Zo kwamen jullie weer ‘thuus’ op Zwarte Cross 2022

Photo credit: Festileaks

We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover; we konden weer naar het mooiste en grootste dorpsfeest van het land: Zwarte Cross 2022. En aangezien COVID-19 de voorgaande twee jaar roet in het eten gooide, was het motto dit jaar dan ook toepasselijk ‘Welkom Thuus’. Maar hoe voelt het om weer ‘thuus’ te komen op de Cross? En wat hadden jullie het meest gemist aan het festival? Spoiler alert – de sfeer staat toch wel ver bovenaan.

“Bier gooien kan hier gewoon”

Bruno en Fleur uit Bergen op Zoom komen al jaren op de Cross, en inmiddels weten ze Tim en Carlo ook mee te slepen. Voor Bruno voelt het weekend weer als vanouds: “veel is vertrouwd en lekker hetzelfde gebleven, maar er is ook genoeg veranderd en die nieuwe dingen zijn ook heel mooi.” En wat de Zwarte Cross de Zwarte Cross maakt? “Dat je hier gewoon bier kunt gooien, zonder dat anderen of de artiesten boos worden. Hier mag dat gewoon.” Voor Tim en Carlo is het pas de eerste keer Zwarte Cross, maar “toch voelt het meteen als thuiskomen.”

“Slap ouwehoeren”

Verstopt onder een partytent die versierd is met de mooiste bordjes zitten Marcella, Aatje en Reina, die al voor de zevende keer op de Cross zijn. Wat ze het meest gemist hadden aan dit weekend? “De sfeer en de gezelligheid, gewoon lekker slap ouwehoeren. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent, zelfs als je even koffie gaat halen sta je nog te ouwehoeren.” De hoogtepunten van het weekend waren voor de groep Thijs Boontjes en de stand-up comedy op de camping, maar ze hadden ook nog wel wat aan te merken: “We missen het knoflookbrood en de roti, die zijn er dit jaar niet!”

“Iedereen kent mij”

In campingkroeg Het Eindstation zit een grote vriendengroep zondagmiddag nog even een biertje te doen voor ze naar het terrein gaan. Voor sommigen uit de groep is het pas de eerste Zwarte Cross (“Ik was vorige keer nog geen achttien”), maar Bas uit Groningen komt hier al zo lang dat – in zijn eigen woorden – iedereen hem kent. Wat hij het meest heeft gemist aan de cross? De gezelligheid en de mensen! “Iedereen kent elkaar hier, het is echt ons kent ons en iedereen kent mij. Ik kan en mag hier alles en niks is hier te gek.”

Friese trots

De groep van Sjieuwke komt al sinds jaar en dag vanuit Friesland afgereisd voor de Cross, inclusief een caravan die geheel gehuld is in de Friese vlag. Sjieuwke kwam hier vroeger alleen met haar dochter, die ook dit weekend ergens op het terrein rondloopt. Maar de afgelopen jaren gingen er steeds meer mensen mee, en inmiddels is ze hier met een vriendengroep van zeven. Wat de groep het meest heeft gemist aan de Zwarte Cross is vooral de gemoedelijke sfeer, en dan met name de verbondenheid tussen de bezoekers. En de hoogtepunten van het weekend? Dat waren de optredens van Danny Vera en Krezip, en natuurlijk gewoon de cross. Wel hebben ze nog iets aan te merken over wat ze dit jaar missen op het festival, namelijk de papieren programmaboekjes.

“Samen bier drinken”

Ook de groep van Jurgen en Emiel komt al jaren op de cross. En ze zijn er zo enthousiast over dat ze dit jaar ook een vriend uit Duitsland, Lennart, hebben meegenomen. Maar wat is er dan ze mooi aan dit weekend? “De vriendelijkheid en de gezelligheid, met je eigen vrienden maar ook met alle mensen die je niet kent. Gewoon samen bier drinken.” En net zoals voor Sjieuwke en co. waren ook voor deze groep Danny Vera en Krezip toch wel de hoogtepunten van deze editie.

“Niks moet en alles mag”

Marie en Joyce kennen elkaar omdat ze samen meerijden in de Specialklasse van de cross, en sindsdien zijn ze echte festivalmaatjes geworden. Voor Joyce is het de eerste keer Zwarte Cross, maar Marie komt hier al langer. En het fijnste aan thuiskomen in Lichtenvoorde? “Dat het gewoon echt een paar dagen helemaal niks is. Niets moet en alles mag hier, en je kunt je eigen wereldje echt even achterlaten. Iedereen heeft goede zin en er gebeurt gewoon niets vervelends.”

Wat vond jij van Zwarte Cross 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Zwarte Cross 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen