Het wordt de duurste Lowlands ooit

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Over geld praten, daar houdt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg niet van. Maar deze editie voelt hij zich toch genoodzaakt. In interviews met zowel 3voor12, NRC als NPO Radio 1 uit hij zijn kopzorgen. Lowlands is dit jaar duur: duurder dan ooit.

Lowlands-kaarten werden dit jaar 35 euro duurder, een prijsverhoging die zich nooit eerder voordeed. En nóg is het niet genoeg. Dat komt door de energiecrisis, de Rusland-crisis, de vluchtelingencrisis en de klimaatcrisis. En door het gebrek aan personeel. En door de chaos in het Europese vliegverkeer. En door nog geldende covid-protocollen. Brexit helpt trouwens ook niet mee.

Zo is er bijvoorbeeld een grote vraag naar mobiele infrastructuur. Waar normaal voornamelijk festivals en de bouw op zoek zijn naar verplaatsbare toiletten en aggregaten, zijn die nu ook massaal nodig voor opvanglocaties voor vluchtelingen. Ook energie blijft duur door onder andere de oorlog. En Jack Harlow moest zo nodig een privéjet hebben.

Niet alleen de ticketprijs is omhoog, ook de muntprijs is naar 3,30 gegaan (dat was nog 40 cent minder de laatste keer). Volgend jaar wordt een verdere prijsstijging verwacht.

Niet in belang

‘Alles duurder maken: dat is wel lekker voor een festival’, zou je met een cynische blik kunnen denken. Maar Van Eerdenburg geeft bij NPO Radio 1 aan dat de prijsstijgingen helemaal niet in zijn voordeel zijn: “Hoe lager het ticketprijs, hoe meer mensen naar een festival zullen gaan. Dat geldt ook voor Mojo Concerts in het algemeen, want je wil liever dat mensen naar drie festivals gaan dan naar één.”

Bij 3voor12 geeft de festivaldirecteur dan ook aan onzeker naar de toekomst te kijken: “Ik maak me er zorgen over of jonge mensen straks nog naar een festival kunnen. Je ziet de kamerprijzen de pan uit rijzen, net als de energieprijzen. Dat heeft natuurlijk een weerslag op het uitgaansleven en op de festivals.”

Het festival probeert als reactie flink te bezuinigen. “De opdracht aan mijn producers is: als je het ergens goedkoper kunt krijgen, dat moet je dat proberen.”, zegt de festivaldirecteur. Als dat straks leidt tot een wat langere wachttijd bij een bar, vraagt Van Eerdenburg om wat genade.

Mis niks van Lowlands 2022

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2022. De hele week warmen we je op voor het festival in Biddinghuizen met voorbeschouwingen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast.

Wat vond jij van Lowlands 2022?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Lowlands 2022! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Locatie
Eten & Drinken
Duurzaamheid
Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen