Geruchtenoverzicht: wie topt de poster van Rock Werchter 2023?

Photo: Jokko, Rock Werchter 2018

De geruchtenmachines draaien op volle toeren, en ze maken geen uitzondering voor Rock Werchter 2023. Festivalgangers speculeren erop los: wie zal de 46e editie headlinen?

Dit jaar mocht het Belgische festival prachtige namen noteren aan de bovenkant van het affiche. Metallica, Red Hot Chili Peppers, Imagine Dragons en The War on Drugs streken neer in Werchter. Terwijl we nog genieten van de aftermovie, duiken de eerste geruchten voor Rock Werchter 2023 alweer op. Van Muse tot Kendrick Lamar en van Taylor Swift tot Rage Against The Machine. Dat belooft veel goeds voor 2023.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Muse

De geruchten van Rock Werchter 2023 zouden niet compleet zijn als er geen aandacht werd besteed aan Muse. Een (zeer) bekende op Werchter. Met een nieuwe plaat Will of the People op zak en al enkele tourdata voor volgend jaar aangekondigd, kan het niet anders dan dat we Matt Bellamy en co. terug zullen zien op festivals. In Nederland doen de Britten een show op het Malieveld in Den Haag, maar een Belgische datum is er nog niet. Laat de tour van Muse nou net een mooi gaatje hebben tijdens Rock Werchter…

Update: pre-sale website Tixr heeft inmiddels verklapt dat Muse inderdaad op Rock Werchter 2023 zal staan. Het is nog niet officieel, maar de Engelse rockband lijkt het festival op zaterdag 1 juli te headlinen.

Depeche Mode

Bijna tien jaar geleden stond Depeche Mode voor het laatst op de festivalweide in Werchter. Maar de afgelopen tijd was het stil. Tot in mei het slechte nieuws kwam dat Andrew Fletcher, toetsenist en mede-oprichter, was overleden. Dit betekent – gelukkig – niet het eind van de band. Nu doen geruchten de ronde dat een nieuw album, festivaloptredens en concerten op de planning staan. De festivals staan gepland voor midden 2023. Perfecte timing voor Rock Werchter, eind juni. We just can’t get enough, in ieder geval.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Gorillaz

Het vorige album lijkt nog maar net af, maar Damon Albarn heeft niet stilgezeten. In februari komt alweer de achtste plaat uit van de Britse act. In 2018 stond Gorillaz al als headliner op RW. Ook in 2021 was er een plek op het hoofdpodium gereserveerd. Deze editie werd afgelast, maar de kans zit er goed in dat de band volgend jaar een comeback maakt. Inclusief nieuw materiaal. Al zullen hits als ‘Clint Eastwood’ en ‘Feel Good Inc.’ blijven langskomen.

Photo: Michael Ferire

Stromae

Na een lange pauze is de Maestro terug met een waanzinnige show. Hij gaf volgens lezers van Festileaks het beste optreden van Lowlands 2022. Dit jaar bezocht hij Werchter ook al. Niet voor Rock Werchter, maar als headliner van Werchter Boutique. Vanwege het daverende succes voegde hij nog enkele concerten toe aan zijn Multitude tour, die binnen een een mum van tijd werden uitverkocht. Voor de zes (!) geplande optredens in België zijn geen kaartjes meer beschikbaar. Maar wie weet kun je Stromae volgend jaar aanschouwen als hoofdact op Rock Werchter. Gezien het ongekende succes dit jaar, zou een headlineshow op het grootste festival in zijn thuisland een passend ererondje zijn.

Kendrick Lamar

Ook hiphop mag niet ontbreken aan de top van de poster. En wie kunnen we beter vragen dan Kung Fu Kenny? Met aanstekelijke hits en energieke optredens speelt Kendrick Lamar al sinds jaar en dag de festivalweides plat. In 2018 liet hij op Pukkelpop nog zien dat hij een menigte op zijn kop kan zetten. Maar: dit jaar was hij slechts te zien op Glastonbury. In het najaar bezoekt hij de Benelux alvast voor enkele zaaloptredens, ter ondersteuning van zijn nieuwste plaat Mr. Morale & The Big Steppers.

Vervolgt de rapper deze concerten met de festivalzomer van 2023? Het zou er gezien zijn nieuwe album en tour een logisch moment voor zijn. Tel daarbij op dat Lamar in 2020 nog Rock Werchter zou headlinen, en je hebt de perfecte aanleiding voor deze boeking.

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

The Cure

Hoewel The Cure al meer dan 40 jaar bestaat, is de band nog steeds razend populair. En de mannen hebben er zelf ook zin in. Vorig jaar kondigden ze maar liefst 44 shows aan voor hun nieuwe tour. Ook het Sportpaleis is van de partij. Slechts drie jaar geleden mochten de Britten nog een waanzinnige show op het hoofdpodium van RW neerzetten. Ook nu komt de geruchtenmachine rondom The Cure weer op gang, omdat er een nieuw album op komst is. Een optreden in Werchter is daarmee zeker niet uitgesloten.

Dua Lipa

Anno 2022 kan niemand meer om de aanstekelijke liedjes van deze zangeres heen. Hoewel Dua Lipa het Sportpaleis reeds tweemaal bezocht, sloeg ze alle Belgische festivals over. Nu speculeert men of ze volgend jaar toch nog terugkomt. Deze popprinses is de Klub C (waar ze slechts vijf jaar geleden nog te vinden was) ondertussen wel ontgroeid. Een groots optreden op Rock Werchter zou een mooie afsluiting zijn van haar Future Nostalgia tour. Een hitmachine die een popshow van hoger kaliber neerzet. Stilzitten is geen optie.

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys heeft nieuwe muziek klaarliggen. The Car, het vervolg op Tranquility Base Hotel & Casino, is zeer nabij. Een nieuwe tour kan daarbij niet ontbreken. Afgelopen zomer mochten ze al enkele festivals spelen later in het seizoen, waaronder een headlineshow op Lowlands 2022. Maar de festivals vroeger in de zomer werden dus overgeslagen, waaronder Werchter.

In 2023 gaat de tour gelukkig gewoon verder. In juni zullen de Monkeys de Britse stadions en zalen afgaan, en eind juni volgt dan waarschijnlijk Glastonbury Festival. Zonder veel moeite kunnen Alex Turner & co. daarna meteen doorreizen naar Werchter.

Photo: Autumn de Wilde

Florence + The Machine

Vrij recent mochten Florence Welch en co. nog de bovenkant van het Werchter affiche sieren. In 2016 en 2019 betoverden zij het publiek met zwijmelende hits. Florence + The Machine was daarna druk bezig met nieuwe muziek maken en bracht dit jaar het nieuwe album Dance Fever uit. Dat ging gepaard met een nieuwe wereldtour. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland: ze komen allemaal langs, maar West-Europa ontbreekt. Dat betekent dat er een mooie plek vrij is op de Belgische weides voor een optreden eind juni.

Photo: Scott Penner

Rage Against The Machine

Een tour uitstellen vanwege een pandemie om vervolgens bijna alle concerten af te moeten blazen. Het overkwam Rage Against the Machine. Vanwege medische redenen van zanger Zack de la Rocha werden alle Europese optredens afgeblazen. Een flinke domper voor de band en alle fans die uitkeken naar de shows. Maar wat niet is, kan nog komen. Het gerucht dat RATM alsnog een bezoek aan België brengt wordt steeds groter. En we kunnen ervan verzekerd zijn dat iedereen de hits nog even hard mee kan schreeuwen als vroeger.

Taylor Swift

Het zou een primeur zijn. Taylor Swift op een Belgisch festival. In 2020 stond ze al gepland voor Werchter Boutique. Een unieke boeking, want het zou haar enige festivaloptreden in de Benelux zijn. Helaas moest de show uitgesteld worden vanwege corona, en uiteindelijk werd het concert definitief geschrapt. Een logische keuze om dit optreden volgend jaar alsnog in te halen. Met nieuwe muziek beperkt ze zich niet langer tot het countrypopgenre. Ook indie en folklore vallen binnen haar capaciteiten. Een uitstekende combinatie voor een veelzijdige headlinershow.

Geruchten Rock Werchter 2023

Hoe sterk de geruchten ook kunnen zijn, we zullen pas zeker iets weten als Rock Werchter de eerste headliners bekendmaakt. Ben jij ervan overtuigd dat je de nieuwe hoofdacts van RW 2023 al weet? Of speculeer je alvast over de rest van het affiche? Laat het weten op het Festileaks-forum!

En als die eerste naam er is, hoor je het meteen via de pushnotificaties van de Festileaks App. Gratis te downloaden voor iOS en Android.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Line-up
Muse
Muse,
Tickets Kopen