6

Het blokkenschema van Lowlands 2022 is bekend: dit zijn de 10 lastigste clashes

Lowlands
Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Het is zover: de officiële app van Lowlands 2022 is eindelijk daar! Mét daarin de langverwachte tijdsindelingen, allerlei achtergrondinfo én leuke nieuwtjes. Het eerste wat onze aandacht trekt is natuurlijk het blokkenschema. Traditiegetrouw hebben wij deze helemaal voor je doorgenomen en leggen jullie een aantal pijnpunten in de planning voor. Hier is de top 10!

Het begint dan nu echt heel dichtbij te komen: Lowlands. En daarmee neemt de keuzestress alleen maar toe. Even heen en weer snellen lijkt geen optie met deze programmapijnpunten. Of is er dan misschien een geheime sluiproute tussen Alpha en India? Dit zijn de 10 lastigste clashes van Lowlands 2022!

1. Vrijdag: Wet Leg vs. Dubioza Kolektiv

Het allereerste dilemma presenteert zich al op vrijdag tussen 15:15-16:15. Op het Heineken podium vind je de Bosnische band Dubioza Kolektiv die met zeven man rijk teksten in Engels, Spaans, Italiaans en Punjabi op het publiek afvuren. Met de mix van balkenbeats, ska, reggae en hiphop zul je moeiteloos je weg kunnen vinden naar de dansvloer.

De kleinere India biedt tegelijkertijd podium aan een Britse sensatie: geen enkele band heeft de wind zo in de zeilen als Wet Leg. De Britten van dat fantastische indie-hitje ‘Chaise Longue’ heeft alles in zich om menig festivalganger verliefd te laten worden. Frontvrouwen Rhian Teasdale en Hester Chambers zijn zelf vrij verlegen op het podium, maar de liedjes hebben zoveel herkenbare interactie-momenten dat dat nergens een probleem is.

Lowlands-vrijdag: Clash #1

View Results

Loading ... Loading ...

2. Vrijdag: Charlotte Adigéry and Bolis Pupul vs. PinkPantheress vs. The Murder Capital

Niet veel later op vrijdagmiddag presenteert zich al het volgende trilemma. In de Bravo (17:00-18:00) tref je PinkPantheress, een nieuwe hypeact die vorig jaar nog tot de BBC Sound Of 2022 werd bestempeld. De Britse maakt dansbare bedroom pop met garage invloeden, gegoten in de vorm van vlotte TikTok-approved liedjes.

Op steenworp afstand treden Charlotte Adigéry and Bolis Pupul op in de India (17:05-18:05). Deze Soulwax-protégés gaan solo al langer mee, maar kregen er dit jaar een heel nieuwe fanschare bij toen ze besloten de handen ineen te slaan. Met hun geprezen album Topical Dancer als wapenfeit wordt dit een uur lang de voetjes van de vloer.

Ben je toch meer van het hardere werk? Dan kun je ook nog genieten van de post-punk van de Ierse band The Murder Capital in de Heineken (17:20-18:20). Verwacht hier minder danspasjes, maar meer moshpits.

Lowlands-vrijdag: Clash #2

View Results

Loading ... Loading ...

3. Vrijdag: Jungle vs. Aurora vs. Parquet Courts

De zomerse sound van de Britse band Jungle lijkt gemaakt voor deze plek in het blokkenschema (Bravo, 19:00-20:00). De laatste zonnestralen zullen naadloos passen bij de modern soul van deze Britse band. Helaas staan bijna tegelijkertijd Aurora en Parquet Courts op het programma (Heineken, 19:30-20:30 en India, 19:05-18:05). Waar de een betovert met elektropop en een prachtige stem, beukt de ander je de tent uit met Amerikaanse punk- en postrock. Voor wie kies jij?

Lowlands-vrijdag: Clash #3

View Results

Loading ... Loading ...

4. Vrijdag: Sam Fender vs. Liam Gallagher vs. Eefje de Visser

Met een show in de Alpha om 20:00, heeft britpoplegende Liam Gallagher de eer op vrijdag het sunset slot in te vullen. Laten we dan ook hopen dat zijn iconische regenjas puur decoratief zal zijn. In tegenstelling tot broer Noel is Liam niet vies van een setlist vol met Oasis-klassiekers, dus reken maar op een nostalgisch meezingspektakel.

Nog zo’n Engelsman met mooie, opbeurende gitaarliedjes: Sam Fender. Zijn optreden overlapt slechts een kwartier met die van Gallagher, maar je moet er nog wel helemaal voor richting de Bravo lopen. Fender staat bekend om zijn strakke liveshows, (wanneer ze daadwerkelijk doorgaan, tenminste). Zo speelde hij eerder deze zomer nog de set van zijn dromen, toen hij enkel lof ontving voor zijn optreden op het hoofdpodium van Glastonbury.

Halverwege de looproute van Liam naar Sam, kun je ook een stop maken bij de Heineken voor Eefje de Visser. Met haar betoverende muziek en haar magische stem weet De Visser haar publiek telkens weer volledig in trance te brengen. Oogjes dicht, synthesizers aan, en zwieren maar.

Lowlands-vrijdag: Clash #4

View Results

Loading ... Loading ...

5. Zaterdag: Glass Animals vs. Weval

De muziek van de Britse Glass Animals kan bestempeld worden als simpele indierock, maar kan ook zeker de naam psychedelische pop wegdragen. Het catchy ‘Heat Waves’ belandde op de soundtrack van FIFA 21 en is sindsdien een waar live-anthem geworden voor de band. Een heerlijk moment om te chillen bij de Alpha tussen 16:00 en 17:00!

In de Heineken (15:30-16:30) vind je de gevoelige elektronische melodieën van Weval. Het Amsterdamse duo zal menig festivalganger weten te betoveren met hun dromerige sound. Welke van de twee bereidt jou het beste voor op de rest van het Lowlands 2022 programma?

Lowlands-zaterdag: Clash #5

View Results

Loading ... Loading ...

6. Zaterdag: Jack Harlow vs. Fred Again.. vs. Oscar and the Wolf

Jack Harlow (Bravo, 19:15-20:15) brak in 2020 door met het aanstekelijke ‘WHATS POPPIN’, maar velen zullen hem pas hebben leren kennen door zijn gastoptreden in ‘INDUSTRY BABY’ van Lil Nas X. De rapper uit Kentucky is pas 24 jaar oud en wordt nu al beschouwd als frontrunner van de nieuwe golf Amerikaanse hiphop.

Nog zo’n leider in zijn genre, is Fred Again.. (Heineken, 19:40-20:40). Producer en songschrijver van de hedendaagse sterren, timmert ook flink aan zijn eigen oeuvre. Tijdens de pandemie wist Fred Gibson een hele schare fans aan zich te binden met de hit ‘We’ve Lost Dancing’ die hij samen opnam met The Blessed Madonna.

Houd je het liever dichterbij huis? Dat kan. In de Alpha (20:20-21:30) zal de Belgische Max Colombie weer vol overgave dansend op het podium staan. De laatste keer dat Oscar and the Wolf op dit podium stond, wisten ze het gehele publiek in vuur en vlam te zetten met hun flamboyante synthpop. Waar ben jij zaterdagavond te vinden?

Lowlands-zaterdag: Clash #6

View Results

Loading ... Loading ...

7. Zaterdag: Arctic Monkeys vs. Fatima Yamaha vs. La Brigade Du Kif

De tweede festivaldag wordt in stijl afgesloten. Een groot deel van het publiek zal zich ongetwijfeld verzamelen bij het hoofdpodium voor de headliner: Arctic Monkeys (Alpha, 22:30-00:00). De band beleefde in 2006 een legendarisch doorbraakjaar, waar een optreden op Lowlands ook al onderdeel van was. Het oeuvre bestaat zestien jaar later niet louter meer uit bekende gitaarriffs; de rock van deze Sheffieldse apen kent nu ook een meer poëtische kant.

Geen zin om de avond af te sluiten met gitaren? Dan is dat geen probleem. Want op hetzelfde moment is ook beatmaster Fatima Yamaha te aanschouwen (Bravo, 23:00-00:15). Bas Bron trakteert je op een set vol zorgeloze melodieën en warme bassen. Zoek je meer een gulden middenweg tussen deze twee acts? Of vind je de kleinere podia sowieso leuker dan de grote? Dan is La Brigade Du Kif wellicht meer jouw cup of tea: een Frans skapunkreggae-orkest die de Lima (23:00-00:00) waarschijnlijk niet ongeschonden zal achterlaten.

Lowlands-zaterdag: Clash #7

View Results

Loading ... Loading ...

8. Zondag: Tash Sultana vs. Koffee vs. Arlo Parks

Ook op de laatste festivaldag moeten er knopen doorgehakt worden. Als het Noord Nederlands Orkest het Alpha-podium verlaat, laat het ons in vertwijfeling achter. Gaan we de lange wandeling naar de Bravo maken voor het Jamaicaanse reggae-talent Koffee (14:30-15:30) met nieuwe singles ‘Pull Up’ en ‘Toast’ op zak? Of kiezen we voor de prille twintiger Arlo Parks in de Heineken (15:00-16:00), die in de pandemie haar doorbraak kende en op welk podium dan ook een huiskamersfeer weet te creëren met dromerige pop en poëtische teksten?

Er is nog een derde, luie, optie: we blijven gewoon bij de Alpha, liggend op een van de heuvels, en wachten Tash Sultana (15:30-16:30) af. Deze Australische multi-instrumentaliste sleurt je mee in een genre-overstijgende set en weet de sfeer voor de laatste festivaldag meteen te bepalen.

Lowlands-zondag: Clash #8

View Results

Loading ... Loading ...

9. Zondag: James Blake vs. Da∂i Freyr vs. Lewis Capaldi

Muzikaal gezien liggen deze drie heren misschien redelijk ver uit elkaar, maar publiekslievelingen zijn ze stuk voor stuk. Van hen is James Blake een oudgediende op Lowlands. Het wordt alweer zijn vijfde editie in twaalf jaar tijd, maar met zijn hypnotiserende electronica bespeelt hij het publiek nog altijd met succes. De ene keer neerslachtig en duister, de andere keer zoetsappig en lieflijk. Je vindt James op zijn vaste stek in de Bravo, zondagavond om 18:30.

Lewis Capaldi debuteert dit jaar in Biddinghuizen, al is hij zeker geen onbekende naam. Ookwel de Susan Boyle van de festivals, dankzij zijn wat ongemakkelijke uitstraling die wordt afgewisseld door de rake uithalen die zijn strot uit komen. Dit contrast trekt hij door naar de melodramatische teksten in zijn liedjes, versus de droge lolletjes die hij tussendoor met het publiek heeft. Al met al een charmant optreden dat je niet wilt missen, om 19:30 in de Alpha.

Het nieuwst op het festivalcircuit is Da∂i Freyr. Als de IJslandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2020 viel hij snel op door zijn combinatie van droge humor, houterige dansmoves en extreem catchy poprefreintjes. De hit ‘Think About Things’ was dan ook de gedoodverfde winnaar, maar helaas gooide corona roet in het eten. Toch hield dit de hype rondom Freyr niet tegen, en op Lowlands mag hij het publiek nog eens zien te overtuigen, om 19:00 in de Heineken.

Lowlands-zondag: Clash #9

View Results

Loading ... Loading ...

10. Zondag: slowthai vs. Goldkimono vs. Shame

Ten slotte is er later op de zondagavond ook nog een lastige keuze te maken. Met Goldkimono heb je de ultieme zomerse festivalact voor je neus. Deze Nederlandse zanger maakt relaxete pop met invloeden uit hiphop en reggae. Het is dan ook geen verrassing dat deze Nederlandse zanger in de Lima staat (om 20:00), gekenmerkt door de gezellige, zonovergoten muziek die er gespeeld wordt.

Maar: tegen die tijd is de zon alweer bijna achter de horizon verdwenen. Misschien heb je daarom eigenlijk meer zin in een feestje. Dan ben je bij slowthai of Shame aan het juiste adres. Eerstgenoemde (Bravo, 20:30) specialiseert in opzwepende rap en krijgt je ongetwijfeld aan het springen, waar laatstgenoemde (India, 19:50) met een lekkere bak post-punk de oren van je kop brult.

Lowlands-zondag: Clash #10

View Results

Loading ... Loading ...

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.