet meer mee te zingen, omdat het publiek dat luid en duidelijk voor hen doet. Zelfs als je het nummer nog nooit gehoord hebt, word je vanzelf meegezogen in dit magische tafereel.

Genoeg redenen dus om de Vlamingen mee te nemen in jouw lijstje. Pak er een wijntje bij en stemmen maar!

Festival Act Top 100 van de Lage Landen

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een speciale editie van de FAT 100. Om artiesten van eigen bodem in de spotlights te zetten, gaan we op zoek naar de beste Festivalacts der Lage Landen.

De stemperiode loopt van maandag 24 januari tot en met donderdag 3 februari. De grote winnaar wordt op vrijdag 4 februari bekendgemaakt.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018), The National (2019) en Muse (2020).